Kalimera Grekland Kea.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Blue Cave på Kastellorizo

Blue Cave på Kastellorizo påstås vara den största, blåaste och häftigaste grottan i hela Grekland, somliga säger i hela Medelhavet. Grottan är cirka 75 meter lång, 40 meter bred och 35 meter hög. Innan jag besökte denna grotta första gången var jag en aning skeptisk. Jag vet inte hur många "Blue Caves" jag har sett i Grekland. Några har jag imponerats av, men andra har jag mest ryckt på axlarna åt, men inte åt Blå Grottan på Kastellorizo. Om du är på Kastellorizo får du absolut inte missa denna sensationellt häftiga grotta.

 

Blue Cave på Kastellorizo i Grekland.

Blue Cave på Kastellorizo.

 

Grottan kan inte besökas på egen hand, såvida du inte har en egen båt, och att den är låg nog att komma in i den smala öppningen. Från hamnen i Megisti utgår båtar varje dag till grottan om vädret tillåter. Det ska helst vara vindstilla. Om det går vågor går det inte att komma in i grottan. Priset för en tur till grottan är cirka 20 € per person. Vi har åkt med Georgios från Taverna Little Paris och den turen rekommenderar jag mer än gärna.

 

På väg till blå grottan på Kastellorizo med en liten gummibåt.

På väg till Blå Grottan med Georgios från Taverna Little Paris.

 

Grottöppningen är cirka en meter hög och grottan går alltså inte att besöka om det går vågor. När man närmar sig grottan sitter man och spanar efter grottöppningen, och trots att man vet att ingången är liten, och att man spanar frenetiskt, går den inte att upptäcka.

 

Båttur runt den lilla ön Kastellorizo.

Var är grottöppningen?
Ingången till Blue Cave på Kastellorizo.

Där är den! Grottöppningen syns under den vita rektangeln (som jag har ritat).

 

När båten närmar sig grottöppningen får man stålsätta sig, för hålet är verkligen litet, och klipporna ovanför öppningen ser inte hälsosamma ut. Kort sagt får man lägga sig ner på durken i båten annars slår man skallen i en klippa, och då blir man skalperad. Det är sååå spännande! Och ganska läskigt. :-)

 

Den läskiga grottöppningen till Blue Cave på Kastellorizo.

Här gäller det att ligga lågt annars blir man skalperad.

 

Väl inne i grottan är det bara att konstatera att det är den största, blåaste och häftigaste grottan som finns i Grekland. När man kommer in i grottan och motorn stängs av blir det alldeles tyst. Det är så häftigt! Nästan så att man börjar gråta. Man får en känsla av att vara i rymden. Tyvärr är det väldigt svårt att fotografera inne i grottan så bilderna kan inte visa hur vackert där faktiskt är.

 

 Blue Cave på Kastellorizo i Dodekaneserna.

Grottöppningen sedd från insidan.
Blå Grottan på Kastellorizo i Grekland.

När motorn stängs av blir det alldeles tyst och allt blir så vackert!

 

Ett besök i Blå Grottan på Kastellorizo är som sagt en upplevelse av rang. Det enda jag saknar är att bada inne i grottan. Snacka om äventyr. Vi fick inte bada när vi var där, men jag vet andra som har gjort det. Om man inte får eller kan bada i grottan kanske du får möjlighet att bada vid kyrkan Saint George på vägen tillbaka till Megisti.

 

Kyrkbadet vid Agios Saint George mellan blå grottan och Megisti på Kastellorizo.

Kyrkbadet vid Agios Saint George mellan Blå Grottan och Megisti.

 

Läs om andra platser där det går att bada på Kastellorizo här »


LÄS MER OM KASTELLORIZO

Om Kastellorizo Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge ForumHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera