Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chania på Kreta

Chania in English. Chania suomeksi.

Chania är Kretas västligaste provins med en yta på 2 376 km2 och en befolkning på cirka 108 000. Högsta berget Pachnes (2453 m) ligger i Lefka Ori (Vita bergen). Staden Chania har drygt 54 000 invånare, vilket gör Chania till Kretas näst största stad efter Heraklion.

 

Chania på Kreta i Grekland.

Venetianska hamnen i Chania.

 

Chania stavas på tre olika sätt: Chania, Hania och Xania. Namnet uttalas ungefär som ordet "schack", eller som det ljud som hörs när man harklar sig, betoningen ligger på sista stavelsen: Chaniá. Harkla dig och betona sista bokstaven så kommer du ganska nära det rätta uttalet.

 

Venetianska hamnen i Chania och i Rethymnon på Kreta.

Venetianska hamnen i Chania. Jämför med Venetianska hamnen i Rethymnon.

 

Den venetianska hamnen i Chania konstruerades mellan 1320 och 1356. Redan från början märkte man att man tänkt fel, dels blev hamnen alldeles för grund (igenslammad av avloppsvatten), dels fick man problem med de starka nordvindarna. För att lösa problemet med de starka vindarna lät man uppföra den vågbrytare som fortfarande finns kvar.

 

Den vackra vågbrytaren och fyren i Venetianska hamnen i Chania.

Den vackra vågbrytaren och fyren i Venetianska hamnen i Chania.

 

Läs mer om Venetianska hamnen i Chania här »

 
Odos Angeloy och är Odos Theotokopoulou, som i mitt tycke är den absolut trivsammaste, och kanske också den vackraste, av alla Chanias gator. Vid kajkanten, där Odos Theotokopoulou har sin början, stannar många utflyktsbussar och taxibilar eftersom denna del av gamla stan är helt bilfri.

Theotokopoulougatan, och i de intilliggande kvarteren, ligger majoriteten av gamla stans hotell och pensionat, nästan alla hus längs gatan är renoverade, det är en färgstark gata där många greker bor.

 

Odos Angeloy är en av många fina gator i Chania.

Odos Angeloy är en av många fina gränder i Chania.

 

Se fler bilder från Odos Theotokopoulou här »

 

Vad är det då som gör Chania, och hela provinsen, så speciell? Det går inte att förklara i några korta meningar. Men lite kort kan jag säga att storheten med själva Chania är dels staden i sig: sin historiskt intressanta och alldeles förtjusande gamla stadsdel, den venetianska hamnen med sitt myllrande folkliv och vattennära tavernor, mixen mellan gammalt och nytt och alla dessa avtryck från olika kulturer: ottomanska, venetianska, grekiska och judiska, dels är det närheten till en mängd andra sevärda städer, byar, stränder och sevärdheter. Till och med solnedgången är fantastisk.

 

Solnedgången över Chania sett från Elefterios Venizelos grav på Kreta är magisk.

Solnedgången i Chania sett från Elefterios Venizelos grav.

 

I Gamla stan i Chania finns massor med vackra neoklassiska och venetianska hus.

Ett av många vackra hus i Chanias gamla stad.


RESA TILL CHANIA

Inget kan vara enklare, alla stora charterbolag i Skandinavien flyger till Chania. Befinner du dig redan i Grekland är det en enkel match att ta dig till Chania, med inrikesflyg eller med båt. Chania är inte bara en bra bas för att utforska resten av Kreta, det är också en bra utgångspunkt om man ska öluffa i andra delar av den grekiska övärlden.

 

Agia Marina strax väster om Chania är en mycket populär charterort.

Agia Marina strax väster om Chania är en mycket populär charterort.

 

Även om alla stora charterbolag säljer resor till Chaniakusten är det få som erbjuder boende i själva staden Chania. I regel bor man i någon av de närliggande orterna väster, söder och öster om Chania. Några exempel är Agia Marina, Agii Apostoli, Kato Stalos, Platanias och Maleme väster om Chania, Kalives, Almyrida och Georgioupolis öster om Chania, samt Paleochora i söder. Några charterbolag har även resor till Chanias trevliga förort Nea Chora.

 

Den mysiga och mycket trevliga turistorten Almyrida öster om Chania på Kreta.

Almyrida är en av mina favoriter öster om Chania.

 

Reser du på egen hand är det naturligtvis enklast att flyga direkt till Chania, näst bäst är att köpa en flygstol till Heraklion och fortsätta med buss (cirka 2½ tim) till Chania. Andra alternativ är att flyga till Aten och vidare med båt eller inrikesflyg, eller till Santorini och åka färja därifrån. Flygbuss från flygplatsen till Chania går ofta och kostar inte många kronor. Taxi kostar cirka 40 €.

 

Paleochora är den bästa turistorten söder om Chania på södra Kreta.

Paleochora är en av mina favoriter söder om Chania.

 

Chania har daglig båtförbindelse med Atens hamnstad Pireus. Chanias hamn ligger i Souda cirka 10 kilometer öster om staden. Mellan Souda och Chania tar du dig enklast med buss eller taxi.


RESA RUNT I CHANIA

Så länge du bara rör dig i Chania stad behöver du inget annat transportmedel än dina fötter. Ska du se andra delar av ön är buss eller bil de bästa alternativen. Vägarna är i bra skick, trafiken är typiskt grekisk: intensiv och kaotisk, inte minst i och omkring Chania stad, och längs de stora motorvägarna.

 

Från busstationen i Chania går det bussar till hela Kreta.

Från busstationen i Chania gör det bussar till när och fjärran.

 

Med lokalbuss (KTEL) kan du ta dig runt hela Kreta, bussarna är av hög kvalité, de håller oftast tiden och priserna är förhållandevis låga. Busstationen ligger på Odos Kidonias - gå Odos Halidon till Plateia 1866, sväng höger där torget slutar och fortsätt cirka hundra meter. Biljetter köps vid den nyrenoverade busstationen. Busstationen är jättefin, där finns till och med en taverna där man kan sitta och vänta på bussen.

Busstidtabell: http://www.e-ktel.com/en/

Moped är inte det ideala transportmedlet på Kreta, trafiken är som sagt ganska livlig och avstånden är betydliga. Moped lämpar sig främst för korta sträckor, som till stränderna väster om Chania och till halvön Akrotiri. Bil är alltså att föredra.

 

Ett bra sett att se Chania med guide är att åka med någon av turistbussarna.

Ett bra sett att upptäcka Chania med guide är att åka med någon av turistbussarna.

 

Chania och närområdet trafikeras med stadsbussar, turtätheten är stor och biljetterna billiga. Stadsbussar trafikerar även stränderna väster om Chania, bussarna till exempelvis Kato Stalos, Agia Marina och Platanias utgår från torget Plateia 1866. Härifrån går även bussen till färjeterminalen i Souda. Du kan även tuffa runt i Chania och närområdet i det lilla Leksakståget.

 

Från venetianska hamnen i Chania utgår dagligen utflyktsbåtar till Stavros beach, och öarna Lazaretta och Theodorou.

Från Venetianska hamnen i Chania utgår dagligen utflyktsbåtar.

 

Från venetianska hamnen i Chania utgår dagligen utflyktsbåtar till bland annat Kalathos island och Stavros beach (där filmen Zorba delvis spelades in) på halvön Akrotiri, och till småöarna Lazaretta och Theodorou väster om Chania. Från hamnen kan du även åka korta turer med glasbottenbåt.


Taxibilar finns överallt, det är bara att vinka så stannar de. Taxistationen i Chania ligger i ena hörnet av Plateia 1866, telefonnummer: 28210-94300 eller 28210-98700. Var noga med att göra upp om priset innan du sätter dig i taxin om den inte kör med taxameter.

STRÄNDER I CHANIA

Det finns inga stränder, eller nästan i alla fall, i Chania. Närmsta strand finns i Nea Chora som ligger ungefär 1 kilometer väster om den venetianska hamnen i Chania. Att gå från turismens högborg Chania till Nea Chora tar drygt 10 minuter.

 

Närmsta strand finns i Nea Chora som ligger nära Chania.

Närmsta strand finns i Nea Chora som ligger nära Chania.

 

Det finns även en liten strand i Koum Kapi öster om gamla stan. Men det är ingen strand man stannar länge på, möjligen kan man ta ett dopp. Koum Kapi är som en egen stadsdel i Chania. Den ligger nära den venetianska hamnen och betraktas som en av stadens mest livliga och populära platser för grekerna själva.

 

Koum Kapi öster om gamla stan är en ganska okänd del av Chania.

Koum Kapi öster om gamla stan är en ganska okänd del av Chania.

 

Koum Kapi är känt för sina pittoreska gränder och den avslappnade atmosfären som präglar området. Det finns många kaféer, barer och restauranger där besökare och lokalbefolkningen kan njuta av mat, dryck och sällskap. Under sommarmånaderna blir området särskilt livligt och erbjuder ofta underhållning som live-musik och andra evenemang.

 

Chania är en bra bas för att utforska västra och södra Kreta, exempelvis paradisstranden Elafonissi.

Chania är en bra bas för att utforska västra Kreta, exempelvis Elafonissi.

 

Här kan du läsa om 18 fina stränder nära Chania »

 


EXEMPEL PÅ ATT SE OCH GÖRA I CHANIA

I vår E-guide om Chania län guidar jag runt i Chanias gamla stadsdelar. E-guiden innehåller 42 A4-sidor, inklusive 158 bilder, två enkla kartor och mina favoriter. Den del där jag guidar runt i Chania består av nio A4-sidor och massor av bilder. Om du ska besöka Chania har du mycket glädje av den guiden, och den kostar mindre än en grekisk sallad.

 

Bra restauranger och tavernor i Chanias gamla stadsdelar.

En av många bra restauranger i Chanias gamla stadsdelar

 

Chanias kulinariska hjärta är Saluhallen ett kvarter öster om torget Plateia 1866. Saluhallen inhyser 76 butiker varav ett fåtal säljer krimskrams, merparten av butikerna är där för grekernas skull, inte för oss turister. Men det hindrar ju inte ett besök, har du plats i resväskan kan du köpa hem välsmakande ostar, oliver i alla former, flytande honung, olivolja från trakten och väldoftande kryddor och örter. I saluhallen finns även flera trevliga tavernor med god grekisk mat på menyn.

 

Läs mer om saluhallen här »

 

Vid Plateia 1866 börjar Chanias stora paradgata, Odos Halidon (Chalidon), som leder oss in i Chanias äldre delar, gatan fortsätter ända ner till venetianska hamnen. Kommer du med buss eller taxi till Chania är Halidon den första gata du stöter på. Gatan är avstängd för trafik på kvällarna, taxibilar och lokalbussar stannar vid Plateia 1886 och därifrån är det bara några meters promenad till Halidon.

 

Gatan Odos Halidon och katedralen Trimartiri i Chania.

Odos Halidon och katedralen Trimartiri till höger.

 

Gillar du läderprylar kan du göra en avstickare till höger där den kända "lädergatan" Odos Skridlof börjar. Gatan känns mer som en trång basar än som en gata. Här hittar du allt du kan tänka dig i läderväg, men också andra varor som mattor, hantverk, och naturligtvis en del souveniraffärer. Är du på shoppinghumör hittar du även ett rikligt utbud längs Halidongatan.

 

På den så kallade lädergatan Odos Skridlof i Chania kan du shoppa hur mycket som helst.

Den så kallade lädergatan Odos Skridlof.


Vi fortsätter gatan ner, hamnområdet börjar skymtas framför oss, vid torget Plateia Elefterios Venizelos har Odos Halidon nått sitt slut. Precis innan vi når fram till torget passerar vi en vägkorsning, till vänster börjar Odos Zambeliou, och till höger Odos Karaloi Dimitrou.

 

Torget Plateia Elefterios Venizelos i Chania med sin berömda fontän

Torget Plateia Elefterios Venizelos börjar där Odos Halidon slutar.

 

Torget kallas även Santrivani, som betyder fontän på turkiska. I början av 1900-talet var Elefterios Venizelos-torget något av Chanias hjärta, här samlades intellektuella för att diskutera. Jag vet inte hur intellektuella människorna är som samlas här idag, några djupare diskussioner förekommer med all säkerhet inte. Nej, idag är det i stället Starbuck café, tavernor, barer och souvenirbutiker som lockar. Men det händer att här hålls konserter och dansuppvisningar också. Så helt kulturfattigt är det inte.

 

Torget Plateia 1821 och kyrkan Agia Ekaterina med en av minareterna i Chania.

Torget Plateia 1821 och kyrkan Agia Ekaterina med sin ståtliga minaret.

 

Ett annat intressant torg är Plateia 1821 på gatan Odos Daskaloyiannis. Torget var för turkarna vad Plateia Elefterios Venizelosvar för grekerna, en samlingsplats där man möttes för att diskutera.

I bortre änden av torget ser vi den fina kyrkan Agia Ekaterina från mitten av 1500-talet. När turkarna erövrade Chania 1645 gjordes de flesta kyrkor om till moskéer, Agia Ekaterina var inget undantag. Än idag finns tydliga tecken på att Agia Ekaterina varit verksam som moské, minareten till höger ger verkligen kyrkan ett märkligt utseende. Plateia 1821 av idag är en lummig oas där Chaniabor och turister dricker kaffe och spelar backgammon på kaféerna under de skuggande platanträden.

 

Det finns många mysiga restauranger i de gamla stadsdelarna av Chania.

En av många mysiga restauranger i Chania.


I vår i E-guide skriver jag bland annat om Sjöfartsmuseet, Arkeologiska museet, torgen Plateia Elefterios Venizelos och Plateia 1821, stadsparken, gatorna Odos Halidon och Odos Skridlof (lädergatan), katedralen Trimartyri och den katolska kyrkan, moskéer och minareter, fyren och vågbrytaren, varvsdockorna, den Venetianska hamnen, samt om Elefterios Venizelos grav. Självklart skriver jag om mycket annat också, som tips på bra tavernor och restauranger.

 

E-guiden om Chania kostar som sagt mindre än en grekisk sallad.

 

Beställ E-guiden om Chania län här »

 

Nästan alla restauranger och tavernor Chania serverar mycket god grekisk mat.

Det finns hur många bra restauranger som helst i Chania.

 

EXEMPEL PÅ UTFLYKTER FRÅN CHANIA

Resebyråer och charterarrangörer erbjuder olika utflyktspaket för dig som inte vill, eller kan, resa runt på egen hand. Fördelen med att åka på organiserade utflykter, exempelvis till Knossos, är att guide ingår. De vanligaste utflykterna är Knossos i Heraklion, vandring i Samariaravinen och strandparadisen Elafonissi och Falassarna. Biljetter köper du på resebyråer eller hos din charterarrangör.

 

En vandring i Samariaravinen blir ett minne för livet när du reser till Chania på Kreta.

En vandring i Samariaravinen blir ett minne för livet.


En utflykt till vackra Chora Sfakion och Loutro söder om Chania kan jag varmt rekommendera när du har semester i Chania på Kreta.

En utflykt till vackra Chora Sfakion och Loutro söder om Chania kan jag varmt rekommendera.

 

Precis som Elafonissi består Falassarna av ett flertal stränder. Den första heter Big beach och är väldigt lång, men framförallt är den otroligt bred. Här får det plats hur mycket folk som helst, även under högsäsong. Om man går till slutet av stranden kommer man till några mindre strandfickor som skiljs åt av stenar och klippor.

 

Den vilda vackra stranden Falassarna ligger väster och Chania.

Den vilda vackra stranden Falassarna ligger väster och Chania.

 

Beställ E-guiden om Chania län här »

 

BOKA HOTELL I CHANIA

Det finns massor med bra boendealternativ i Chania. Vi bor alltid i de gamla stadsdelarna, det är hur mysigt som helst. Nedan finns tips på bra hotell.

 

Boka Hanim Lounge & Studios här »

Boka Anassa Chania Boutique Hotel här »

Boka Kydon Hotel här »

Boka Palazzo Duca här »

Boka Porto Antico här »

Boka Porto Veneziano här »

Boka Samaria Hotel här »

 

Boka andra hotell i Chania här »


LÄS MER OM KRETA

Om Kreta Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge

Forum

E-guider

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera