Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

En resa hem från Ios i en svunnen tid

En bild berättar. Avsnitt 7.

En bild säger mer än tusen ord sägs det, men det stämmer inte alltid. En bild kan säga mycket, men inte hela historien. I den här serien lägger jag ut bilder som kanske inte säger så mycket vid en första anblick, men som har en intressant historia att berätta.

Det här är den sjunde bilden i serien.

 

Bilden nedan är från Ios sommaren 1982. Jag och min bästa vän Anders skulle åka hem efter en månad på Ios. Vi är - som ni ser - mycket trötta efter en sen sista kväll, och vi hade ingen som helst lust att åka hem. Så här såg många ut på Ios på den tiden, även när man inte skulle åka hem. Det var ganska mycket hippievarning över det hela, och vi älskade det!

 

Festande hippies på Ios i början av 1980-talet. Kalimera Grekland.

En trött Janne och en lika trött Anders på väg till färjan i hamnen på Ios.

 

Resan hem till Sverige var inte att leka med på den tiden. Båtresan till Pireus kunde ta åtta timmar, ibland upp till tio timmar. Vi satt alltid ute i solen på färjan, för då visste vi inte att solen var skadlig. När vi kom till Pireus tog vi bussen till Atens gamla flygplats, som var en fruktansvärd skapelse. Oftast kom vi fram på kvällen, och planet skulle gå morgonen efter.

Vi brukade sova utanför terminalbyggnaden, tillsammans med många andra som skulle åka morgonen efter. Ungefär varannan timme kom poliser och slog med batonger på våra fötter så att vi skulle vakna. (Man fick inte sova på flygplatsen.) Då satte vi oss upp, och somnade om när de hade gått. När vi vaknade på morgonen brukade vi duscha på gräsmattan utanför flygplatsen, där fanns nämligen slangar för bevattning.

På morgonen avgick Balkan Airlines med destination Sofia i Bulgarien, där planet alltid mellanlandade. Efter någon timme i Sofia flög vi vidare till Östberlin, där vi under rigorösa säkerhetsarrangemang, byte till ett annat plan (fortfarande med Balkan Airlines) för vidare transport till Arlanda.

Resorna hem tog sannerligen lång tid på tiden. Men några år senare var det nära att vi aldrig mer kom hem, möjligen i svarta säckar. Om det ska jag berätta om en annan gång...

 

Fler avsnitt från serien "En bild berättar" »


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera