Kalimera Grekland Aten.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Aten i Grekland

Ateena suomeksi.

Aten är en skitig och förvirrande storstad som du helst ska lämna så fort som möjligt för att komma ut på öarna. Är det så? Nej, Aten är en modern storstad som lever vägg i vägg med antiken och ett resmål i sin egen rätt. Ja, så skulle jag hellre vilja beskriva Aten. Men det är ingen enkel sak. Även om atenarna själva är väldigt stolta över sin stad, finns det sådant de helst vill önska bort.

 

Aten i Grekland.  Akropolisklippan.  Anafiotika.

Akropolisklippan och den lilla "byn" Anafiotika.

 

Som turist i Aten möter du både det storslagna unika och det skitiga storstadsaktiga. Men du väljer själv vart du lägger din tid och jag kan garantera flera upplevelser som är exklusiva för denna säregna plats. Krockarna mellan gammalt och nytt finns överallt i Aten.

Staden har sedan något decenium gått igenom en helrenovering. I och med OS 2004 fick grekerna inte bara chans att visa upp sig, de var också tvungna att imponera på omvärlden. Smogen har minskat, trafiken har lugnat sig (något), tunnelbanesystemet har utvecklats och fungerar bra och de många attraktionerna är i bättre form än på mycket länge.

Sedan har du ju också maten, musiken, antiken, livet, oliverna, museerna, de brända mandlarna, loppmarknaderna, fruktmarknaderna, de otaliga torgen och de trevliga människorna. Så vad väntar du på? Åk till Aten och låt dig slukas av den puls som är helt unik för huvudstaden i civilisationens vagga.

 

Atens och Greklands med kända byggnad Parthenon på Akropolis..

Atens och Greklands med kända byggnad Parthenon på Akropolis.
RESA TILL ATEN

De flesta flygbolag flyger till Aten. Dock är det inte alla som flyger direkt från Sverige. Ibland måste man byta flyg. SAS, Norwegian och Aegean är några av flygbolagen som flyger direkt till Aten.

Det bästa sättet att ta sig in till Aten är med buss eller Metro. Bussarna avgår ofta (upp till var tionde minut) och väntar direkt utanför ankomstterminalen. Biljetter till bussen säljs i en kiosk utanför terminalen. Glöm inte att stämpla biljetten i den lilla apparaten inne i bussen.

Buss X96 går till Pireus. Buss X95 går till Syntagma i centrala Aten. Tunnelbanestationen på Atens flygplats trafikerar bland annat Syntagma och Monastiraki. Om du ska till Pireus går du av vid Monastiraki och byter tunnelbana till Pireus. Eller åker du med direkttåget Athens Suburban Railway som går direkt till Pireus från flygplatsen. Ska du till Rafina eller Lavrio går den bussen också utanför ankomstterminalen.

Läs om hamnen i Pireus här »

Läs om hamnen Lavrio här »

Läs om hamnen Rafina här »

 

Monastiraki Aten  med loppmarknaden, och metron till Pireus.

Monastiraki. Här ligger den berömda loppmarknaden, och metron till Pireus.

 

TA SIG RUNT I ATEN

Metron är en stor tillgång för Aten som stad och ovärderlig för dig som turist. Det är lätt, smidigt och ganska billigt att ta sig från ett ställe ett annat. Biljetter köper man på stationerna i automater eller i kassor. Vi tar oss oftast fram till fots eftersom nästan alla sevärdheter ligger inom promenadavstånd.

Syntagma betyder egentligen konstitution, men eftersom konstitutionstorget låter betydligt träigare än dess grekiska motsvarighet håller vi oss till Syntagma. Namnet är inte helt slumpmässigt påkommet då parlamentet ligger här. Runt om och på Syntagma finner du det mesta: hotell, restauranger, kiosker, ambassader, trådbussar, bokhandlar, gatuförsäljare, tiggare, turistbyråer, en park och metron.

 

Evzonerna som vaktar parlamentet på Syntagmatorget i Aten.

Evzonerna som vaktar parlamentet på Syntagmatorget.

 

Akropolis är garanterat Atens mest kända attraktion och symbol, men det finns några långa välklädda herrar som kommer på en god andraplats, i alla fall om man ser till deras närvaro på vykort. Framför parlamentet vaktar nämligen de ståtliga Evzonerna parlamentet och den okände soldatens grav. Och hur de vaktar sen! Evzonerna är slanka tvåmetersmän med gevär och en utstyrsel som är vacker och underhållande på samma gång. Inte minst ska man lägga märke till de svarta tofsarna som dallrar på spetsen av deras röda skor.

 

Temple of Hephaestus. Aten.

Temple of Hephaestus är nästan lika berömt Evzonerna.
Plaka utgör tillsammans med Monastiraki Atens gamla kvarter. Här trängs du med andra turister under somrarna och högsäsongen. Det betyder inte att dess charm är helt försvunnen. Var och en måste själv vandra omkring och bilda sig en egen uppfattning om blandningen mellan nytt och gammalt.

 

Bra grekiska tavernor och restauranger i stadsdelen Plaka i Aten.

Tavernor i Plaka.

 

Att ta sig från Syntagma till Plaka är enkelt. Till exempel kan du gå Nikisgatan fram tills du kommer till Kydathineon. Detta är Plakas tavernagata. Och eftersom Plaka inte är särskilt stort så kommer du långt på att orientera dig efter Kydathineon och Adrianou. Den senare är shoppinggatan.

 

Stadsdelen Plaka i Aten är mysigt på kvällarna.

Plaka på kvällen.

 

Genom att följa några shoppinggator ut ur Plaka hamnar du på Monastirakitorget. Här pågår en hel del handel med till exempel frukt och nötter. Men här finns också de berömda lottsäljarna. Denna säregna människotyp går omkring med ett slags träpinne full av lotter fastsatta med klädnypor.

 

Hadrianus bibliotek i Monastiraki är en av Atens många intressanta sevärheter.

Hadrianus bibliotek i Monastiraki. Akropolisklippan uppe till höger.

 

På torget i Monastiraki, som ligger precis vid utgrävningarna av Hadrianus bibliotek, finns också en Metrostation. Men ska du inte ut och åka så måste du besöka det Monastiraki är mest känt för, nämligen loppmarknaden. Du kommer in på marknaden i öppningen till höger om Metron. Följ oset från de stekta kastanjerna. I början möts du av ett flertal affärer på varje sida gatan. Kvalitén och utbudet är bättre än i Plaka och det blir mer spännande om du går in i de små mystiska gränderna.

 

Zeus Tempel, Akropolis och Hadrianus båge är några av de viktigaste sevärdheterna i Aten.

Zeus Tempel sett från Akropolis. Hadrianus båge till vänster i bild.

 

Läs om Zeus Tempel och Hadrianus båge här »

 


Omonia har kanske inte de där speciella miljöerna som du vill besöka. Det är inget fel att vandra omkring i trakten, men framförallt är det bra att använda som riktmärke på en karta. Istället kan lägga din tid på en av Greklands stora boulevarder, Atens egen gata: Athinas. Denna går från Monastirakitorget rakt upp till Omonia. Frukt- och grönsaksmarknaden är en liten oas precis intill den vältrafikerade Athinas. Här finner du det mesta av frukt och grönt, men också de flesta mejerivaror. Det är avsevärt billigare än i vanliga affärer och det kan vara värt att bunkra upp med lite bananer, ost och oliver.

 

Saluhallen och grönsaksmarknaden får man inte missa när man är i Aten.

Saluhallen. Den del där det säljs färsk fisk.

 

Saluhallen - denna nästan makabra plats - ligger mittemot grönsaksmarknaden. Här kan man verkligen snacka om saluhall. Här säljs kött i alla former och fisk man inte ens visste fanns. Allt kött hänger och dänger lite varstans. Det luktar kadaver och blod. Inälvorna ligger utbredda som stora konstverk eller hänger från taken som murgrönor. Över denna plats härskar ett otal försäljare som skriker ut priserna på sina varor.

 

Läs om Ella i saluhallen här »

 

Man kan lätt tro att man befinner sig på en annan planet. Även om många turister tycker det är lätt äckligt att besöka saluhallen får man inte missa den. Från Athinas-gatan leder flera smågator in till stadsdelen Psirri, som är Atens gamla arbetar- och hantverkskvarter. I Psiri finns massor med restauranger, barer och kaféer.

 

Den intressanta stadsdelen Psiri nära Monastiraki i Aten.

Den intressanta stadsdelen Psirri nära Monastiraki.

 

Nöjeslivet i Aten är enormt och finns i alla dess former. Här finns allt från svindyra lyxkrogar till små traditionella ouzerior. En av mina favoritbarer är Brettos Bar. Musikscenen är i högsta grad levande. Välj mellan stora konserter med kända artister som Georgios Dalaras och Haris Alexiou och små tavernor med lokala liveband.

BOKA HOTELL I ATEN

Att leta hotell på egen hand är ingen större vits, man bör boka hotell i förväg. Men var ska man bo? Ja, det är en svår fråga att svara på. Plaka tycker jag är den trevligaste stadsdelen. Vi bor alltid där.

 

Utsikt över Aten från Lykavittoskullen. Missa inte!

Utsikt över Aten från Lykavittoskullen. Missa inte!

 

Som du ser är Aten en stor stad till ytan. Därför är det bäst att bo i den gamla stadsdelen Plaka, varifrån det är gångavstånd till det mesta.

 

Här hittar du tips på populära hotell i Aten »


LÄS MER OM ATEN

Om Aten Hotell Akropolis Bilder Resebrev Karta Pireus Rafina Lavrio Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera