Kalimera Grekland Aten.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Akropolis i Aten

Kullen där Akropolis ligger sträcker sig endast 156 meter över havet. Trots det har den en alldeles särskild effekt när du skådar den och dess tempel. En orsak till detta är säkert färgen och det sken som kalkstensklippan avger. Detta kan njutas i förstärkt form när Akropolis under kvällstid är upplyst. Akropolis namn kommer av de gamla grekiska orden "högst" (akros) och "stad" (polis) och betecknar sålunda den högt belägna delen av en antik stad.

 

Temple of Erechteion på Akropolisklippan i Aten.

Temple of Erechteion på Akropolisklippan.

 

Mitt över Akropolis går den gamla stigen som Atenarna gick under de antika festivalerna till gudinnan Athenas ära. Vid sidorna ligger fragment av tidiga byggnader och statyer. Som du kanske anar är det just Atens beskyddarinna Pallas Athena som är det främsta föremålet för dyrkan på Akropolis. Och det första templet till hennes ära tros ha rests för redan 2 600 år sedan. Athena var stadsgudinna inte bara i Aten utan i flera grekiska städer. Som gudinna hade hon flera roller, mest känd är hon kanske som vishetens gudinna. Men hon var också krigsgudinna och som sådan bar hon binamnet Parthenos som betyder jungfru.

 

Parthenontemplet på Akropolisklippan i Aten.

Parthenontemplet på Akropolisklippan.
Parthenon är det största, mest omtalade och ståtligaste templet på Akropolis och en symbol för hela den västerländska civilisationen. Det figurerar på otaliga bilder, både på vykort och hemma i fotoalbum. När du själv står öga mot öga med detta mästerverk tänker du dock inte på vykort och bilder, utan snarare på vad dessa inte kan fånga. Så vitt jag vet är det ingen diktare som högljutt tillkännagett sin besvikelse över templet.

 

Tempel of Zeus i Aten.

Tempel of Zeus. Akropolis syns på kullen till vänster i bild.

 

Akropolis har öppet varje dag mellan 08.00 och 19.00. Biljetter köps vid entrén. Ett nytt Akropolismuseum öppnade sommaren 2009. Museet ligger under Akropolisklippan.

 

Utsikt över Aten från Akropolis.

Utsikt över Aten från Akropolis.

 

Templet till vänster i bild heter Temple of Hephaestus, och den långa byggnaden till höger är den antika stoan.


LÄS MER OM ATEN

Om Aten Hotell Akropolis Bilder Resebrev Karta Pireus Rafina Lavrio Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera