Kalimera Grekland Paxi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Paxi i Grekland

Paxi in English.

Paxi, eller Paxos, ligger i den Joniska övärlden. De Joniska öarna består av tolv bebodda öar, längst i norr ligger Korfu och i söder ligger Zakynthos. Paxi ligger strax söder om Korfu, inte långt från den välkända turistorten Parga på grekiska fastlandet.

 

Paxi i Grekland. Paxos.

Den mycket vackra byn Gaios på Paxi.

 

Paxi har cirka 2 300 invånare fördelat på tre byar, och några mindre samhällen. Huvudstaden, och Paxos hamn, heter Gaios och har 500 invånare. där det bor Ytan är 30 km2 och högsta berget - Agios Isavros - mäter 250 meter över havet.

Till Paxi åker främst brittiska turister för att njuta av den coola stämningen, den vackra och vandringsvänliga naturen och den fantastiskt fina huvudstaden Gaios. Få Skandinaver reser till Paxi, och det tror jag beror på att det är ganska krångligt att resa hit. Om du åker till Parga kan jag varmt rekommendera en dagsutflykt till Paxi. Det går flera turer varje förmiddag från Parga stad.

 

Hamnpromenaden i Gaios på Paxi i den Joniska övärlden.

Hamnpromenaden i Gaios.

 

RESA TILL PAXI

Charter med Apollo. Reser du på egen hand är det enklast är ett flyga till Korfu, som är den enda ö som har reguljär båtförbindelse med Paxi. Ett annat alternativ är att flyga till Preveza på fastlandet, ta buss eller taxi till Parga, och vidare med båt därifrån.

Båttidtabell för Paxi »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT PÅ PAXI

Regelbunden busstrafik från Gaios till Loggos och Lakka. Bil- och mopeduthyrare finns i Gaios. Utflyktsbåtar till Antipaxi, Blue Cave och Parga utgår från hamnen Gaios.

 

Bra tavernor och restauranger i byn Gaios på ön Paxos i Grekland.

En av många mysiga tavernor i Gaios.
BYAR PÅ PAXI

Tre byar kan Paxi stoltsera med: Gaios, Loggos och Lakka. Alla är små och mycket fina. Gaios (se bilder ovan) är, med sina ockrafärgade hus, stora charm och trivsamma atmosfär, en av de mysigaste byarna i Joniska övärlden. Även de små turistorterna Loggos och Lakka är attraktiva och pittoreska. I närheten av Lakka finns två stränder: Harami beach och Monodendri beach.

STRÄNDER PÅ PAXI

Vattnet runt Paxi och Antipaxi är känt för att vara bland de klaraste i Joniska havet. Stränderna är små och består oftast av klappersten. Många är svåråtkomliga och nås endast med badbåt. Det finns även flera spektakulära klippbad, tyvärr är även dessa svåråtkomliga.

 

Vattnet runt Paxi och Antipaxi i Grekland är känt för att vara bland de klaraste i Joniska havet.

Det fantastiska vattnet som omger ön Antipaxi.

 

Åker du med någon av badbåtarna får du följa den dramatiska kusten där det finns kalkstensliknande bergsklippor, konstnärligt utformade klippblock och ett flertal grottor.

 

Blue Cave på Paxi (Paxos) i Grekland.

Ingången till Blue Cave på Paxi.

 

En av dessa grottor heter Blue Cave, och är jättehäftig. Badbåtarna brukar "parkera" inne i grottan, sedan är det bara att hoppa i. De finaste baden finns dock på grannön Antipaxi, där det finns tre stränder med knallblått vatten. På Antipaxi finns det möjlighet att stanna över natten.

 

Blue Cave på Paxos.

Det är jättehäftigt att bada inne i grottan.

 

Fler häftiga grottor i Grekland finns här »

 

Om du bor i Parga får du inte missa en båtutflykt till Paxi och Antipaxi. Jag lovar att det blir ett minne för livet.

SEVÄRDHETER PÅ PAXI

Den vackra naturen och Blue Cave är de två största sevärdheterna.

HOTELL PÅ PAXI

Flest pensionat finns i Gaios. Det finns även en del att välja på i Loggos och i Lakka. Räkna inte med att mötas av rumsuthyrare när du kommer med båten. Bäst är att boka hotell i förväg.

Här är tips på bra pensionat i Gaios.

Harry's Studios »

Margina Residence »

Paxos Club Resort & SPA »

Boka andra hotell på Paxi här »


LÄS MER OM PAXI

Om Paxi Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera