![]() |
|
|
|
#1
|
|||
|
|||
|
Då kan alltså teorin och spekulationen om att greker är mer laktosintoleranta pga att de mer eller mindre i generationer aldrig druckit komjölk stämma,Eva?
Tack för ett mycket intressant inlägg! |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Men vad som är underligt är väl ändå om man tittar på Finland, där varierar det enligt folkgrupp: Svenspråkiga 8%, Finskspråkiga 17% och samiska 37% laktosintoleranta, i övriga norden är c:a 5% laktosintoleranta. I Kina är för övrigt 90% laktosintoleranta.
Källa: http://www.helsinki.fi/kemia/opettaj...tosfattiga.htm , verkar vara en privatperson som sammanställt detta. Mvh Janérik |
|
#3
|
||||
|
||||
|
Finskspråkiga kanske har mer inblandning av andra folkgrupper eller har finlandssvenskarna haft mer av svenska mjölkvanor? Själv skyller jag min ändå ganska måttliga laktosintolerans, som dock försämrats lite med åren, på mina ryska förfäder. För några generationer sedan kom invandrande ryssar och gifte sig med mina svenska förfäder på mormors sida. Något samesamband tror jag däremot inte att jag har. Min son misstänker att han också är laktosintolerant och han har svenskt/norskt/samiskt och lite ryskt ursprung så det kan väl stämma.
Eva |
|
#4
|
||||
|
||||
|
Citat:
Så vitt jag känner till så har dock ingen forskning säkert kunna visa att det verkligen är så och bilden kompliceras av några faktorer, dels det som Janérik nämner att det även i Finland samt bland samer är 15-20 procent av befolkningen som är laktosintoleranta och att siffran i Medelhavsländerna inte är högre än då, dvs 15-20 procent även där. En klar majoritet av dem som alltså inte har druckit komjölk som vuxna har alltså ändå tolerans mot det i dessa länder. En annan viktig aspekt är att all mjölk innehåller laktos, alltså inte bara komjölk, utan även mjölk från får, get, åsna, ren, buffel osv. Så gott som alla folkslag tar vara på mjölk från något däggdjur och använder i matlagningen och även som dryck, även bland de folkgrupper i Afrika och Asien där laktosintoeransen är 100 procent. Detta har gett teorin att just komjölk ger större tolerans mot laktos än mjölk från andra djur, men varför det i så fall är så har man inte kunnat förklara - och det stämmer ju dessutom inte på finländare. Det man har kunnat visa är att laktosintolerans är ärftligt. |
|
#6
|
||||
|
||||
|
Det kan säkert stämma att 75 % är mer eller mindre laktosintoleranta i Grekland. Jag har letat i gamla papper och det verkar finnas studier som skriver om allt mellan 20-75 % vid Medelhavet till över 90 % i Afrika, Asien och Sydamerika. Finland 17 %, Sv, No, Da 3-5 % med inflytandet från andra länder. Tidigare var siffran här ca 2 %. Kaukasier verkar också ha kvar laktasen i vuxen ålder. Nästan ingen föds med laktasbrist utan produktionen börjar minska vid två-tre års ålder och besvären kommer oftast först i vuxen ålder.
Eva |
|
#7
|
||||
|
||||
|
Vi tok for noen år siden bussen fra Ag Nikolaos til Ierapetra, på Kreta. Det var en varm dag, og jeg var tørst før vi gikk på bussen, og skulle kjøpe vann på busstasjonen. Men bussen var klar til avgang, og vi måtte bare finne et sete, uten vann.
Vel framme i Ierapetra var det første jeg tenkte på å finne noe å drikke, og kastet meg inn på et supermarked ved busstoppet. Jeg kom først til melkeskapet, og tok med en halvliter skummet fersk melk i lilla kartong, gikk ut på fortauet, og drakk den iskalde melka omtrent uten å kartongen fra munnen. Da den verste tørsten og desperasjonen var over, kom jeg så langt at jeg så meg rundt. På kafeneionen på den andre siden av gata satt en rekke gubber med åpen munn, mens de alle studerte meg, og så helt fascinert ut. Det var åpenbart at de aldri hadde sett en voksen mann drikke melk på den måten før. Jeg går ut fra at de hadde stoff til en minst like omfattende melkediskusjon som den som går her nå.. |
![]() |
|
|