Kalimera Grekland Lefkas.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lefkas i Grekland

Lefkas in English.

Lefkas, eller Lefkada som man säger på grekiska och engelska, ligger i Joniska övärlden. Joniska övärlden består av 15 bebodda öar, längst i norr ligger Korfu och i söder ligger Zakynthos, Lefkas befinner sig ungefär mittemellan. Lefkas är Joniska övärldens fjärde största ö till ytan (333 km2) och till antal invånare (22 600). Bara Kefalonia, Korfu och Zakynthos är större.

De mindre öarna är Erikousa, Mathraki och Othoni norr om Korfu; Paxi söder om Korfu; Ithaka öster om Kefalonia; samt Meganisi, Kalamos och Kastos öster om Lefkas.

 

Nidri är Lefkas populäraste turistort och byn ligger mycket vackert.

Nidri och öarna utanför ligger mycket vackert.

 

De tre sistnämnda öarna bildar tillsammans med ett flertal obebodda öar öster om Lefkas något som kan liknas vid en svensk skärgård. Osvensk skärgård är kanske en bättre benämning, för till skillnad mot våra skärgårdsöar är Lefkas och de intilliggande öarna gröna.

 

Missa inte den mysiga byn Sivota när du är på Lefkas.

Missa inte den mysiga byn Sivota när du är på Lefkas.

 

Lefkas är faktiskt en av de grönaste och vackraste öar jag varit på. Öns grekiska namn - Lefkada - betyder emellertid "den vita ön", namnet kommer från de vita klippor som dominerar öns västra kust.

 

Porto Katsiki beach på Lefkas är en av Greklands bästa stränder.

Porto Katsiki på Lefkas västkust.

 

Porto Katsiki är en av Greklands mest fotograferade stränder, tillsammans med Myrtos på Kefalonia och Shipwreck beach Wreck på Zakynthos.

 

Vill du läsa om Lefkas på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Lefkas innehåller 17 A4-sidor, inklusive 60 bilder, två enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Lefkas stad är öns största stad med cirka 8 700 invånare. Andra större samhällen är Ligia (930 inv), Nikiana (720 inv) och Nidri (970 inv). Högsta berget heter Stavrota (1 182 m) och ligger nästan exakt mitt på ön. Turismen är koncentrerad till ett fåtal orter, stora delar av ön är faktiskt ganska orörd. Inte minst märks det när man kommer till byarna i inlandet.

 

Missa inte mysiga Lefkas stad när du reser till de Joniska öarna i Grekland.

Lefkas stad är en mycket trevlig bekantskap.

 

Trevliga Lefkas stad i nordost ligger vackert i ena hörnet av den stora saltvattenlagunen som skiljer Lefkas och fastlandet åt. Nästan alla turistorter ligger längs den östra och södra kusten, det är lite lustigt, för de fina stränderna finns på västkusten.

 

Agios Nikitas är en av de mysigaste byarna och stränder på Lefkas i Joniska övärlden.

Agios Nikitas är en av mina favoriter på Lefkas.

 

Agios Nikitas är utan tvekan Lefkas finaste och mysigaste kustby. Här finns en perfekt mix av gammalt och nytt, turistiskt och genuint. Dessutom är byn arkitektoniskt vacker. Nidri är öns största turistor och ligger vansinnigt vackert i utkanten av en stor bukt med härligt vatten. Det är en sann njutning att sitta på en taverna vid hamnpromenaden och blicka ut över det thailandslika landskapet. Andra byar som jag gillar är Nikiana, Vlichos, Sivota och Poros.

 

Kathisma beach är en av många fina sandstränder på Lefkas västkust.

Kathisma är en av många fina stränder på västkusten.

 

Stränderna på västkusten hör till de bästa i Joniska övärlden, helt i klass med de bästa stränderna på Kefalonia och Zakynthos. Självklart finns det stränder på andra delar av ön, Nidri, Mikros Gialos, Vasiliki, Ligia, Desimi och Agios Ioannis är några exempel, men de håller inte samma klass som Milos, Kathisma, Gialos, Egremni och Porto Katsiki på västkusten.

 

Vindsurfarparadiset Vasiliki och Lefkas andra hamn.

Vindsurfarparadiset Vasiliki och Lefkas andra hamn.

 

Porto Katsiki är enligt min mening en av de häftigaste stränder som finns i Grekland, och ett måste när man är på Lefkas. En av öns stora attraktioner är vindsurfarparadiset Vasiliki, som lockar vindsurfare från hela världen.


Du kan läsa mer om Lefkas via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Från Sverige kan du åka charter med Airtours och Apollo. Lefkas saknar flygplats, planet landar i Preveza på fastlandet varifrån man åker buss över till Lefkas. Om du väljer att åka till Lefkas på egen hand är det enklast att flyga till Preveza och sedan vidare med buss eller taxi. Du kan även flyga till Aten och åka buss därifrån.

Det finns lika många turistorter som det finns genuina bergsbyar. Ge gärna Lefkas stad en chans, där är väldligt fint. Av bergsbyarna kan jag rekommendera Drimonas, Exanthia, Karia, Chortata och Komilio.

 

Mikros Gialos beach är den bästa stranden på Lefkas östkust.

Mikros Gialos beach på Lefkas östkust.

 

Stränderna på den västra kusten hör till de bästa i hela Grekland. På öst- och sydkusten är de inte lika fina, men håller ändå bra klass, med några få undantag som stränder i Nidri och Ligia. Missa inte halvön Yeni där det finns några stränder som inte är så kända.

 

E-guide om Lefkas.

 

Lefkas sevärdheter är få om man bortser från den vackra naturen och den fina skärgården. Några kilometer från Nidri finns ett litet vattenfall som är ganska sevärt. Det finns inga tempel eller andra antika minnesmärken som man måste se. Om du har tid över kan du hyra en bil och köra till Parga där det finns hur mycket som helst att se, både i själva Parga, och i närheten av Parga.

 

Vattenfallet ligger cirka tre kilometer nordväst om Nidri.

 

Lefkas är en charterö, det är få som reser hit på egen hand. Men det är naturligtvis lika enkelt att resa till Lefkas på egen hand som till andra öar. Det är inte som på exempelvis Naxos där man blir uppraggad av rumsuthyrare. Smartast är att boka hotell innan man reser hit. Störst utbud på hotell och pensionat finns i Vasiliki, Agios Nikitas och i Nidri. Tyvärr finns det ingenstans att bo vid Porto Katsiki. Det hade annars varit härligt att bo där.


LÄS MER OM LEFKAS

Om Lefkas Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera