Kalimera Grekland Andros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Andros i Grekland

Andros in English. Andros suomeksi.

Andros är den nordligaste ön i Kykladerna och ligger strax norr om Tinos. Det är Kykladernas näst största ö, bara Naxos är större. Andros har cirka 9 220 invånare och öns yta är 380 km2. Det två största byarna är Chora med 1 430 invånare och Batsi där det bor 1 110 personer. Högsta berget heter Petalo och mäter 908 meter över havet.

 

Batsi är den bästa byn att bo i på Andros i Kykladerna.

Vy över min favoritby Batsi.

 

Att jämföra Andros med Naxos är inte helt fel, och då talar jag inte bara om storleken. Precis som Naxos är Andros en väldigt grön ö och bjuder på ett otroligt vackert landskap. Och precis som Naxos har Andros begåvats med fantastiskt fina stränder.

 

Andros har lika fina sandstränder som Naxos, som Agios Petros beach är ett bra exempel på.

Andros har lika fina stränder som Naxos. Denna heter Agios Petros beach.

 

Det finns motsatser också. Naxos besöks av tusentals och åter tusentals turister varje år, medan Andros bara får ta emot ett fåtal utländska turister. Jag har alltsedan jag kom till Andros första gången trott att turismen skulle explodera på Andros. Men så har inte skett. Andros är fortfarande en tämligen orörd ö.

 

Genuina byar på Andros i Grekland.

Landsbygden är full av genuina byar.

 

För mig var Andros länge en vit fläck på den grekiska kartan. Varför jag väntade så länge med att åka dit vet jag inte. Vad jag däremot vet är att när jag väl kom till Andros var jag fast. Vilken fantastisk ö!

Jag tror mig aldrig tidigare blivit så överraskad av en ö. Det som imponerade mest på mig var det vackra landskapet, de extremt trevliga människorna och den goda maten. Den största överraskningen var att det fanns så många fina stränder.

 

Läs vår blogg från Andros så förstår du varför du också ska resa hit »
RESA TILL ANDROS

Det finns ingen flygplats på Andros, ändå är det enklare att ta sig till Andros än till många andra öar i Kykladerna. Trots det är det alltså få som reser hit. Tidigare gick det charter från Sverige till Andros, men den upphörde tyvärr av orsaker som jag inte känner till.

 

Hamnen i Gavrio på Andros har båtförbindelse med Kea, Kithnos, Kreta, Lavrio, Mykonos, Naxos, Paros, Rafina, Santorini, Syros och Tinos i Kykladerna.

Hamnen på Andros heter Gavrio.

 

Snabbaste sättet att ta sig till Andros är att flyga till Aten, därifrån buss (eller taxi) till hamnen i Rafina, och vidare med båt till Andros. Busshållplatsen för Rafinabussarna ligger utanför ankomstterminalen, ungefär vid Hotel Sofitel.

Andros har båtförbindelse med Kea, Kithnos, Kreta, Lavrio, Mykonos, Naxos, Paros, Rafina, Santorini, Syros och Tinos.

Båttidtabell för Andros »

Boka färjebiljetter online här »

 

RESA RUNT PÅ ANDROS

Buss trafikerar alla större byar. Jag rekommenderar dig att hyra en bil om du ska göra utflykter på Andros. Avstånden är stora och därför passar moped inte lika bra. Men om du inte ska göra några längre utflykter går det naturligtvis lika bra med moped. Bil- och mopeduthyrare finns i de stora turistorterna. Störst utbud finns i Gavrio.

 

Hyra bil, moped och cykel på Andros och köra till Gialia beach.

Att upptäcka vackra Andros med bil är ett måste. Stranden heter Gialia.

 

BYAR PÅ ANDROS

De fyra största byarna är Gavrio och Batsi på västkusten, samt Chora och Ormos Korthiou på östkusten. Därutöver finns en mängd små byar, många av dem är väldigt trevliga och oerhört grekiska, Stenies och Aidonia är två exempel på fina byar.

 

Ormos Korthiou är en av flera mysiga byar på ön Andros i Grekland.

Ormos Korthiou på östra Andros.


Landsbygden på Andros är inte turistanpassad och därför saknar många av de små byarna tavernor. Men det är aldrig långt till byar där det finns alla faciliteter. Fördelen med att Andros ännu inte attraherar så många utländska turister är att byarna ser ut som byar gjorde förr på andra, mer turistiska öar. Det är en fröjd att sakta strosa runt i gränderna bland småbyarna i bergen och se hur tiden har stått still.

 

Den vackra byn Aidonia på Andros i Kykladerna.

Jag anser att den vackra naturen och de fina byarna är Andros största sevärdhet. Bild från Aidonia.

 

Den första byn man stiftar bekantskap med på Andros är Gavrio, som är Andros hamn. Att hamnen ligger i Gavrio, och inte i huvudstaden Chora, beror på att Chora är utsatt för hårda vindar, och lämpar sig därför inte som hamn. Om man passerar Andros med färja och bara ser Gavrio är det lätt att bli besviken. Byn ligger vackert i en fin bukt, men som by är den inte mycket att ha, tycker i alla fall jag. Jag skulle inte vilja bo i Gavrio. Däremot finns det många bra tavernor i Gavrio. Fellos beach är den strand som ligger närmast Gavrio.

Batsi är den totala motsatsen till Gavrio. När man ser Batsi första gången vill man inget hellre än att slå ner sina bopålar där. Även om det är öns största turistort så känns den inte turistisk.

 

 Stranden i Batsi på Andros är en av öns mest barnvänliga sandstränder.

Stranden i Batsi.

 

Batsi ligger mycket vackert kring en stor bukt med en lång fin sandstrand. Längs stranden finns flera pensionat och tavernor. I den bortre delen av byn - ovanför småbåtshamnen - finns ett flertal tavernor och kaféer. Tavernorna ser härligt inbjudande ut, och är det också. Det spelar ingen roll vilken taverna du väljer, alla har fin utsikt och alla serverar god mat. Kvällarna i Batsi är magiska. Det finns tre stränder i Batsi, den du ser på bilden ovan, samt stränderna Kolona och Aneroussa.

 

Längs hamnpromenaden i Batsi finns många bra restauranger, tavernor och barer.

Batsi på kvällen.

 

Gillar du god hemlagad grekisk mat kommer du att älska Andros och Batsi.

Två av flera mysiga tavernor i Batsi.


Andros huvudstad Chora ligger på östkusten och måste vara en av de finaste byarna i Kykladerna. Det är en vacker och välputsad stad som ligger på en smal udde mellan två sandstränder.

 

Stränder i och nära Chora på Andros i ögruppen Kykladerna.

Chora på Andros.

 

Delar av Chora är fri från motorfordon, det är hur mysigt som helst att planlöst strosa omkring i gränderna och njuta av de vackra byggnaderna. En annan trevlig by inte långt från Chora är Ormos Korthi.

 

Ingången till vackra Chora, eller Andros stad som byn också kallas.

Ingången till vackra Chora, eller Andros stad som byn också kallas.

 

STRÄNDER PÅ ANDROS

Andros är ett strandparadis av stora mått, och det finns hur många stränder som helst att välja mellan. Ett flertal av stränderna är barnvänliga, och riktigt, riktigt fina, helt i klass med stränderna på Naxos, Paros och Mykonos. De bästa stränderna ligger mellan Gavrio och Batsi, som Liopesi, Psili Amos (Chrissi Ammos), Agios Petros och Kypri.

 

Psili Amos beach på Andros mellan Gavrio och Batsi är en av Kykladernas mest barnvänliga sandstränder.

Psili Amos mellan Gavrio och Batsi är mycket barnvänlig.

 

Här kan du se Andros 15 bästa stränder »

 


Några av stränderna, som Vitali, Ateni och Zorkos, ligger svårtillgängligt till och nås bara med eget fordon. Fördelen med dessa stränder är att man oftast får ha dem för sig själv. Det är en underbar känsla att komma fram till en paradisstrand och det visar sig att ingen annan är där. På hur många öar är det så? Ytterst få om du frågar mig.

 

Ateni beach på nordöstra Andros.

Ateni beach på nordöstra Andros.

 

Läs mer om Ateni beach här »

 

Vitali beach på nordöstra Andros.

Fina Vitali beach på nordöstra Andros.

 

Läs mer om Vitali beach här »

 

Min favoritstrand heter Grias to Pidima som ligger strax norr om den lilla turistorten Ormos Korthi på östra Andros. Det som gör denna strand speciell är den märkliga klippan som reser sig ur havet.

 

Tis Grias to Pidima beach nära Ormos Korthi på Andros är en av Kykladernas bästa stränder.

Min favoritstrand är Tis Grias to Pidima nära Ormos Korthi.

 

Här finns fler bilder från Tis Grias to Pidima beach »


SEVÄRDHETER PÅ ANDROS

Personligen tycker jag att naturen är den största sevärdheten på Andros. Faktum är att Andros är en av de vackraste öarna jag har varit på. Du får absolut inte missa Pithara Waterfalls som ligger nära Chora.

 

Missa inte att vandra till meditativa Pithara Waterfalls nära Chora på Andros.

Missa inte att vandra till meditativa Pithara Waterfalls nära Chora.

 

Den största sevärdheten är Agios Petros tower som ligger ovanför stranden med samma namn. Min favoritsevärdhet är en ruinerad fabriksbyggnad som heter Fabrika och ligger utanför byn Stenies. Men det beror mest på att jag gillar gamla nedlagda fabriker. :-)

 

Agios Petros tower på Andros.

Insidan av det mäktiga tornet Agios Petros.

 

Här finns fler bilder från Agios Petros »

 

Om du åker runt Andros på egen hand så kommer du se många gamla stenbroar, kyrkor och kloster. Men, som sagt, naturen är Andros huvudsakliga sevärdhet.

HOTELL PÅ ANDROS

På Andros är det bäst att boka rum i förväg. Det brukar aldrig stå några rumsuthyrare i hamnen, och det är inte där man vill bo. I alla fall vill inte jag det. Jag tycker att det är bäst att bo i Batsi. Det är en mycket trevlig by på alla sätt och vis. Extra plus för att det är nära till mycket fina stränder, och att stranden i Batsi är bra. En perfekt by helt enkelt.

Bra hotell och pensionat i Batsi:

Bella Vista »

Blue Dolphin »

Chryssi Akti »

Elpida »

Mare E Vista »

Meltemi »

Boka hotell på hela Andros här »


LÄS MER OM ANDROS

Om Andros Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Boka hotell Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera