Kalimera Grekland Kastellorizo.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kastellorizo i Grekland

Kastellorizo in English. Kastellorizo suomeksi.Kastellorizo, eller Megisti, ligger öster om Rhodos och tillhör Dodekaneserna. Det är en väldigt liten ö både till yta och till antal invånare, här bor cirka 490 personer, ytan är bara 11 km2 och högsta berget - Vigla - mäter 273 meter över havet.

 

Megisti på Kastellorizo i Grekland.

Megisti på Kastellorizo.

 

Öns läge är unikt i den grekiska övärlden. Kastellorizo ligger 118 kilometer öster om Rhodos, och 2.5 kilometer från Kaz i Turkiet. Längre österut än så här kan man inte komma i Grekland.

Visst är det märkligt att en ö kan ligga så långt bort, och så nära ett annat land, och ändå tillhöra Grekland. Kastellorizo är på det hela taget en märklig ö, och det beror på läget. Tyvärr har det isolerade läget, eller rättare sagt det strategiska läget, medfört en och annan tragedi.

Kastellorizos historia är grym, blodig och tragisk. Vi behöver inte gå långt tillbaka i tiden. Italienarna tog över ön på 1920-talet. Då valde en del öbor att emigrera, de flesta flydde till Australien. Den sista (får vi hoppas) katastrofen inträffade under andra världskriget då ön bombades av både italienare och allierade. Under ett av bombanfallen fattade en bränsledepå eld. Elden spred sig fort och förstörde mer än hälften av husen på ön. De som inte redan hade flytt innan gjorde det nu.

Som flyktingar var de inte välkomna vare sig i Turkiet, Cypern eller i dåvarande Palestina, trots idoga försök. Till sist fann de en fristad i Egypten. När kriget väl var över återvände de flesta hem. De möttes av en by lagd i ruiner. Då valde ännu fler att emigrera till Australien.

 

Sola och bada på Kastellorizo.

Kastellorizo är idag ett lugnt och stillsamt paradis.

 

Ön hade i början av 1900-talet en befolkning på cirka 10 000 personer, efter kriget fanns det bara några hundra kvar. Idag har Kastellorizo bara 490 invånare. I Australien sägs det bo fler än 30 000 personer med anknytning till Kastelorizo. De kallas för "Kazzies".

Den 19 juli varje år är det stor fest i Megisti. Det är inte vilken fest som helst, det är det mest galna, och roligaste, party vi har varit med om i Grekland.

 

Läs mer om den galna festen här »

 

PS. Gillar du italiensk filmer kan jag rekommendera filmen Mediterraneo som utspelar sig på Kastelorizo.
RESA TILL KASTELLORIZO

Trots att Kastellorizo ligger avlägset är det enkelt att resa hit. Smidigast är att flyg till Rhodos och vidare med båt eller inrikesflyg. Inrikesflyg från Rhodos fem dagar i veckan. Boka i god tid.

Båtförbindelserna mellan Rhodos och Kastellorizo är nuförtiden bra och trafikeras av katamaranen Dodekanisos Express, som går från Kolona Port, och Blue Star Ferries, som går från Acandia Port, båda hamnarna ligger i Rhodos nya stad.

Båttidtabell för Kastelorizo »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT KASTELLORIZO

Eftersom det inte finns några vägar, förutom den som går till flygplatsen, finns det inte heller någon biluthyrning, men det går att hyra moped. Öns enda taxi, och öns enda buss, trafikerar flygplatsen. Med utflyktsbåt kan man åka till Blue Cave som beskrivs under sevärdheter.

Båt till Kaz i Turkiet går några gånger i veckan. Om du ska åka över till Kaz måste du kontakta någon av resebyråerna en dag innan. Ta med passet.

 

Restaurang Sydney. Kastellorizo.

Restaurang Sydney sitter man så nära vattnet att man kan hoppa i efter lunchen.
BYAR PÅ KASTELLORIZO

Öns enda by heter Megisti. Det är en av de vackraste och mest fotogeniska byar jag har varit i, och det trots att många hus fortfarande är ruinerade, eller kanske just därför.

Nästan allt på ön kretsar sig längs den smala poesivackra hamnpromenaden. Tavernor och barer ligger på en lång rad efter varandra. De bästa - och billigaste - ligger en bit bort från själva hamnområdet. Dyrast är det där segelbåtarna lägger till. Little Paris och Restaurang Sydney är de två bästa tavernorna.

 

Mandraki bay . Hamnen på Kastellorizo.

Mandraki bay som ligger till vänster om hamnen. Där finns något som kan liknas vid en strand.

 

En av de byggnader som klarade sig när ön skoningslöst bombades under andra världskriget är en moské. I moskén finns en utställning om öns smärtsamma förslutna. När vi var där visades en film om alla grymheter. Filmen var välgjord och mycket gripande. Vi rördes båda till tårar. Se den om du mot förmodan kommer till Kastellorizo.

 

Tavernor och restauranger i Megisti på Kastellorizo.

Den smala hamnpromenaden i Megisti.


STRÄNDER PÅ KASTELLORIZO

Kastellorizo är den enda ö i Grekland som jag har varit på som saknar stränder. Det låter inte klokt egentligen, det borde finnas någon stackars strand, men det gör det inte. I stället är man hänvisad till hamnpromenaden där det finns solstolar och parasoll att hyra, och badstegar att gå upp och ner i vattnet. Det funkar hur bra som helst. Det går även utmärkt att bada vid kyrkan Saint George, och i Mandraki bay.

 

Strand i Megisti. Kastellorizo.

Det finns inga stränder så man badar i hamnbassängen.

 

SEVÄRDHETER PÅ KASTELLORIZO

Byn Megisti och Blue Cave är de stora sevärdheterna. Därutöver finns ett par kloster som ligger på vägen till flygplatsen, en gammal lykisk grav från 400-talet f.Kr, samt öns gamla huvudstad Paleokastro, som ligger i bergen ovanför Megisti.

Jag kan varmt rekommendera en promenad till Paleokastro, inte för att se Paleokastro utan för den bedårande utsikten över Megisti, och över de mäktiga bergen i Turkiet. Att ta sig dit är enkelt och kräver bara starka knän. Trappan upp börjar i Megisti. Du kan inte missa den.

 

Blue Cave. Megisti. Kastellorizo.

Blue Cave. Ingången till grottan lyser vit av solen utanför.

 

Blue Cave påstås vara den största, blåaste och häftigaste grottan i hela Grekland, somliga säger i hela Medelhavet. Innan jag såg grottan första gången var jag skeptisk. Jag vet inte hur många "Blue Caves" jag har sett i Grekland. Några har jag imponerats av, men de flesta har jag rykt på axlarna åt, men inte denna.

Grottöppningen är ungefär en meter, man kan bara komma in med en liten gummibåt, och man måste ducka, annars slår man skallen i en klippa. Väl inne i grottan är det bara att konstatera att det är den största, blåaste och häftigaste grottan som finns i Grekland.

HOTELL PÅ KASTELLORIZO

Utbudet på boende är begränsat, men tillräckligt stort för att rymma de få turister som reser hit. Nästan alla turistande greker har egna hus, eller bor hos släktingar. Augusti är som alltid en svår månad, då bör man boka i förväg. Bäst är att alltid boka rum i förväg.

Här är några förslag på bra boende:

Alexandra Pension »

Megisti Hotel »

Poseidon »

Boka andra hotell på Kastellorizo här »

 

Megisti. Kastellorizo. Kaz i Turkiet.

Vy över Megisti. Kaz i Turkiet syns i bakgrunden.


LÄS MER OM KASTELLORIZO

Om Kastellorizo Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera