Kalimera Grekland Zakynthos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa runt på Zakynthos

Vägnätet på östra Zakynthos är väl utbyggt och trafiken är livlig, framförallt kring Zakynthos stad och turistorterna i söder. I väster är det tvärtom, få vägar och nästan ingen trafik. Trevligast är som alltid att upptäcka ön med eget fordon, men om du inte kan, eller vill, hyra bil eller moped kan du åka buss eller utflyktsbuss. Gillar du att åka båt finns det mängder med olika båtutflykter att göra.

HYRA CYKEL, MOPED OCH BIL

Om du ska se västra delarna av ön bör du hyra bil, avstånden är stora och bergen höga. Vägsträckan mellan Lagopodo väster om Zakynthos stad och Volimes i norr är mycket vacker. Längs vägen passerar man flera fina byar. Missa inte utsiktspunkten ovanför Shipwreck beach, det kan vara den häftigaste utsikt du får se i livet.

 

Busshållsplatsen i Zakynthos stad.

Busshållplatsen i Zakynthos stad.

 

Om du bara ska hålla dig kring turistorterna på östra och södra delarna räcker det med moped. Cykel går också bra, det finns till och med markerade cykelleder. Som jag nämnde innan kan trafiken vara rörig och det gäller att vara väldigt uppmärksam på sina medtrafikanter. Speciellt kring Laganas där det inte är ovanligt att möta (eller bli omkörd av) stora ungdomsgäng på fyrhjulingar, de kör som dårar ibland. Bil- moped- och cykeluthyrare finns där det bor turister. Nästan överallt alltså. :-)

Om du vill kan du boka hyrbil hemifrån och hämta den på flygplatsen, eller i någon annan ort på Zakynthos. Rentalcars är ett seriöst biluthyrningsföretag som samarbetar med alla stora biluthyrare.

Boka hyrbil via Rentalcars här »
BUSS

Huvudbusstationen ligger i Zakynthos stad, därifrån utgår bussar till Aten och till de största turistorterna. Förbindelserna med Alykes, Tsilivi, Argassi, Kalamaki och Laganas är mycket bra med frekventa avgångar dagligen. Sämre bevänt är det med resten av byarna på ön som bara trafikeras ett par gånger om dagen. Busstidtabell hittar du här »

TAXI

Inga problem att få tag i en taxi. Om du inte får tag i en taxi ringer du 26950-48400.

GLASBOTTENBÅT

Jag skriver det motvilligt, men måste väl: vill du se (störa skulle jag vilja skriva) sköldpaddor utgår glasbottenbåtar från bland annat Laganas flera gånger om dagen. Turerna - som går under namnet "Turtle spotting" - går till Marathonisi, en liten ö utanför Laganas. Pris: 20-25 €. Du sparar mycket pengar om du köper vykort med sköldpaddor i stället, och du slipper störa dem.

UTFLYKTSBUSS

En uppsjö av resebolag anordnar diverse bussturer: runt Zakynthos, till Kefalonia, till Olympia på Peloponnesos, samt till huvudstaden Aten. De svenska charterbolagen erbjuder liknande turer i egen regi. En tur runt Zakynthos med buss brukar bland annat inkludera vävarbyn Volimes och utsiktsplatsen ovanför Smugglers Wreck.

 

Melissani Lake. Kefalonia.

Missa inte en dagstur till vackra Kefalonia och Melissani Lake.

 

Bussturen till Kefalonia (färja från Agios Nikolaos) innefattar många sevärdheter, bland annat Melissani Lake, Drogarati Cave och Myrtos beach. Utflykten till Olympia passar dig som är historiskt intresserad. Atentrippen är på två dagar. Om jag hade haft en vecka på Zakynthos skulle jag kanske inte valt att åka till Kefalonia, men om jag åkte två veckor skulle jag absolut ha följt med bussturen till Kefalonia, Aten skulle jag däremot ha hoppat över, det blir för mycket resande och för lite Aten.


UTFLYKTSBÅT

Jag tror mig aldrig ha sett så många utflyktsbåtar som på Zakynthos. Hade Ture Sventon rest hit skulle han ha sagt: ständigt dessa utflyktsbåtar! Orsaken till det gigantiska utbudet är att många av öns mest spektakulära platser bara kan nås med båt. Reklam för turerna görs i det närmaste överallt, man kommer inte undan, till sist sitter man där på en båt och guppar förväntansfullt. Utflykterna utgår från flera orter, antingen direkt med båt, eller så blir man hämtad med buss och körs till båten. Shipwreck beach, klipporna vid Keri och Blue cave är de populäraste utflyktsmålen, vissa turer inkluderar alla tre.

 

Utflyktsbåt till Shipwreck beach på Zakynthos.

Utflyktsbåt vid Shipwreck beach.

 

Om du bara är ute efter att se Shipwreck beach kan du åka taxibåt dit. Då slipper du det myller av turister som reser med utflyktsbåtarna. Du kommer dock inte undan trängseln på själva stranden, men den är lättare att förlika sig med. Tycker jag.

 

Porto Vromi. Zakynthos.

Hamnen i Porto Vromi varifrån det går båtar till Shipwreck beach.

 

Taxibåtar till Shipwreck beach går från Agios Nikolaos i norr, och från Porto Vromi söder om Smugglers Wreck. Väljer du Porto Vromi får du kortast båtresa. Porto Vromi är för övrigt en av de vackraste platserna på hela ön. Där finns en liten strand och en kantina som säljer drycker och diverse smårätter.


LÄS MER OM ZAKYNTHOS

Om Zakynthos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera