Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Homeros grav på Ios

Man tror att Homeros levde någon gång på 700-talet f Kr, men det finns inga egentliga bevis för att han överhuvudtaget har funnits. Existerat eller inte så kallas han den västerländska litteraturens fader, och han antas ha skrivit Odyssén och Iliaden, två av västvärldens mest kända litterära verk. Du har säkert böckerna i bokhyllan hemma. Ofta står de och samlar damm. De är skrivna på ett 6-taktigt versmått som heter hexameter, och är - tycker jag - väldigt svårläst.

 

Byst av Homeros i hamnen på Ios i Grekland.

Byst av Homeros i hamnen på Ios.

 

En mer lättläst och väldigt intressant bok är Odysseus pojke (2020) av Annika Thor. Den handlar om Telemakos, Odysseus son, och han har inte många jämnåriga vänner på Ithaka. Mest är han hemma i palatset, med sin mamma Penelope och barnsköterskan Eurykleia, och väntar på att Odysseus ska komma hem från kriget i Troja.

 

Läs mer om boken Odysseus pojke här »

 

Det finns ett antal öar, och byar på fastlandet, som hävdar att diktaren föddes på just deras ö, eller i deras by. Chios, som ligger norr om Samos, anses av vissa vara den ö där han föddes. Där finns en klippa som heter Daskalopetra där det sägs att Homeros satt och tänkte. Sant eller inte är det förstås ingen som vet. Inte heller är det någon som vet var Homeros dog, eller var han är begraven.

 

Daskalopetra på Chios där det sägs att Homeros satt och tänkte.

Daskalopetra på Chios där det sägs att Homeros satt och tänkte. På bilden är det jag som tänker.

 

Dock påstås det att han dog på Ios, och att han är begraven där. Enligt sägnen skulle Homeros mamma härstamma från Ios, och han ville bli begravd på hennes födelseö. En annan historia säger att han ville bli begravd på Ios för att han ansåg att det var den vackraste av alla grekiska öar. Det finns de som tror att Homeros var blind, och stämmer det faller i alla fall den sistnämnda teorin.
Vägen till Homeros grav på Ios, med Chora och sina vackra väderkvarnar, kapell och utgrävningarna i Skarkos.

Från vägen till Homeros grav har man denna vackra vy.

 

På bilden ovan ser ni Chora från en annan vinkel än den vanliga. Till vänster ser ni några av de många väderkvarnarna, uppe till höger syns de båda ”kapelltopparna”, och en bit ner i mitten av bilden syns utgrävningarna av besynnerliga Skarkos, som är Kykladernas största bosättning från tidig bronsålder. En intressant sak med bilden ovan är att ungefär där är det tänkt att det ska byggas i en flygplats i framtiden. Det har pratats om det många år och jag tvivlar på att bygget kommer bli av.

 

Läs mer om flygplatsen på Ios här »

 

Längs vägen till Homeros grav på Ios finns många biodlingar.

Det karga landskapet på norra Ios där Homeros grav ligger är full av bikupor.

 

Oavsett om Homeros har funnits, eller om han är begravd på Ios, så finns det en grav nära Plakotos, på norra Ios, som sägs vara den plats där Homeros vilar. För att ta dig till graven måste du ha ett eget fordon, det går inga bussar dit. Vägen dit går till en början genom ett mycket vackert landskap, och bjuder fantastiska vyer över Chora, och dalen nedanför. Efter ett tag byter landskapet karaktär och blir allt kargare.

De sista kilometrarna tänker man mer på The Beatles än på Homeros. Är det någonstans deras låt The Long and Winding Road passar in så är det här. Det finns ingenting förutom kurvor och biodlingar att se längs vägen, och är du inte ett "homer-hardcore-fan" kan du med gott samvete skippa graven. Själva graven är nämligen inte mycket att se, och den är väl närmast att betrakta som ett antiklimax.

 

Här börjar stigen till Homeros grav på Ios i Grekland.

Här börjar stigen till Homeros grav.


När du kommer fram till parkeringsplatsen se du en stig som leder till graven. Det är ganska långt att gå och det är dåligt med skugga. Ta med mycket vatten och ett gott humör. Du ser början av stigen på bilden ovan, och hur den fortsätter på bilden längre ned. Det finns ett solskydd på mitten av stigen där du kan pusta ut. Där stigen börjar står fem pelare där det står om Homeros på fem olika språk.

 

Pelarna med texter om Homeros i Grekland.

Pelarna med texter om Homeros.

 

Stigen till Homeros grav på Ios.

Vid solskyddet fortsätter stigen till Homeros grav.

 

Med tanke på att det finns tvivel på att Homeros ens har existerat, kan man ju fråga sig om det är mödan värt att köra 16 km bara för att se en hög med stenar, och en sprucken marmortavla med oläslig text. Vem det nu än är som är begravd (om det ens är en grav) har han eller hon en väldigt fin utsikt över havet.

 

Homeros grav på Ios.

Homeros grav. Eller vad det nu är?


Vid parkeringsplatsen sitter en skylt där det står att EU har varit med och finansierat byggandet av ett solskydd och en stig till graven, eller vägen till graven, eller en kombination av de båda. Jag är osäker på vilket. Prislappen ligger på 1.100.000 €, av detta har EU betalt 85 %. Om du vill ha valuta för dina skattepengar kanske Homeros grav ändå är värt ett besök, om inte kan du nöja dig med att titta på den byst som finns i hamnen, och som finns på bild överst på sidan.

Innan vägen till Homeros grav byggdes gick det många rykten om var graven låg. Att det fanns en grav rådde det inga tvivel om. När jag var på Ios under 1980-talet träffade jag turister som försökte hitta graven, men ingen lyckades.

 

Lakkis och Elias i baren Homers Cave i Chora på Ios.

Fest på Homers Cave 1985. Jag till vänster och Lakkis till höger.

 

I stället för Homeros grav roade vi oss på baren Homers Cave. Vi gick dit i stort sett varje kväll. Så roligt som vi hade där har jag aldrig haft i Grekland. Elias spelade skitbra skivor och Lakkis serverade goda drinkar. Tyvärr finns inte baren kvar, men jag tror att Elias är kvar på Ios. Ack, det var tider det!

 

Homers Cave i Chora på Ios.

Här låg Homers Cave en gång i tiden.

 

Gränden i Chora på Ios där baren Homers Cave låg på 1980-talet.

Homers Cave låg till vänster i bild. Jag sitter på stenmuren många år senare och är nostalgisk.VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I OMRÅDET

 

Missa inte utgrävningarna i Skarkos när du reser till Ios i Grekland.

Missa inte utgrävningarna i Skarkos, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera