Kalimera Grekland Peloponnesos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Peloponnesos – det riktiga Grekland

Peloponnesos - Pelop's ö - bara namnet andas historia, myt och poesi. Denna jättestora, bergiga landmassa där den europeiska civilisationen en gång föddes, var i själva verket inte en ö i historiska tider, utan en halvö. Ö blev den först med byggandet av Korintkanalen.

Det är svårt att föreställa sig ett land med mer historia. Om man står vid Lejonporten i Mykene, till exempel, och spanar ut mot havet några kilometer bort, så är det lätt hänt att man ryser till, så verkligt kan det förflutna kännas. En eftermiddag i april i Olympia, med judasträden mjukt övertäckta med lila blommor, är det inte svårt att låta sig förflyttas i fantasin tillbaka i tiden, till det antika Olympia, där allt började, de Olympiska Spelen som så triumfartat återvände till Grekland 2004.

Eller en kväll i Epidavros, som kanske är den mest imponerande av alla de antika platserna. Den antika teatern är fortfarande ett under av akustik, och ingen som varit där förblir opåverkad. Under sommarens festival spelar man fortfarande de gamla antika pjäserna, och besökare kan se och höra Pelops barnbarn möta sina öden i pjäser som verkar både antika och tidlösa på samma gång.

 

Voidokilia beach nära Pylos på sydvästra Peloponnesos är Greklands vackraste strand.

Voidokilia beach nära Pylos på sydvästra Peloponnesos är Greklands vackraste strand.

 

Läs om Voidokilia beach här »

 

Peloponnesos igår

Andra hälften av 1900-talet, speciellt efter andra världskriget och inbördeskriget, blev en svår tid för människorna som bodde på Peloponnesos. De få turister som kom till Grekland åkte alla till Aten och öarna, bönderna kämpade förtvivlat för sin existens, många fabriker slogs igen för gott.

Och så kom det sig att många bestämde sig för att emigrera, liksom i Sverige för hundra år sedan. De for till Kanada, till Australien och USA: Det sägs att Greklands näst största stad är - Melbourne, inte Thessaloniki. Jag vet inte om det fortfarande är sant. Peloponnesos blev Greklands fattiga hörn. Inget verkade locka turisterna, inte det magnifika landskapet, inte de snöklädda bergen, det gröna landskapet, de helt fantastiska stränderna, eller det bästa klimatet i Grekland.

Peloponnesos idag

Idag ser Messinia (sydvästra Peloponnesos) och Peloponnesos som helhet äntligen en helt annan utveckling. Peloponnesos håller återigen på att bli en plats i Greklands hjärta, och börjar även återupptäckas av turisterna.

Med två charterflyg i veckan till Kalamata från Sverige, England, Ryssland, Holland, Frankrike, Italien och Tyskland, och Thessaloniki, och även med en ny motorväg direkt från Atens flygplats till Kalamata, så är det inte konstigt att turisterna upptäcker den grekiska solkusten: sträckan Kalamata-Koroni-Finikounda-Pylos, där den berömda stranden Voidokilia ligger. Missa inte heller den fina lilla byn Kardamili och Stoupa, som ligger i Mani, på andra sidan Koroni.

Resa till Peloponnesos

Charter med Apollo och Airtours. Man kan även boka biljetter direkt av flygbolaget Aegean Airlines. Det går även bra att flyga till Aten och ta snabbtåget direkt från flygplatsen till Korint, och där byta till buss till Kalamata. Om du flyger till Aten kan hyra bil på flygplatsen och köra till Peloponnesos. För den som vill åka bil hela vägen från Sverige är det lämpligast att åka ner till Italien och sedan ta färjan. Du kommer till Patras i nordvästra Peloponnesos. Färjor går från bland annat Venedig och Ancona.

 

Flyga till Kalamat på Peloponnesos i Grekland.

Snart dags att landa i Kalamata.

 

Läs om hur du reser till och från Kalimata här »

 

Den som är sugen på att ta sig vidare i den grekiska övärlden så finns färjeförbindelse med Kreta från Kalamata, via Kythera. Från Kreta har man sedan många möjligheter att ta sig till öarna i Egeiska havet.

För den som vill ta sig till de Joniska öarna, Zakynthos, Kefalonia och Ithaka, så rekommenderas färjor från den lilla hamnstaden Killini, på västra Peloponnesos.

Resa runt på Peloponnesos

Det går att ta sig runt med buss, men det absolut bästa är att hyra en bil och ta sig runt på egen hand. Då slipper man passa tider och man kommer till platser som det inte går buss till.

Boka hyrbil här här »

Peloponnesos idag är Greklands golfresmål nummer ett

Eftersom sydvästra Peloponnesos har Greklands finaste vinterklimat är det ju inte konstigt att man storsatsar även på golf, så att turismen kan utvidgas även till vinterhalvåret. 2010 öppnades den första golfbanan i området Costa Navarino, 45 minuters bilresa från Kalamata, och lika långt från Koroni. I samband med detta invigdes två stora hotell ovanför stranden i Romanoú. Anläggningen är förmodligen Greklands största, och man planerar att bli världens mest eko-vänliga turistort.

 

Spela golf på golfbanor i Costa Navarino på sydvästra Peloponnesos i Grekland.

Costa Navarino.

 

Läs om golfbanorna i Costa Navarino här »
Ancient Messini – Mästarnas Mästares arena

Ancient Messini är en av Greklands absolut finaste antika platser. Utgrävningarna pågår för fullt men redan nu är det oerhört imponerande. SVT ska ha all heder av att ha valt denna fantastiska plats för programmet.

Läs om Mästarnas Mästare här »

Nordöstra Peloponnesos

Sevärdheterna runt greklands första huvudstad Nafplion är ett måste för alla som är bara det minsta historieintresserade. Nafplion är en charmig, och för grekiska förhållanden vacker, stad som ligger rätt till för de historiska sevärdheterna.

Främst av dessa är enligt mångas uppfattning den antika teatern i Epidaurus. Den antika teatern är en av de mest välbevarade antika monumenten i Grekland och definitivt ett av de mest lättillgängliga, även för den som inte kan den antika historien på sina fem fingrar. Akustiken är kanske det som förbluffar de flesta, och ingen lämnar denna teater oberörd. Under sommaren spelas de gamla klassikerna av Sofokles, Euripides och Aristofanes. Busslaster av turister, mest greker, kommer för att under en sommarkväll se och höra skådespelarna deklamera sina repliker ur de mer än tvåtusen år gamla dramerna, och för att se sina förfäder i dessa pjäser gå sina tragiska öden till mötes i dramer som verkar både antika och tidlösa på samma gång.

 

Kardamili är en av Peloponnesos finaste byar. Här bodde författaren Staffan Stolpe.

Kardamili är min favoritby på Peloponnesos.

 

Mykene

Här utspelades enligt legenden den blodiga trilogin om Kung Agamemnon, hans fru och barn. Den som läst dramat kan nog inte undgå att känna sig påverkad av det strategiska läget uppe i bergen och den mörka stämningen. Här finns mycket att se, men i motsats till Epidauros så rekommenderas guidning och påläsning för den som inte är jätteinsatt i den antika litteraturen.

Nordvästra Peloponnesos

Olympia kan man ju inte missa. En underbar bergsväg leder från Tripolis ned via bl.a. Langadia till Olympia (om man kommer norrifrån). Denna väg är en av de vackraste grekiska bergsvägarna, och svindelfaktorn avsevärd. Vackrast på våren, när alpängarna blommar och allt är grönt. Man kan ta bussen i båda riktningarna, antingen från Tripolis, eller från Pirgos på västkusten. Turen tar flera timmar, så avsätt tillräckligt med tid. Om du kommer direkt från Athen kan du boka buss direkt till Pirgos.

 

Den mycket vackra byn Pylos på västra Peloponnesos.

Pylos tillhör också mina favoriter på Peloponnesos.

 

Om du utgår från Kalamata så rekommenderas hyrbil. Man kan kombinera besöket i Olympia med en underbar tur i det Arkadiska landskapet. Vanligtvis är grekiska småstäder och byar inte särskilt vackra, så därför blir man extra förtjust i små pärlor som Karitaina och Stemnitsa. En speciell stämning vilar över den högt belägna bergsstaden Dimitsana. Här härskar en stämning från förra seklet, blandat med några nya byggnader och ett eller två moderna pensionat. Det var i denna by som Mikis Theodorakis tillbringade sina år som fånge.

Kalavrita

Den charmiga lilla staden Kalavrita på 700 meters höjd nås antingen med bil, buss, eller med det lilla pittoreska tåget som startar i orten Diakofto på norra Peloponnesos (nära Egio) och slutar vid det lilla fina stationshuset i Kalavrita. Staden ligger i underbara omgivningar och är annars känd för ett minnesmärke över en massaker under andra världskriget. Bergsvägen söderut, mot Klitoría är en av höjdpunkterna för den naturintresserade. Missa inte grottsjöarna, Cave Lakes.

 

Åka skidor på Peloponnessos.

Skidcentret Helmos nära Kalavrita. Bild: Gunnar Dath.

 

Helmos

En dryg mil från Kalavrita ligger skidcentret Helmos, på 1800 - 2400 meters höjd. Detta är en av de bästa skidanläggningarna i Grekland och eftersom liftarna går så högt så ligger snön ofta kvar tills in i mitten på april. Om du åker från söndag till torsdag är priserna förbluffande låga och liftköerna obefintliga.

 

Stranden och fästningen i byn Methoni på södra Peloponnesos på grekiska fastlandet.

Stranden och fästningen i Methoni, som ligger nära Koroni.

 

Läs om Methoni här »
Sydvästra Peloponnesos – Grekiska solkusten

Detta hörn av Peloponnesos har blivit allt mer populärt på senare år. Anledningen är inte svår att hitta: det är här som man hittar Greklands finaste klimat, speciellt på vintern. Under sommaren fläktar havet runt halvön, och på vintern är det mildare här än någon annanstans i Grekland, tillsammans med västra Kreta, vilket framgår av denna temperaturkarta. Många är de utlänningar som bittert fått erfara hur hårt klimatet kan vara på vintern i andra delar av Grekland.

Tack vare klimatet blir Messinien allt populärare för utlänningar som beslutat skaffa ett andra hem vid Medelhavet. Som tur är så är området stort och har lyckats bevara sin typiskt grekiska atmosfär.

 

Längst ner i söder i Messinien på halvön Peloponnesos ligger den mysiga byn Koroni.

Koroni.

 

Koroni

Längst ner i söder i Messinien ligger Koroni, en liten hamnstad som påminner mycket om städerna på öarna. Här firar grekerna själva sin semester, företrädelsevis i augusti, då hamnen fylls av flanerande sommargäster! Bästa stranden i Koroni är Zaga beach. Missa inte heller Methoni och Finikounda, och inte heller Lampes beach.

 

Läs om Lampes beach här »

 

Zaga beach är den bästa stranden nära Koroni grekiska fastlandet.

Zaga beach i Koroni.

 

Läs mer om Zaga beach här »

 

Kalamata , Sparta och Mystra

Vägen mellan Sparta och Kalamata är en av de vackraste i Grekland. Denna väg är inget för dem som är mycket höjdrädda. Annars kan man njuta av platanskogar och pinjer, blommor och forsar. Bergsmassivet Taigetos med spetsen Profitis Elias reser sig majestätiskt 2 500 meter över havet, och är snöklädd in i juni många år. Sparta i sig är ingen sevärdhet, men den historiska klosterstaden Mystras med delvis raserade kyrkor (med väggmålningar) fascinerar de flesta besökare. Mystras ligger strax utanför Sparta och kan verkligen rekommenderas.

 

Vattenfallet i Kalamaris nära Gialova på halvön Peloponnesos i Grekland.

Vattenfallet i Kalamaris nära Gialova.

 

Läs om vattenfallet i Kalamaris här »

 

Läs om Gialova här »

 

Kardamili och Pylos

Kardamili och Pylos är mina favoritbyar på sydvästra Peloponnesos. Jag ska skriva om dessa mycket mysiga byar senare. Bilder från Kardamili och Pylos finns här. Staffan Stolpe skrev sin fantastiska bok I skuggan av en liten ouzo i Kardamili.

 

Diros caves söder om Aeropoli i Mani på sydvästra delen av Peloponessos.

Diros caves söder om Aeropoli.

Grottorna i Diros

Diros caves söder om Aeropoli i Mani på sydvästra delen av Peloponessos är ett måste att besöka om du är i närheten. Missa inte heller Limeni som ligger mellan Aeropoli och Kardamili

 

Läs om Diros Caves här »

 

Limeni på Peloponnesos är en av de vackraste byarna I hela Grekland.

Limeni är en av de vackraste byarna jag har varit i.

 

Läs om mysiga Limeni här »

 

Aeropoli är en av många fina byar på sydvästra Peloponnesos.

Aeropoli är en av många fina byar på sydvästra Peloponnesos.

 

Areopoli i Mani på södra Peloponnesos är en färgglad, och mycket trevlig, by som man bör besöka om man i krokarna. Areopoli ligger cirka 45 kilometer söder om Kardamili. Om du kör hit från Kardamili passerar du många fina stränder och byar. Några av dessa stränder är Delfinia, Foneas, Neo Itilo, Kalogria Stoupa och Pantazi.

 

Areopoli i Mani på södra Peloponnesos är en färgglad, och mycket trevlig, by som man bör besöka om man är på Peloponnesos.

Huvudgatan i Aeropoli.

 

Av byarna längs vägen till Areopoli tycker jag att Limeni, Agios Nikolaos och Trachila är intressantast. Cirka 11 kilometer söder om Aeropoli ligger den mycket intressanta undervattensgrottan Diros caves, och i närheten ligger Pyrgos Dirou beach.

 

Bad och stränder på sydvästra Peloponneos

Urvalet av fina sandstränder är nästan helt obegränsat på Peloponnesos. Här några exempel: Kusten mellan Kalamata och Koroni är en enda kedja av sandstränder, avbrutna av klippor och berg. Zagastranden i Koroni är berömd för sin fina sand och för att havssköldpaddan Caretta Caretta lägger sina ägg på stranden.

 

Den mysiga byn Finikounda ligger mellan Methoni och Koroni på sydvästra Peloponnesos.

Finikounda som ligger mellan Methoni och Koroni.

 

Men området har många andra utsökta sandstränder, och en del måste du åka båt till. Från hamnen i Koroni går fiskebåtar på utflykt till bland annat Marathi, med sin bländande sand och djupblåa vatten.

 

Neo Itilo får du inte missa när det är på sydvästra Peloponnesos.

Neo Itilo får du inte missa när det är på sydvästra Peloponnesos.

 

Läs om Neo Itilo här »

 

Ön Elafonissos precis sydost om Peloponnesos är av många ansedd som Greklands kanske finaste sandstrand. Lite svårt att ta sig dit, men väl värt mödan.

Och om du ändå är här nere får du inte missa den lilla historiska staden Monemvassia, som ligger ute på en klippa i havet. En definitiv sevärdhet.
HOTELL PÅ PELOPONNESOS

Det finns som du förstår massor med hotell och pensionat på Peloponnesos.

Kalamata

Hotel Haikos »

Boka andra hotell i Kalamata här »

Kardamili

Stella Rooms »

Trisilio »

Boka andra hotell i Kardamili här »

Nafplio

Pension Dafni »

Boka andra hotell i Nafplio här »

Pylos

Hotel Anezina »

Boka andra hotell i Pylos här »

Boka hotell på hela Peloponnesos här


LÄS MER OM PELOPONNESOS

Om Peloponnesos Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera