Kalimera Grekland Iraklia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Iraklia i Grekland

Iraklia in English. Iraklia suomeksi.

Iraklia ingår i ögruppen Kykladerna och ligger mellan Naxos och Amorgos. Iraklia tillhör i sin tur - tillsammans med Koufonissi, Schinoussa och Donoussa - en inofficiell ögrupp som kallas Småkykladerna. Till ytan är Iraklia cirka 18 km2. Öns högsta berg Papas mäter 419 m över havet. Här bor cirka 150 personer året om, den huvudsakliga sysselsättningen är turism och fiske.

 

Iraklia i Småkykladerna är en av Kykladernas finaste öar.

Hamnen, hamnstranden och hamnbyn Agios Georgios på Iraklia.

 

Iraklia är den ultimata ön för dig som vill uppleva Grekland som det gestaltade sig förr. Tycker du dessutom om rofyllda vandringar längs ensliga åsnestigar, långa kvällar på små tavernor utan tingeltangel och lata dagar på folktomma stränder har du hittat rätt plats att tillbringa din semester på.

 

Ön Iraklia i Småkykladerna är ett paradis för dig som gillar lugn och ro.

Iraklia är en även en mycket vacker och trankil ö.

 

Eftersom här finns så lite att se, och så lite att göra, ges man tid, och tillåtelse, att bara finnas till. Frukostarna tenderar att bli väldigt långa, ibland blir man sittandes med en god bok på balkongen ända fram till lunch. Efter lunch kanske det kommer en färja, vilket är dagens händelse och något man inte vill missa, därefter kanske man sätter sig på ett kafé och fortsätter med boken.

På förkvällen tar man en drink på balkongen, lyssnar på cikador och höns och bara njuter, kvällarna brukar avslutas med att äta en långsam middag på någon av de få tavernorna. Redan efter första dagen har man blivit dagvill och omvärlden är befriande långt borta. Iraklia är vad doktorn borde ordinera mot stress.

 

Den fina ön Iraklia i ögruppen Kykladerna i Grekland.

Iraklia är en mycket fotogenisk ö.

 

Vill du läsa om Iraklia på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Småkykladerna. Den innehåller 22 A4-sidor, 70 bilder och tre enkla kartor. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Hamnbyn Agios Georgios och Panagia är Iraklias enda byar. Det lilla som händer på Iraklia det händer i Agios Georgios. Det är en vacker och pittoresk liten by full av grekiskt vardagsliv. Trots att det är en så liten by finns alla faciliteter man behöver, i alla fall om man är van vid småöar. Det finns till och med bankomat. I byn Panagia (eller Chora) är det ännu lugnare. Där lever invånarna ett enkelt lantbrukarliv och det finns inte mycket för en turist att se eller göra. En liten affär med bageri och taverna är det enda byn har att erbjuda.

 

Affärer och restauranger i hamnen Agios Georgios på ön Iraklia i Grekland.

Huvudgatan i hamnbyn Agios Georgios.

 

Jag gillar verkligen nedanstående strand, och det av tre anledningar: utsikten är kolossalt rogivande, det är krypavstånd till lunchtavernor och det är gott om skugga från tamarisker, och jag gillar skugga. Det är en perfekt plats att läsa böcker på. En bok som passar utmärkt att läsa här är ”Under tamarisken: Vardagsintryck från Grekland 2011-2016” av Gunnar Lidén. (Gunnar var tidigare präst i svenska kyrkan i Aten.) Men om jag vore där nu, eller i ett annat nu, så hade jag läst ”Mythos: de grekiska myterna återberättade” av Stephen Fry. Det är nämligen den bok som är så bra!

 

Sandstranden i hamnen på Iraklia är barnvänlig och perfekt för små barn.

Hamnstranden är min favoritstrand på Iraklia. Här finns gott om skugga, och det gillar jag.

 

Många åker till Grekland för de fina strändernas skull. På Iraklia är flera av stränder svåra att nå, men misströsta inte, det finns två mycket fina stränder som nås till fots, dels hamnstranden i Agios Georgios, dels Livadi beach som ligger några kilometer från hamnen. Vill du se andra stränder kan du åka badbåt till bland annat Alimia och Karvounolakos.

 

Livadi beach är den bästa stranden på Iraklia i Småkykladerna.

Livadi beach är den bästa stranden på Iraklia.

 

Gillar du att vandra så kommer du att älska Iraklia. Landskapet är vackert och bjuder på allt från enkla till svåra vandringar. Min favoritvandring går till kyrkan Agios Ioannis. Oavsett om du gillar att vandra eller inte så kommer du gå mycket på Iraklia. Det finns varken buss eller taxi. Moped finns att hyra under högsäsong, men det finns bara en väg att köra på. :-)


Du kan läsa mer om Iraklia via länkarna nederst på sidan.

En kort summering av den informationen finns här:

 

Enklaste sättet att ta sig till Iraklia är att flyga till Santorini och därifrån vidare med båt till Naxos, som är den stora knutpunkten för nästan all båttrafik till och från öarna i Småkykladerna. Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar sträckan Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi och Amorgos sex dagar i veckan under sommarmånaderna. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och ta färjan från Atens hamnstad Pireus.

Det finns som sagt bara två byar på Iraklia. Agios Georgios (se bild överst på sidan) är som New York i jämförelse med lilla Panagia. Ett besök i Panagia är som en tidsresa tillbaka i tiden. I Agios Georgios finns flera bra pensionat, tre tavernor, en resebyrå, ett kafé, en supermarket, en mini market och en souveniraffär.

 

E-guide om Iraklia.

 

När det gäller stränder så finns det inte lika många som på Koufonissi. Men de som finns håller hög klass. De flesta nöjer sig med den korta promenaden till Livadi beach, som inte bara är lättast att nå, det är också öns bästa strand. Stranden är lång, det blir sällan trängsel, sanden är fin och det är långgrunt. Här finns en taverna som är öppen under högsäsong. Hamnstranden är även det en väldigt fin strand.

 

Agios Ioannis church ligger i en grotta och får inte missas när du reser till Iraklia.

Agios Ioannis church ligger i en grotta och får inte missas.

 

Bortsett från vardagliga händelser, som när Express Skopelitis eller en färja kommer, finns det inte så många sevärdheter. Iraklias enda riktiga sevärdhet är "grott-kyrkan" Agios Ioannis, som ligger strax nedanför Iraklias högsta berg. Att ta sig till Agios Ioánnis är inte lätt, men vandringen är värd varenda svettdroppe. Vad som gör denna grotta så speciell, bortsett från flera stalaktiter, är att den även fungerar som kyrka. Egentligen är det fråga om två grottor belägna mittemot varandra.

 

Läs om vårt första möte med Iraklia här »

 

Som på alla småöar har även Iraklia ett begränsat utbud av rum. Reser du hit under lågsäsong är det lätt att hitta rum, men under sommaren bör man absolut boka i förväg. Standarden är förvånansvärt hög för att vara en så liten ö. Det finns inga pensionat i Chora, alla pensionat finns i hamnen och ovanför Livadi beach.


LÄS MER OM IRAKLIA

Om Iraklia Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera