Kalimera Grekland Rhodos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Rhodos i Grekland

Rhodes in English. Rodos suomeksi.

Rhodos tillhör Dodekaneserna (Tolvöarna) och är Greklands fjärde största ö till ytan. Bara Kreta, Evia och Lesbos är större. Till ytan är Rhodos (1 401 km2) något större än Öland (1 344 km2) och har nästan fem gånger (115 500) så många invånare som Öland (23 000).

 

 

Udden i Rhodos stad där Windy beach och Elli beach möter varandra.

Udden i Rhodos stad där Windy beach och Elli beach möter varandra.

 

Rhodos är så pass stort att det krävs många resor innan man lärt känna hela ön, framförallt de södra delarna som inte besöks av så många turister. Högsta berget heter Ataviros och mäter 1 215 meter över havet. Närmsta grannöar är Chalki och Symi.

 

Haraki beach och by på Rhodos i Grekland.

En av mina favoriter på Rhodos är Haraki.

 

Rhodos är synonymt med grekisk turism, alla känner till ön och många har varit här. Ön är helt internationaliserad och en tummelplats för turister från i stort sett hela världen. Det är också en av få grekiska öar som kan leva på turism året runt. För inte så få svenskar var Rhodos första mötet med Grekland.

 

Diskotek Sphinx i Rhodos stad 1979.

Diskotek Sphinx i Rhodos stad. Här dansade jag varje kväll 1979.

 

Jag reste till Grekland första gången 1979, då fanns det inte mycket mer än Rhodos att välja på, så jag reste förstås dit. Det var alltså på Rhodos min kärlek till Grekland började. Tack Rhodos!

 

Läs om den fantastiska resan här »

 

Vill du läsa om Rhodos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Rhodos innehåller 21 A4-sidor, inklusive 70 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Allt sedan tidernas begynnelse (nåja) har Rhodos attraherat turister från hela västvärlden. Det sägs att runt 20 % av Greklands turister landar på Rhodos, flygplatsen Diagoras vid Paradisi är en av landets mest trafikerade. Att ön är populär är inte konstigt, det finns få öar som kan erbjuda ett så mångfacetterat utbud.

 

Lindos strand och by på Rhodos i Tolvöarna.

Vy över Lindosbukten. Missa inte Saint Paul beach när du är här.

 

Här finns faktiskt nästan allt man kan tänka sig. De fantastiska stränderna och det breda nöjesutbudet är det stora dragplåstret. 300 soldagar om året lockar naturligtvis också. Lägg där till några av Greklands viktigaste och intressantaste sevärdheter, som Akropolisklippan ovanför Lindos och Rhodos gamla stad. Rhodos gamla stad kom med på FN:s världsarvslista redan 1998.

 

Tsambika beach är en av Rhodos bästa sandstränder.

Tsambika beach är en av Rhodos bästa sandstränder.

 

Gillar du att shoppa bör du ta med den stora plånboken. Det finns nämligen mycket att köpa, du hittar allt från kitschiga souvenirer till kläder av senaste modet. Flest souveniraffärer hittar man i gamla stan, och kring Mandrakihamnen. Kvalitetsaffärerna ligger i regel i de nya delarna av Rhodos stad. Där finns till och med en HM-butik.

 

Anthony Quinn beach är en av många underbara stränder på Rhodos.

Anthony Quinn är en av många populära stränder.


Bättre nöjesliv går knappt att finna i grekiska övärlden. Visst, det kanske är mer intensivparty på Mykonos och Ios, men där inriktar sig nöjeslivet till en yngre publik. På Rhodos, och då främst i Rhodos stad, är utbudet ofantligt och det finns något för alla åldrar. Barer, pubar, diskotek, nattklubbar, bouzoukiklubbar, grekiska tavernor, internationella restauranger, McDonalds, gyrosställen osv. Det finns till och med ett kasino för den som vill dryga ut semesterkassan; eller bli av med densamma.

 

Ett besök i gamla stan är ett måste när man är på Rhodos.

Ett besök i gamla stan är ett måste när man är på Rhodos.

 

År av massturism har naturligtvis inte gått omärkt förbi. Det märks väl att många först och främst lever på turism. Därför är mitt eget förhållande till Rhodos något kluvet. Det beror på när jag är här. Under låg- och mellansäsong tycker jag att Rhodos är en mycket trevlig ö, men under högsäsong håller jag mig helst härifrån.

 

Missa inte en rundtur på ringmuren i Rhodos gamla stad.

Missa inte en rundtur på ringmuren. Läs mer om det här.

 

Det jag tycker bäst om på Rhodos är gamla stan. Inte bara "tycker bäst om", jag älskar verkligen gamla stan. Där existerar fortfarande ett levande grekiskt liv på sina ställen. Och det finns många mysiga tavernor i de trånga gränderna, utanför de stora turiststråken. Det är sällan man känner sig så ett med historien som man gör när man strosar runt i de södra delarna av gamla stan.


Du kan läsa mer om Rhodos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Rhodos går det charter med Airtours, Apollo, TUI och Ving. Utbudet är stort: Afandou, Kolymbia, Rhodos stad, Ialyssos, Ixia, Tholos, Kalithea, Faliraki, Lardos, Kiotari, Lindos och Pefkos är några av orterna som man kan välja på. Om du väljer att åka på egen hand är det enklast att flyga direkt till Rhodos med något av charterbolagen ovan. Båtförbindelserna till och från Rhodos är mycket bra, framförallt gäller det öarna i Dodekaneserna, men även med några öar i Kykladerna, samt Kreta och Atens hamnstad Pireus.

 

Elli beach i Rhodos stad i Dodekaneserna.

Elli beach i Rhodos stad.

 

På en så stor ö som Rhodos finns det naturligtvis mängder med byar. Mina favoriter är Rhodos gamla stad, Salakos, Stegna och Haraki. Lindos är öns populäraste utflyktsmål och ingen lämnar Rhodos utan ett besök i Lindos.

 

E-guide om Rhodos.

 

Rhodos har några av de bästa stränderna i hela Grekland. Agathi, Agios Pavlos, Anthony Quinn, Elli (se bild överst på sidan), Haraki, Traganou, Faliraki, Fourni, Afandou, Kallithea, Kolymbia, Prasonisi, Stegna, Tsambiki och Windy är bara några av de många fina stränderna.

 

Windy beach i Rhodos stad i Grekland.

Windy beach i Rhodos stad.

 

Rhodos gamla stad är den starkaste stjärnan bland Rhodos många sevärdheter. Men det finns även andra sevärdheter som man inte bör missa, som att köra upp till berget Profitis Elias, Monte Smith ovanför Rhodos stad, de arkeologiska utgrävningarna vid Kamiros, den prunkande fjärilsdalen, källorna vid Epta Piges samt Monolithos Kastro. Självklart får man inte missa Lindos och Akropolisklippan heller.

Rhodos är ingen utpräglad öluffarö - majoriteten av turisterna är charterresenärer - och därför är det inte lika vanligt att rumsuthyrare möter upp i hamnarna, även om det händer. Att på egen hand leta boende på Rhodos är i det närmaste hopplöst eftersom det är så stort. Framför allt om man ska leta rum i Rhodos stad. Smidigast är att boka rum i förväg. Hotell och pensionat finns över hela ön.


LÄS MER OM RHODOS

Om Rhodos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera