![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Som fd Pitebo så har jag barndomsminnen om hur det luktade i huset efter att föräldrarna hade avnjutit dessa "föråldrade firrar". Själv äter jag aldrig nåt som luktar illa. Vi passerade ofta sulfitfabriken innan Piteå stad och..ja..det luktade detsamma. Samtidigt kan jag förstå njutningen på nåt sätt. Skivad mandelpotatis, hackad lök, tunnbröd..och lite fest och trevligheter.
Kanske är det lite som snapps?! Inte är det GOTT..men småtrevligt när man har svalt ner den ![]() ![]() /Kajja ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() /Netwolf |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ..och den här: Sulfit luktar skit men sulfat luktar mat. ![]() / Kajja ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Jag gillar surströmming...men inte lukten av den.Är från Umeå och utanför Umeå ligger Obbola med sulfatfabrik...Vi fick lära oss att det luktade pengar.
|
#5
|
|||
|
|||
![]()
Nja, jag har för mig att man sa "Sulfat luktar som Sulfit låter"
Men det var i skolan för 40 års sedan. ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Det tråkiga med den här maträtten är den fokusering som det är på lukten (vilket jag inte tycker är konstigt, men tråkigt eftersom .....). det finns många njutningsmedel, inklusive maträtter, som kanske inte satt som en smäck vid första kontakten, men som vi trots det kommit att uppskatta. En del mindre nyttiga sådana är tobak, snus, öl, vin, starksprit o s v, men säkert också en hel drös med mindre onyttiga, som diverse maträtter som vi först tyckt verkat konstigt men sen gillat när vi väl gett det chansen.
Min poäng är att då det gäller surströmming så blockeras många av doften. En del har själv känt den, andra har inte ens upplevt den själv utan bara fått det berättat för sig. Något färre har sagt att ok, det luktar skunk första stunden (även det ofta mera överdrivet än verkligheten) men ....... om man sitter ner vid bordet och umgås, smakar och äter så upptäcker man följande. Efter 10 - 15 minuter så känner man inte längre något obehag av doften. Om man däremot ger smaken en chans så upptäcker man då att fisken smakar ungefär som stark ansjovis. Och tillsammans med rätt tillbehör så blir det riktigt gott! Under och efter festen så påminns man av personer som kommer utifrån om att det luktar för dj...ligt. Men efter två dygn är doften borta även om man suttit inomhus och ätit. OCH DET TYCKER JAG ATT DET ÄR VÄRT!!! Men smaken är olika, och det som berikar oss är att vi tycker olika. Full respekt för dem som inte tycker som jag. Men bland dem som vågar ge det här en chans så är jag övertygad om att en och annan kommer att gilla surströmming. ![]() Masse, som i år får vänta på stora surströmmingsfesten eftersom festvännerna inte kan komma förrän i slutet av september. Men den som väntar på något gott ..... ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Vilken bra ambassadör du är för surströmming🐟! Håller med om att det finns andra rätter som inte doftar gott. Kålpudding enligt mina döttrar🙊
Kommer ihåg när min mor gjorde nån slags curryhöna i tryckkokaren på 70-talet. När den doften slog emot en i hallen efter skolan så visste man vad som väntade!😣 /Kajja ![]() |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Hmm.. JA visst finns det mat som smakar gott men luktar illa! Kokt blomkål & vitkål t.ex. men för mig är värsta stanken kokta brunabönor med lite sirap i
![]() Jag tror det är så att dofter sitter så djupt i oss - bara vi känner ett uns av en doft vi inte associerar positivt till är det kört - vi får en negativ känsla och det blir bara ett stort NEJ - NEJ!! Aldrig att jag stoppar detta i munnen och sväljer ner. Surströmming - det luktar illa, speciellt på lite avstånd - men jag har upplevt att det är festligt att äta och därför kan det gå ner. ![]() |
![]() |
|
|