Kalimera Grekland Skyros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Skyros i Grekland

Skyros hör till ögruppen Sporaderna som ligger i nordöstra Grekland. De andra öarna i Sporaderna är Alonissos, Skiathos och Skopelos. Ungefär 3 100 personer är åretruntboende, merparten bor i Chora som har cirka 1 650 invånare. Öns nästa största by är turistorten Molos (620 inv) som ligger via kusten, nedanför Chora. Till ytan är ön 205 km2, vilket gör Skyros till den största av öarna i Sporaderna. Högsta berget Kochylas mäter 798 meter över havet.

 

Kyrkor i Grekland. Skopelos och Skyros.

Skopelos är en av Skyros grannöar. Bilden är från Skopelos stad.

 

Skyros ligger cirka 23 sjömil väster om Kymi på Evia (därifrån kan man åka båt till Skyros hamn Linaria). Förutom Chora och Linaria finns det också på många mindre byar där det finns rum, som till exempel Magazia, Molos, Kalamitsa, Aspous och Gyrismata.

På kartan tycks Skyros bestå av två delar vilka hålls ihop av ett 3 kilometer brett näs. Den nordliga halvan kallas Meroi (från grekiska ordet ímero som betyder tam på svenska) och är till stor del täckt med vackra skogar av pinjeträd. Den sydliga delen kallas Vouno (från grekiska ordet vounó som betyder berg på svenska) eftersom den är bergig och där står öns högsta topp Kochylas.

 

Chora på Skiathos nära  Skyros i Sporaderna i Grekland.

Skiathos är en annan av grannöarna. Bilden är från Skiathos stad.


Skyrianerna har alltid hållit på med träsnideri, kopparslageri och keramiktillverkning. Dessa traditionella konster utövas fortfarande på ön och besökarna kan köpa några sådana konsthantverk antingen i Chora eller i Linaria. På ön säljs det också andra traditionella produkter som skyriansk graviera (ost) och timjanhonung.

Här bör ju också nämnas något om den kända skyrianska karnevalen som äger rum på ön i februari - mars (medan Apokries firas i Grekland). Då förklär skyrianerna sig och dansar genom gränderna. Centralfiguren till skyrianska karnevalen kallas Geros (gammal man) och har på sig en mask för ansiktet bestående av ett getskinn, svart yllemantel och de traditionella skyrianska skorna som kallas trohadia. Han har också många bjällror runt midjan och en herdekäpp i handen.

RESA TILL SKYROS

Enklast är att flyga till Aten och ta buss till Kymi på Evia, och därifrån vidare med båt till Skyros. Eller flyga inrikesflyg direkt till Skyros från Aten. Vissa år finns det även båtförbindelse med Thessaloniki och Alonissos.

Båttidtabell för Skyros »

Boka färjebiljetter online här »

BYAR PÅ SKYROS

Chora är öns huvudstad och ligger på nordöstra sidan och är byggd på en brant backe omkring det gamla venetianska slottet. De små, vitmålade husen med sina utanpåliggande träbalkonger, blommorna som väller fram från krukor och trappor, de pittoreska valven samt de sköna, traditionella butikerna formar en unik, mysig miljö som bjuder besökarna att förföra sig.

Staden är helt bilfri därmed får man chansen att promenera genom de smala, slingrande gränderna. I Chora finns allt som besökaren behöver (restauranger, kaféer, bank, post och annan service). Dessutom, kan man hyra bil eller moped vilket är rekommenderat ifall man själv vill upptäcka öns vackraste stränder.

 

Alonissos är en av Skyros grannöar.

Alonissos är den tredje grannön. Bilden är från Patitiri.

 

Lite utanför Chora, på väg mot Magazia, ligger såväl det arkeologiska museet (där det bland annat finns föremål som man har funnit i Palamari) och Faltaits folklivsmuseet. Båda två museerna är värda att besöka. Alldeles ovanför Faltaits museum finns Brooketorget med en staty till minnet av den på Skyros avlidne engelske poeten Rupert Brooke. (Rupert Brookes grav ligger, enligt sin egen önskan, i en olivlund i södra delen av Skyros nära till bukten Tris Boukes.

Av stort intresse är utan tvivel det gamla venetianska slottet som dominerar på toppen av Choras backe. Inom slottets murar ligger också det namnkunniga klostret Agios Georgios som grundades av bysantinen kungen Nikiforos Fokas 962. Efter en jordbävning 2001, får för närvarande varken klostret eller slottet besökas av säkerhetsskäl.
STRÄNDER PÅ SKYROS

Framför allt är Skyros känd för sina härliga stränder. Förutom öns populäraste sandstränder Magazia och Molos belägna bara några stenkast från turistcentret, finns det också en mångfald andra natursköna badvikar både livliga och avskilda.

 

Blue Cave. Skyros. Grekland.

En annan ö med blå grottor är Paxi.

 

Längs Skyros nordvästra kust kan besökaren upptäcka ett pärlband av stränder, alla av dem är kantade av grönska som ger ljuvlig svalka när värmen sätter in. Långgrunda sandstränder som Kalogria och Aspous, rofyllda badvikar med stenar och klippor som Kolymbada, Rennes och Diapori, vita stränder med kristallklart vatten som bara kan nås med fiskebåt (Agalipa och Glyfada) och även unika azurblåa havsgrottor, som Pendekalli, Diatrypti och Xyloparati som man åka båt från Linaria.

 

Sandstränder i Grekland. Naxos. Skyros.

En annan ö med fina sandstränder är Naxos. Bilden är från Plaka.

 

HISTORIA

Enligt arkeologiska utgrävningar har Skyros varit bebodd sedan förhistorisk tid. I Palamari har det upptäckts lämningar av en bebyggelse som dateras till bronsåldern. Sedan dess beboddes ön periodvis av Pelasgoi, Kares, Dolopes, Atenare, Romare, Bysantinar och Venetianer.

Under romartiden blev Skyros ryktbar för skyria lithos (skyriansk sten), ett speciellt slags marmor vars brytning förekommer även numera, samt för sina rika järnmalmer. Återstoder av 1800-talets installationer för brytning av järnmalmen kan besökaren fortfarande se i Atsitsa. Under den senare bysantinska tiden, och även under den venetianskt styre, (till 1538 när Skyros erövrades av turkarna) upplevde ön en ny renässans. År 1821 deltog Skyros aktivt i det grekiska upproret och 1829 befriades ön för att sedan ingå i den nybildade grekiska staten.

MYTOLOGI

Enligt grekiska mytologin förknippas Skyros med några viktiga personer och händelser. Först och främst nämns det i Iliaden av Homeros att det var på Skyros Thetis gömde sin son Akilles när den grekiska armén förberedde sig för att kriga i Troja.

 

Floden Styx ligger i närheten av Parga på grekiska fastlandet.

Floden Styx ligger i närheten av Parga på fastlandet.

 

Enligt legenden hade Akilles blivit osårbar genom att sänkas ner i floden Styx, men eftersom hans häl inte hade doppats i vattnet blev den hans enda sårbara kroppsdel (hans Akilleshäl). När siaren Kalhas spådde att grekerna inte skulle kunna vinna det trojanska kriget utan Akilles, förstod Thetis att om han deltog i kriget skulle han dö. Därmed sände hon honom till Skyros hos den sagolika kungen Lykomedes utklädd till flicka. Där blev Akilles förälskad i Lykomedes dotter Deidameia och de fick en son Neoptolemus.


Senare upptäcktes Akilles av den listiga Odysseus och fördes till Troja, där han slutligen dödades av Paris, son till Priamos, med en pil i hälen. Det påstås att stranden som ligger i mitten av Skyros östkust kallas Akilli därför att det var därifrån Akilles seglade till Troja.

Dessutom, sägs det att Theseus son till Egeas, (det är efter honom det Egeiska havet uppkallades) mördades på Skyros av kung Lykomedes. Theseus (som är mer känd för att ha dödat Minotauren i labyrinten vid Knossos Kreta) flydde dit när hans rival Menestheas hade bestigit Atens tron.

Kungen Lykomedes blev rädd för Theseus popularitet bland skyrianarna och bestämde sig givetvis för att likvidera honom. Därmed, under förevändning att visa honom sin egendom, förde Theseus till sitt slotts högsta ställe och kastade honom därifrån. Några sekel senare, särskilt 475 f.Kr., kom ön under Atens styre. Då kom general Kimon av Aten för att hitta hjältens ben, vilket han lyckades med. Plutarhos påstår att Theseus ben fraktades till Aten av Kimon och begravdes i Gamla Torget där Hefestos tempel står nuförtiden.

HOTELL PÅ SKYROS

De flesta turister bor i Chora, Magazia, Molos eller i hamnbyn Linaria. Eftersom jag inte har varit på Skyros har jag inga tips, i stället hänvisar jag till booking.com

Boka hotell på Skyros här »

 

Hamnen i Ermoupolis på Syros i Kykladerna.

Ermoupolis på Syros. Det är ganska vanligt att Skyros förväxlas med Syros i Kykladerna.

 

Stort tack till Giorgos Lazaris som har skrivit texten om Skyros!

Jag har inte varit på Skyros, därför är alla bilder från andra öar. Bilder finns i resebreven nedan.


LÄS MER OM SKYROS

Om Skyros Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera