Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa runt på Ios

När jag började resa till Ios fanns det bara en asfalterad väg på ön. Den gick från hamnen till Chora, och därifrån till Mylopotas beach. Idag är alla stora vägar asfalterade, bland annat den till Manganari beach, och till Homeros grav.

HYRA BIL OCH MOPED

Personligen föredrar jag att hyra moped när jag är på Ios. Trafiken är i det närmaste obefintlig på landsbygden, och de asfalterade vägarna är i bra skick. Den längsta sträcka du kan köra är till Manganari beach, dit det är cirka 25 kilometer.

 

Vägen till Psathi, Paleokastro och Manganari på Ios.

Den sanslöst vackra vägsträckan på östkusten.

 

Vägen går till den lilla byn Psathi, till den gamla fästningen Paleokastro, samt till strandparadiset Manganari. Iraklia syns i bakgrunden.

Bil- och mopeduthyrare finns i hamnen, i Chora och vid Mylopotas beach. Ska du hyra moped kan jag rekommendera Vangelis, som ligger i utkanten av Chora, längs vägen till Mylopotas. Bensinstationer finns endast mellan Chora och hamnen.

BUSS

Buss trafikerar Ormos (hamnen), Chora och Mylopotas fyra gånger i timmen. Under högsäsong är bussarna så överfulla att man nätt och jämt kommer på eller av. Busshållplatsen i Chora ligger utanför arkeologiska museet. Under mellan- och högsäsong går det buss till Koumbara, Agios Theodoti, Psathi och till Manganari en eller två gånger per dag.

 

Åka buss på Ios.

Busshållplatsen i hamnen.
TAXI

Det finns ett fåtal taxibilar, du hittar dem i regel i hamnen, eller vid busstationen i Chora.

BADBÅT

Under mellan- och högsäsong kan du åka badbåt till de svåråtkomliga stränderna Pikri Nero och Papas, och till Mangarari beach. Båtarna brukar avgå klockan elva på förmiddagen och gå tillbaka vid femsnåret. En tur- och returbiljett kostar 10-12 €. Båtarna utgår från hamnen i Ormos.

UTFLYKTSBÅT

En till två dagar i veckan går det båt till grannön Sikinos, som är en stillsam liten ö med cirka 240 invånare. På Sikinos finns inga svenska menyer, inga affärer att shoppa i, inga pooler att bada i, inga stora hotell och inga arrangerade utflykter. Kan du leva utan sådant kommer du att älska Sikinos.

 

Färja mellan Ios och Sikinos.

Missa inte en tur över dagen till lilla fina Sikinos.

 

Gillar du dessutom att ta det lugnt, att ta dagen som den kommer, att läsa böcker utan att störas av brummande bilar och att göra enkla vandringar har du kommit helt rätt. Öar som Sikinos växer inte på träd, i Kykladerna är det bara Kimolos som kan jämföras med Sikinos.

Jag kan varmt rekommendera en tur till Sikinos, du behöver inte stanna över natten, du hinner se mycket under en dagstur. Båtresan kostar cirka 15 € tur och retur.


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera