Kalimera Grekland Parga.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Floden Styx nära Parga i Grekland

Innan jag reste till Parga första gången hade jag bestämt mig för två saker: att jag skulle se Meteora och att jag skulle vandra längs den mytomspunna floden Styx, eller Acheron som den heter idag. Förväntningarna var höga, alltför höga misstänkte jag, men förväntningarna infriades, och det med råge. Både vad det gäller Meteora och Styx.

 

Tavernor och restauranger i floden Styx och Glikiravinen nära Parga på grekiska fastlandet.

Vill du inte gå i floden kan du äta lunch på någon av tavernorna.

 

Vandringen uppför floden blev till ett fantastiskt äventyr och ett oförglömligt minne. Floden rinner från Sulibergen och mynnar ut strax väster om Necromanteion nära stranden i Ammoudia. Det spektakuläraste stycket av floden är det parti som rinner igenom Glikiravinen, här är de teatrala naturscenerierna så vackra och uppseendeväckande att det nästan känns overkligt.

 

Vattnet i floden Styx är iskallt. Ta med bra skor annars ramlar man.

Vattnet är så kallt i början att det gör ont i hela kroppen.

 

För att komma till floden kör du mot lilla byn Gliki, floden rinner rakt igenom byn så du kan inte missa den, välj helst vägen längs flodens högra sida. Efter några minuter når du fram till en parkeringsplats, där parkerar du bilen, byter till vattensäkra skor eller sandaler och klär om till badkläder. Sedan tar du ett djupt andetag och går ut i det iskalla vattnet. Äventyret har börjat!

 

Utflykt med barn från Parga till floden Styx.

Floden Styx är ett äventyr för både vuxna och barn.
Båtutflykt i floden Styx norr om Parga är kul för småbarn.

Båtar finns att hyra för den som inte rädd att trilla i det kalla vattnet.

 

Du måste ha bra skor på fötterna, flodbotten är täckt av hala klapperstenar och strömmarna är på sina ställen så kraftiga att det är svårt att gå. Om du börjar vid flodens högra sida måste du först passera över floden för att komma vidare. Börja med att studera hur andra gör, lägg märke till deras grimaser, om en stund kommer du själv grimasera på samma sätt.

 

Att vandra i det kalla vattnet i floden Styx är ett måste när du reser till Parga.

En bit upp i floden blir vattnet varmare som väl är.

 

Vattnet är så kallt att det gör ont i hela kroppen, innan man är över har benen börjat domna bort. Men ge inte upp, det blir varmare längre fram. När känseln i benen är tillbaka följer du stigen tills den tar slut, härifrån och uppigenom ravinen går du sedan på flodens botten. Vattnet blir varmare ju längre upp du går, till sist blir det riktigt behagligt och det är inga problem att doppa sig.

 

Vandra, simma och bada i floden Styx nära Parga i Grekland.

Det finns de som vågar gå långt, och som till och med badar.


Hur långt upp du kan gå beror på vilken årstid det är, vi gick i ungefär en timme, till sist blev vi tvungna att ge upp eftersom det blev för djupt. Om vi inte haft ryggsäckar och kameror med oss hade vi säkert gått där än idag, vackrare än så här blir det knappast.

Man får inte bara en dos av spektakulär natur, det är ruskigt spännande också. Ur bergsfickor forsar kallt vatten ner i floden, strömmarna är ibland så starka att man går baklänges och ibland snubblar man ner i ett hål, eller så halkar man på de hala stenarna. Det gäller att hålla hårt i kameran.

 

Floden Acheron och Styx nära Parga.

Längre än så här vågade inte vi gå.

 

När du kommer tillbaka till parkeringsplatsen kan du pusta ut vid någon av tavernorna. Tavernor finns även längs flodbanken i Gliki. Den riktigt äventyrlige kan hyra kanot eller åka forsränning nedför floden, uthyrarna håller till på motsatt sida om parkeringsplatsen.

 

Floden Styx, eller Acheron River, nära Parga på grekiska fastlandet.

Visst ser det fantastiskt ut!

 

Vill du inte gå uppför floden måste du åtminstone doppa fötterna i det kalla vattnet, vem vet, du kanske blir osårbar. Det var nämligen i floden Styx som gudinnan Thetis doppade sin nyfödde Akilles för att göra honom osårbar. Men hon glömde doppa hälen som hon höll i, vilket allt sedan dess kallas akilleshäl. Akilles dog av en pil i sin oskyddade häl under Trojanska kriget.

 

Om du bor i Parga, Sivota eller Ammoudia får du inte missa en utflykt till floden Styx.

Om du bor i Parga eller Ammoudia får du inte missa en utflykt till floden Styx.

 

Läs om Parga på Kalimera »

 

Läs om Meteora på Kalimera »

 

E-guide om Parga »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera