Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kreta i Grekland

Crete in English. Kreeta suomeksi.

Kreta är inte bara Greklands största ö, det är också Greklands populäraste turistmål. Är då Kreta Greklands mest fulländade turistmål? Ja, det kan man nog påstå. Med sin långa och dramatiska historia, sin unika kultur, sina speciella traditioner och den enorma ytan (nästan tre gånger så stort som Gotland) blir (eller är) Kreta ett land i landet. Kreta har allt.

 

Den Venetianska hamnen i Chania på Kreta i Grekland.

Den venetianska hamnen i Chania.

 

Läs om den venetianska hamnen i Chania här »

 

Det spelar ingen roll vad man vill se eller göra på semestern, du finner det på Kreta: bada och sola på kilometerlånga sandstränder, dyka i kristallklart vatten, vandra mellan höga berg och i djupa raviner, förkovra dig i många fantastiska sevärdheter, besöka små måleriska och pittoreska småbyar och livfulla storstäder fyllda med grekiskt vardagsliv, se dig mätt på det variationsrika och inspirerande landskapet och njuta av god kretensisk mat och bra musik. Listan kan göras hur lång som helst.

 

Här kan du läsa om vandringar på Kreta »

 

Här kan du läsa om grottor och platåer på Kreta »

 

Paleochora på sydvästra Kreta.

Paleochora är en mycket trevlig turistort i Chania län.

 

Tidigare reste de flesta till turistorterna väster och öster om Chania, samt till Rethymnon. Nu väljer många att åka charter till exempelvis Paleochora och Makrygialos på södra Kreta. Plus att en växande skara Skandinaver har börjat resa runt Kreta på egen hand.

Kreta är uppdelad i fyra provinser, eller län om man så vill. De är från väster till öster: Chania, Rethymnon, Heraklion samt Lasithi. Här nedan går jag igenom de viktigaste platserna i respektive län.

 

KLICKA PÅ LÄNKARNA NEDAN FÖR ATT LÄSA MER OM RESMÅLEN

 
CHANIA LÄN

Chania län har en yta på 2 376 km2 och en befolkning på cirka 150 000. Högsta berget Pachnes (2453 m) ligger i Lefka Ori (Vita bergen). Staden Chania (se bild överst på sidan) har drygt 108 000 invånare, vilket gör Chania till Kretas näst största stad efter Heraklion.

I Chania län ligger några av Kreta populäraste turistorter: Nea Chora, Chrissi Akti, Agii Apostoli, Kalamaki, Kato Stalos, Agia Marina, Platanias, Gerani, Maleme, Kissamos och Kolymbari väster om Chania, Paleochora i söder med stränderna Grammeno och Krios, Gialiskari, och den lilla byn Azogires) samt Kalives, Almyrida och Georgioupolis öster om Chania.

 

Elafonissi söder om Chania på Kreta kallas för Greklands Maldiverna.

Elafonissi söder om Chania kallas för Greklands Maldiverna, med all rätt.

 

I länet finns även många fina stränder: Balos, Elafonissi, Falassarna och Sweetwater är bara några av dem. Här finns även massor med oturistiska byar, som Chora Sfakion, Loutro (se bild nederst på sidan), Phoenix, Lykos och Livaniana, Sougia, Ano Vouves, Theriso, Lakki och Kanados.

 

Nea Chora i Chania på Kreta.

Nea Chora i Chania län blir allt populärare för varje år.

 

Akrotirihalvön finns fina stränder, som Stavros, Kalathas och Tersanas, och intressanta kloster och grottor, bland annat Agia Triada, Gouvernetto, Katholiko samt Cave of Panagia Arkoudiotissa.

Som om inte det vore nog har Chania län begåvats med flera spektakulära raviner som Samariaravinen med Agia Roumeli, och Imbrosravinen är de två kändaste. Aradenaravinen och Aradenabron är tämligen okänd, men ack så fantastisk, för att inte tala om vandringen till Lissos. Du bör heller inte missa att åka genom Therisoravinen.

 

Missa inte en vandring i Samariaravinen när du besöker Kreta.

Missa inte en vandring i Samariaravinen när du besöker Kreta.

 

Vad har Chania mer att bjuda på? Tja, här ligger den stora insjön Kournas Lake, fågelskådarsjön Agia Lake, borgen Frangokastello samt den så kallade ekobyn Milia, de allierades kyrkogård och tyskarnas kyrkogård, klostret Chrisoskalitissa Monastery, och världens äldsta olivträd samt det roliga tåget The Little Fun Train.

 

Läs mer om Chania här »

 

Här kan du läsa om 18 fina stränder väster om Chania »

 


RETHYMNON LÄN

Rethymnon län har en yta på 1 496 km2. Att det är litet är en stor fördel eftersom avstånden är korta. Om man bor i Rethymnon är det en baggis att spendera en dag på sydkusten. Det är till exempel bara 35 kilometer till den trevliga turistorten Plakias på södra Kreta, och till Chania är det endast 60 kilometer.

 

Den venetianska hamnen i Rethymnon på Kreta.

Den venetianska hamnen i Rethymnon.

 

Bortsett från den fina huvudstaden bjuder länet på många intressanta sevärdheter, massor med fina stränder, mysiga små byar och mycket vacker natur.

Även i Rethymnon län finns flera turistorter. Öster om Rethymnon ligger charterorterna Perivolia och Platanes, Panormos och Bali, och i söder ligger Agia Galini, samt Plakias med sina många fina stränder. Förutom den långa stranden i själva Plakias är det nära till härliga stränder som Preveli, Shinaria, Damnoni, Amoudia, Amoudaki, Souda och Koraka, och till byarna Mirthios och Sellia, samt till ravinen Kotsifou.

 

Preveli är en av kändaste stränderna i Rethymnon på Kreta.

Preveli är en av de kändaste stränderna i Rethymnon län.

 

Länet är även känt för sina grottor, några av de kändaste är Melidoni, Sendoni och Ida-grottan på Nidaplatån. Arkadi och Piso Preveli är Kretas två viktigaste kloster. När det gäller mindre kända byar i länet tycker jag att Anogia, Margarites, Agios Pavlos, Triopetra, Spili, Rodakino, Hromonastiri och Argiroupolis är de intressantaste.

 

Mysiga genuina Agios Pavlos vid kusten söder om Rethymnon på Kreta.

Agios Pavlos är en av mina favoriter i Rethymnon län.

 

Amaridalen med sin många pittoreska byar är också fascinerande. I Amaridalen ligger Platania gorge där man, om man har tur, kan se lammgam. Historiska minnesmärken saknas inte heller, dels Rethymnon stad, dels Ancient Eleftherna och inte minst Minoan cemetery of Armeni, och om du gillar grekisk musik kan du läsa om Nikos Xylouris här, och om du är intresserad av andra världskriget måste du läsa om kidnappning av General Kreipe.

 

Läs mer om Rethymnon här »

 


HERAKLION LÄN

Heraklion län är inte lika känt som Chania och Rethymnon län, och jag tror att det beror på att det inte finns lika många fina stränder här. Men det finns mycket annat, inte minst många intressanta historiska platser.

 

Fortet Koules och småbåtshamnen i Heraklion på Kreta.

Fortet Koules och småbåtshamnen i Heraklion.

 

Och du kan var lugn, det finns fina stränder också, så du kommer inte att gå badlös. Heraklion är Kretas huvudstad, men det visste du kanske redan.

 

Matala på södra Kreta i Heraklion län är känt för sina grottor och sin fina sandstrand.

Matala är en populär turistort i Heraklion län.

 

De populäraste turistorterna i Heraklion län är Analipsi och Anissaras, Hersonissos, Malia, Lendas, Ditikos, Matala, Kalamaki och Komos. Av sevärdheterna får man inte missa de minoiska palatsen Knossos och Phaestos. Gortyns och Agia Triada är också ganska sevärda. Några av de mindre kända stränderna är Tertsa, Kastri och Tsoutsouros, samt Agiofarago beach.

 

En av Kretas bästa stränder ligger i Kalamaki och Komos i Heraklion län.

Fantastiska Kalamaki och Komos i Heraklion län.

 

Mina favoritbyar är Ano Viannos, Sivas, Zaros och Archanes. Två läckra raviner finns också: Agiofarago och Rouvas.

Gillar du fåglar får du inte missa Faneromenis lake söder om Zaros, och gillar du forell får du inte missa Lake Votamos.

 

Läs mer om Heraklion här »

 


LASITHI LÄN

Det är lite märkligt att länet heter Lasithi. De andra länen är döpta efter respektive läns huvudstad. Om man gjort likadant här skulle länet heta Agios Nikolaos län. Men så är det alltså inte.

 

Den mysiga hamnen i Agios Nikolaos i Lasithi län på östra Kreta.

Den mysiga hamnen i Agios Nikolaos i Lasithi län.

 

Även i Lasithi län finns det många intressanta platser: Agios Nikolaos, Elounda, Spinalonga, Makrigialos och Mirtos har säkert de flesta hört talas om. Palmstränderna Vai och Itanos är också välkända, precis som klostret Moni Toplou är.

 

Kalamokanias beach i Makrigialos i Lasithi län på östra Kreta.

Kalamokanias beach i Makrigialos i Lasithi län.

 

Mindre kända stränder är Koutsounari, Agia Fotia, Almyros, Xerokambos och Ferma. Den forna charterorten Sissi är väl tyvärr snart bortglömd, men det är inte Milatos cave. Här ligger även två större städer: Sitia i norr och Ierapetra i söder. Ierapetra är för övrigt Europas sydligaste stad.

 

Kato Zakros på östra Kreta är en mysig liten by med en fin strand.

Kato Zakros är min favorit i Lasithi län.

 

Mina favoriter är Kritsa (med kyrkan Panagia Kera), Mochlos, Paleokastro och Kato Zakros där dödens ravin finns. Kretas intressantaste platåer finns i Lasithi län: Lasithiplatån (som gett länet dess namn) där Dikteon Cave och Homo Sapiens Museum och byn Tzermiado ligger, samt Katharoplatån där det finns ett rikt djur- och växtliv.


E-GUIDER OM KRETA

Som du förstår finns det massor att se och göra på Kreta. Oavsett vem du är, och vad du vill se och göra på din semester, så hittar du det på Kreta.

Alla platser vi nämner ovan finns med i våra populära E-guider. Plus att vi skriver om många platser som vi inte har nämnt här. Vi har en E-guide om varje län. Sammanlagt innehåller våra fyra E-guider om Kreta 106 A4-sidor med information och 393 härliga bilder.

 

Gör dina beställningar nedan

 

Chania län

Heraklion län

Lasithi län

Rethymnon län

42 A4-sidor och 158 bilder.

Beställ Chania län »

20 A4-sidor och 72 bilder.

Beställ Heraklion län »

19 A4-sidor och 67 bilder.

Beställ Lasithi län »

25 A4-sidor och 96 bilder.

Beställ Rethymnon län »


HOTELL & PENSIONAT PÅ KRETA

Troligen har du redan ordnat ditt boende eftersom majoriteten av alla som reser till Kreta åker på charter. De flesta bor i någon av turistorterna väster och öster om Chania, och öster om Rethymnon. Charterbolagen erbjuder allt från enkla familjepensionat till stora hotellanläggningar med barnklubbar, uppvärmda swimmingpooler samt All inklusive.

Om du reser på egen hand är det enkelt att hitta bra boende, och det är inte speciellt dyrt, även om det finns lyxiga hotell också för den som så önskar. Självklart är förhållandena annorlunda i augusti, då kan det vara knepigt att finna bra boende till hyfsat pris.

 

Du hittar tips på hotell och pensionat här »

 

Loutro är den enda byn på Kreta som endast nås med båt, eller till fots. Härifrån går det färjor till Chora Sfakion, Agia Roumeli, Sougia och Paleochora.

Loutro är en av mina favoriter på Kreta.

 

Loutro är den enda byn på Kreta som endast nås med båt, eller till fots. Härifrån Loutro går det färjor till Chora Sfakion, Agia Roumeli, Sougia och Paleochora.


LÄS MER OM KRETA

Om Kreta Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge

Forum

E-guider
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera