Kalimera Grekland Egina.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Egina i Grekland

Egina in English. Egina suomeksi.

Egina, eller Aegina, tillhör de Saroniska öarna som ligger mellan Aten och östra Peloponnesos. Närmsta grannöar är Agistri och Poros. Egina har en stor befolkning för att vara en så liten ö, Egina har cirka 13 050 invånare och öns yta är 77 km2. Den största byn är Egina stad där det bor cirka 6 870 personer. Högsta berget heter Mount Ellanio och mäter 532 meter över havet.

 

Egina nära Aten i Grekland.

Egina stad.

 

Egina är en ö med ett rikt grekiskt vardagsliv. Med båt tar det bara en timme att resa hit från Aten. Det märks, inte minst på helgerna då många atenare byter storstadens stress för en weekend på Egina.

Egina är mest känd för Temple of Aphaia som ligger ovanför turistorten Agia Marina. Egina är även omtalad för sina pistagenötter, de anses vara de bästa i hela Grekland. Pistageträd växer på många ställen på ön. Från håll ser de ut som olivträd, men vid en närmare titt ser man att det är pistagenötter som växer, och inget annat.

 

Egina är bland annat känt för sina goda pistagenötter.

Egina är bland annat känt för sina goda pistagenötter.

 

Pistageträd växer på många ställen på Egina i Grekland. Från håll ser de ut som olivträd.

Pistageträd växer på många ställen på Egina. Från håll ser de ut som olivträd.

 

Det jag gillar mest med Egina är Egina stad. Framförallt för att det finns så många bra restauranger och tavernor. Här får man sannerligen möjlighet att botanisera i det grekiska köket när det är som bäst. Och det är tack vare att det nästan bara är greker som reser till Egina.
RESA TILL EGINA

Tyvärr går det inga charterresor till Egina längre. Att resa hit på egen hand är enklare än att resa till alla andra öar i Grekland. Du flyger till Aten, tar flygbussen eller tunnelbanan till Pireus, och därifrån färja eller flygbåt över till Egina. Båtarna går i skytteltrafik. Egina har även mycket bra båtförbindelse med Agistri.

Båttidtabell för Egina »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT PÅ EGINA

Bussförbindelserna är tyvärr inte lika bra som förr om åren. Bil- moped och cykel finns att hyra i bland annat Egina stad och i Agia Marina. Precis som på Spetses finns det många hästdroskor i Egina stad. Så om du gillar hästar kan du följa med på en tur runtom i staden. Hästdroskorna står parkerade vid färjeterminalen.

 

Hyra bil och moped på ön Egina nära Aten. Du kan även hyra en hästdroska.

Hästdroskor i hamnen i Egina stad.

 

Bra grekiska tavernor och restauranger i Egina stad.

Hamnpromenaden i Egina stad.

 

BYAR PÅ EGINA

Öns huvudstad heter praktiskt nog också Egina. Det är en trevlig stad som är full av liv och rörelse året om. En jämförelse med Aten är inte helt fel, fast Egina stad är förstås mycket, mycket mindre. Hamnpromenaden är lång och till bredden fylld av tavernor, barer och kaféer.

 

Längs den mysiga hamnpromenaden i Egina stad finns många bra grekiska restauranger och tavernor.

Egina stad på kvällen.

 

På kvällarna är det full rulle på hamnpromenaden, tavernor och kaféer fylls snabbt upp av förväntansfulla gäster. Här kan man bli sittandes länge och titta på det rika folklivet. Riktigt trivsamt om du frågar mig.

 

Segelbåtar i hamnen i Egina stad.

Egina stad.

 

Shopping på ön Egina är bäst i Egina stad.

Det finna många trevliga smågator i Egina stad.


Min favorittaverna i Egina stad heter Maridaki som ligger en bit till höger på hamnpromenaden (om du har näsan mot stan). Bakom hamnpromenaden breder ett virrvarr med gränder ut sig, här ligger små affärer av alla de slag, bland annat en fisk- och grönsaksmarknad. Är du sugen på att bada finns det en liten strand - Avra beach - till vänster om hamnen, precis innan de arkeologiska utgrävningarna i Kolonna.

 

Avra beach är den närmsta stranden i Egina stad.

Avra beach till vänster om hamnen i Egina stad.

 

Cirka 10 km söder om Egina stad ligger Perdika som är en fiskeby med många fisktavernor och kaféer. Härifrån kan man åka badbåt till den obebodda lilla ön Moni som ligger strax utanför.

 

Bra grekiska tavernor och restauranger i den lilla mysiga byn Perdika på ön Egina i Grekland. Härifrån går båtar till den lilla ön Moni.

Tavernor i Perdika. Härifrån går det båtar till den lilla ön Moni.

 

En annan trevlig fiskeby är Souvala 10 km öster om Egina stad. Här finns också en mängd tavernor att välja mellan. Även lilla Vagia på nordöstra Egina är en mysig fiskeby med flera pensionat och tavernor. Vagia är perfekt för dem som söker lugn och ro, och vandringsleder som leder från stranden till Aphaia-templet med kullar som är täckta av tallskogar.

 

Den lilla fiskebyn Souvala på ön Egina i Grekland.

Souvala som ligger 10 km öster om Egina stad.


STRÄNDER PÅ EGINA

Egina har hyggliga stränder, men inte så att man gör vågen. I alla fall inte om man jämför med öar som Naxos och Paros. Inte för att det saknas stränder, för det gör det sannerligen inte, det finns hur många som helst.

Den bästa - och populäraste - stranden finns i turistorten Agia Marina på östra sidan av Egina. Stranden är extremt långrund och passar perfekt för småbarn. Vuxna måste gå bra långt för att vattnet ska nå över knäna.

 

Agia Marina är ön Eginas populäraste turistort med en barnvänlig sandstrand.

Agia Marina på Egina.

 

Ovanför stranden, och längs huvudgatan en bit bakom, finns en uppsjö tavernor och barer. Utefter huvudgatan ligger även en mängd affärer, mest souveniraffärer, men även klädbutiker och supermarkets. Kort sagt finns allt man tänka sig i Agia Marina, det är ju trots allt Eginas största turistort.

 

Den långgrunda barnvänliga stranden i Agia Marina på Egina.

Den långgrunda barnvänliga stranden i Agia Marina.

 

Vagia beach på ön Egina nära Aten.

Vagia beach.

 

Marathonas - mittemellan Egina stad och Perdika - är en annan ganska okej strand. Andra stränder är Souvala, Aiginitissa, Kamares, Prosinemo samt stränderna i Vagia.

 

Marathonas beach Egina stad och Perdika.

Marathonas beach mellan Egina stad och Perdika.


SEVÄRDHETER PÅ EGINA

Eftersom Egina bara ligger en timmes båtresa bort från Aten, är det dit du ska åka för att uppleva några av världens viktigaste sevärdheter.

 

Agios Nektarios Monastery, som ligger mittemellan Egina Stad och Agia Marina.

Agios Nektarios Monastery, som ligger mittemellan Egina stad och Agia Marina.

 

Men du måste inte åka till Aten om du är intresserad av gamla tempel och märkliga kyrkor, sådana finns även på Egina. Öns intressantaste sevärdheter är Temple of Aphaia från 500-talet f.Kr, och Agios Nektarios Monastery, som inte liknar något annat kloster jag har sett i den grekiska övärlden.

 

Temple of Aphaia på ön Egina i Grekland.

Temple of Aphaia.

 

Läs mer om Temple of Aphaia och Agios Nektarios här »

 

HOTELL PÅ EGINA

Hotell och pensionat finns över hela Egina, störst utbud finns förstås i Egina stad. Vill du bo nära en strand väljer du att bo i Agia Marina, eller varför inte i Vagia. Om du kommer till Egina under högsäsong, eller på en fredag eller lördag, dåär det mesta är uppbokat av helgfirande atenare.

Läs här hur det gick för oss när vi kom till Egina en fredag utan att ha bokat rum.

Med andra ord är min rekommendation att boka rum i förväg, och det oavsett när du kommer till Egina.

Tre bra hotell i Egina stad:

Hotel Rastoni »

Electra Pension »

Klonos Anna »

Boka andra hotell på Egina här »


LÄS MER OM EGINA

Om Egina Sevärdheter Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera