Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sougia på sydvästra Kreta
Det är inte så att man gör vågen när man första gången kommer till Sougia. I alla fall gjorde inte jag det. Men byn växer, och efter ett tag kan man inget annat än att gilla den. Från färjeläget ser vi den långa stranden som sträcker sig längs hela bukten, och det är väl först och främst stranden som lockar turister hit, och den lugna atmosfären.

 

Stranden i Sougia på södra Kreta.

Sougia beach åt ena hållet.

 

Sougia har vuxit i popularitet under senare år. Turismen är fortfarande i sin linda, här finns inga stora hotell, men övernattningsmöjligeter saknas inte. Tvärtom, här finns gott om pensionat. Det är ett litet samhälle om man bara ser till bebyggelsen, men tack vare den långa stranden är byn större till ytan än både Chora Sfakion och Loutro. Byns lilla centrum består av några få gator med affärer, tavernor, kaféer och pensionat. Bankomat finns.

 

Affärer och bankomat i Sougia på södra Kreta.

Den lilla huvudgatan i Sougia.

 

Den lilla huvudgatan slutar vid stranden som breder ut sig åt två håll. Stranden består av klappersten och är så lång att man knappt kan se slutet av den. En del stenar är jättestora och används till att bygga konstverk. Jag har fler gånger stått som förstenad (!) och sett nakna stenbyggare kämpa med sina konstverk. Killen som byggde det kämpade i flera timmar för att få stenarna att ligga kvar. Inte lätt kan jag lova.


Man måste förstås inte vara naken för att leka med stenarna. Men på just den delen av stranden där det finns stora stenar är det många som solar och badar nakna. Det är alltså hit du ska gå om du gillar nudism, om inte så håller du dig närmare "centrum". Stranden är som sagt hur lång som helst så det finns gott om plats för alla.

 

Nudist beach. Sougia. Kreta.

Nudistdelen av stranden i Sougia.

 

Precis som sina grannbyar Chora Sfakion och Loutro är Sougia en bra bas om man gillar att vandra. E4:an passerar även Sougia och man kan vandra till bland annat Paleochora i väster och till Agia Roumeli i öster. Några kilometer norr om Sougia ligger den vackra ravinen Agia Irini. Jag har endast gått delar av ravinen och det jag upplevde då gav mersmak. Så dit kommer jag absolut att återvända. En annan vandring är den som går till Lissos, och börjar i den lilla hamnen i Sougia.

HOTEL I SOUGIA

För att riktigt lära känna Sougia bör man stanna över natten. Kvällarna är hur mysiga som helst, och att sitta på en taverna och lyssna på vågornas brus är en lisa för själen, jag lovar. Ett hotell vi gärna bor på är Santa Irene som ligger så nära stranden man kan komma.

Boka Santa Irene »

Boka andra hotell i Sougia här »

 

Klapperstenstranden i Sougia på södra Kreta.

Den långa klapperstenstranden i Sougia åt andra hållet.

 

Sougia ligger cirka 33 kilometer öster om Paleochora. Du kan åka färja hit från Paleochora, Loutro och Chora Sfakion.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera