Kalimera Grekland Spetses.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Spetses i Grekland

Spetses in English.

Spetses tillhör de Saroniska öarna som ligger mellan Aten och östra Peloponnesos. Närmsta grannöar är Hydra och Poros. Spetses har cirka 4 030 invånare och öns yta är 27 km2. I princip alla bor i Spetses stad, och det är inte så konstigt eftersom det är den enda byn som finns ön. Högsta berget heter Profitis Elias och mäter ynka 245 meter över havet.

 

Stränder i Spetses stad i Grekland.

En av stränderna i Spetses stad.

 

Spetses ligger längst bort från Aten av de öar som ingår i den Saroniska ögruppen. Kanske är det därför det är så få utländska turister som reser hit. Att möta svenskar är ovanligt, för att inte säga sällsynt. Det skrivs nästan ingenting om Spetses på Kalimera. Under årens lopp har vi till exempel bara publicerat ett enda resebrev från Spetses. Däremot är Spetses många Atenares favorit, vilket inte minst märks under helgerna, och i augusti.

När jag var på Spetses förvånades jag av att öborna inte slagit mynt av den berömda boken Illusionisten (The Magus) skriven av John Fowles. Han bodde en tid på Spetses där han undervisade i engelska.

 

Illusionisten (The Magus) av John Fowles utspelar sig på ön Phraxos som är lika med ön Spetses nära Aten.

Skolan där läraren Nicholas Urfe undervisade i engelska.

 

Boken handlar om Nicholas Urfe, en lärare på en liten påhittad grekisk ö som heter Phraxos. Den ön är Spetses. John Fowles (1926-2005) fick aldrig något nobelpris, men det var många som ansåg att han borde ha fått priset. Skolan som han undervisade på finns kvar, men är idag ett konferenscenter.

 

Det finns många restauranger och tavernor som serverar god grekisk mat i Spetses stad.

Det finns många restauranger som serverar god mat i Spetses stad.
En annan Spetseskändis är Laskarina Bouboulina (1771-1825). Hon kämpade mot turkarna under grekiska frihetskriget. Hon var bland annat känd för sitt temperament och sina kärleksaffärer. Efter kriget utnämndes hon postumt till amiral. Vilket måste ha varit extremt ovanligt för en kvinna även på den tiden. Huset där hon bodde är idag omgjort till museum, och hon står staty lite varstans i Grekland, inte bara på Spetses.

 

Statyn över frihetshjälten Laskarina Bouboulina på ön Spetses i den Saroniska grekiska övärlden.

Laskarina Bouboulina i Spetses stad.

 

RESA TILL SPETSES

Flyg till Aten och vidare med båt från Atens hamnstad Pireus. Det går många båtar varje dag till Spetses, och båtresan tar ungefär 2½ timme om du åker med de snabba katamaranerna.

Spetses har även mycket bra båtförbindelse med Hydra och Poros, samt med Ermioni och Porto HelioPeloponnesos.

Båttidtabell för Spetses »

Boka färjebiljetter online här »

 

Hästdroska är ett vanligt transportmedel på Spetses i Grekland.

Hästdroskor i hamnen i Spetses stad.

 

RESA RUNT PÅ SPETSES

Buss och taxibåt till olika stränder går från Spetses stad. Moped och cykel finns att hyra, men inte bil. Räkna med höga priser, speciellt på helgerna. Gillar du hästar kan du åka hästdroska i och omkring Spetses stad.

Ön är så liten att du hinner köra ett varv runt ön under en och samma dag, inklusive bad och lunch. Du kan även följa med på en båtutflykt runt ön.

 

Från hamnen i Spetses kan du åka taxibåt till stränderna och över till Peloponneos.

Taxibåtar i hamnen.


Att det inte går att hyra bil beror på att Spetses är en bilfri ö, men det är en sanning med modifikation. Privatbilar är förbjudna, medan bilar i nyttotrafik, och bussar, är tillåtna. I stället för bil äger alla - och det verkar som det gäller alla - en moped eller motorcykel.

 

Hyra bil, moped och cykel på ön Spetses.

Moped och motorcykel är det vanligaste transportmedlet på Spetses.

 

BYAR PÅ SPETSES

Spetses stad är öns enda by, eller stad. Den domineras nästan helt av området kring hamnen Dapia, och den långa hamnpromenaden som sträcker sig ända bort till den gamla hamnen, som heter Palio Limani .

 

Längs med den mysiga hamnpromenaden i Spetses stad ligger många bra restauranger och tavernor.

Hamnpromenaden i Spetses stad.

 

Spetses stad och Galatas på Peloponnesos.

Vy över Spetses stad. I bakgrunden syns Peloponnesos.

 

Längs vattnet ligger en hel del fina hus, och massvis med tavernor (Taverna Bouboulina är bra!), barer och kaféer, precis som det gör i gränderna ovanför hamnpromenaden. Jag kan rekommendera ett besök i stadsdelen Palio Limani, och den lilla bukten Baltiza som ligger strax därefter. I Baltiza finns många båtbyggarverkstäder.


Palio Limani är den gamla delen av Spetses stad och är mycket vacker.

Palio Limani är den gamla delen av Spetses stad och är mycket vacker.


STRÄNDER PÅ SPETSES

Spetses bjuder på många stränder av skiftande kvalité. De flesta är små och består främst av klappersten och grovkorning sand. I Spetses stad finns ett par stränder (se bild överst på sidan) som inte är mycket att sms:a hem om. Men duger för ett dopp eller två. Väster om staden ligger Ligoneri beach som lockar mycket folk.

 

I Spetses stad finns fler fina stränder.

En annan av stränderna i Spetses stad.

 

Ligoneri beach väster om Spetses stad.

Ligoneri beach ligger strax väster om Spetses stad.

 

Agia Marina - några kilometer öster om Spetses stad - är öns populäraste strand. De i mitt tycke bästa stränderna ligger på sydkusten, mycket tack vare att de inte är lika välbesökta som stränderna nära Spetses stad. De bästa stränderna på södra Spetses är Xilokeritza, Agioi Anargiri och Agia Paraskevi.

 

Agia Marina beach är Spetses populäraste och bästa strand.

Agia Marina är Spetses populäraste strand.


SEVÄRDHETER PÅ SPETSES

Några kända historiska minnesmärken finns inte. Öns viktigaste sevärdhet är Spetses stad med sin många fina hus, och Bouboulinas museum.

Den som är intresserad av skulpturer gjorda av kättingar kan studera några sådana på halvön mittemot den gamla hamnen. Där finns även en staty över en man som ser ut som om han har skitit ner sig. En liten sevärdhet, men ändå. :-)

 

Missa inte den fantastiska skulpturparken i Palio Limani när du är på Spetses.

Skulpturparken ligger efter Palio Limani.

 

Läs mer om skulpturparken här »

 

HOTELL PÅ SPETSES

Utbudet är inte så himla stort, och det är inte heller lätt att gå runt och leta själva. Enklast är att boka i förväg. Om du kommer till Spetses under högsäsong, eller på helgen, måste du boka rum i förväg, annars är risken stor att du blir utan. Vi har bott på Villa Margarita och kan mycket väl tänka oss att göra det igen.

Boka Villa Margarita här »

Boka Alexandris Hotel här »

Boka Klimis Hotel här »

Boka andra hotell på Spetses här »


LÄS MER OM SPETSES

Om Spetses Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge ForumHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera