Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kafé Kalimera

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-12-12, 11:51
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Hur mycket olivolja fick ni?
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-12-12, 21:48
Kajjas avatar
Kajja Kajja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2015
Ort: Jönköping
Inlägg: 3 968
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja
Ojoj! Bra jobbat!
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?
Ja jag förstår ju att det är ett levnadssätt, att man får ut mer
än pengar av själva sysselsättningen och allt runt omkring.
/ Kajja
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-12-12, 22:28
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

[QUOTE=Kajja;423585]
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-12-12, 22:34
Kajjas avatar
Kajja Kajja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2015
Ort: Jönköping
Inlägg: 3 968
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

[QUOTE=Spizeman;423590]
Citat:
Ursprungligen postat av Kajja Visa inlägg
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.
/ Kajja
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-12-13, 10:22
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 476
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

[QUOTE=Spizeman;423590]
Citat:
Ursprungligen postat av Kajja Visa inlägg
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?

Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå.

Oliver är kultur, inte ekonomi för greker.
Att plocka svamp eller bär är väl inte oekonomiskt? Man kan sälja dem och resa till Grekland för pengarna.

/ Anne
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-12-13, 13:03
anneli56s avatar
anneli56 anneli56 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2006
Ort: vounaria/Peloponnesos
Inlägg: 1 150
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kajja Visa inlägg
Ojoj! Bra jobbat!
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt?
Ja jag förstår ju att det är ett levnadssätt, att man får ut mer
än pengar av själva sysselsättningen och allt runt omkring.
/ Kajja
Det är inte ekonomiskt värt det arbete som man lägger ned vid plockningen.
Ännu mindre om man är en ekologisk olivbonde.
Det är ett hårt arbete.
Man ska minst 2000-3000 träd för att göra en inkomst

Det är brist på olivolja i år både i Grekland och Italien och ändå så får bönderna väldigt lite per kg när de säljer till presseriet. De flesta bönder gör ju det
Svara med citat
  #7  
Gammal 2019-12-13, 08:43
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 208
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja
Jag tänkte mer på hur mycket olivolja ni fick med er hem till Sverige.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2019-12-13, 11:41
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Jag tänkte mer på hur mycket olivolja ni fick med er hem till Sverige.
Vi tog med oss 5 liter hem till Sverige, och lämnade kvar lika mycket till vårt grekiska kök. Vi hade som vanligt även med Ozou o zipporo ,vin, honung etc etc. Tror att det är Max 5 L per väska som gäller.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2019-12-15, 16:30
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 208
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
Vi tog med oss 5 liter hem till Sverige, och lämnade kvar lika mycket till vårt grekiska kök.
Härligt, då har ni så att ni klarar er ett litet tag.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2019-12-15, 18:06
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Härligt, då har ni så att ni klarar er ett litet tag.
Eftersom det är "finolja" så använder vi den mest för sallader o dyl. och som present, 10 L räcker drygt ett år. Mest är det känslan att plockat och producerat egen olja som är grejen.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2019-12-16, 11:13
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 208
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
Eftersom det är "finolja" så använder vi den mest för sallader o dyl. och som present, 10 L räcker drygt ett år. Mest är det känslan att plockat och producerat egen olja som är grejen.
Vi plockade oliver på Naxos för flera år sedan. Det var både roligt och jobbigt. Tyvärr fick vi inte med någon olivolja med oss hem. Det bästa med att plocka oliver var att äta lunch.

Här finns två blogginlägg från vår olivplockning på Naxos.

Plocka oliver och klappa killing på Naxos.

Plocka oliver på Naxos. Del 2.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2019-12-16, 14:46
Spizemans avatar
Spizeman Spizeman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2014
Ort: Gislaved
Inlägg: 800
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Vi gillade hela grejen. Vi var först bjudna att komma och titta på och prova, men vi blev kvar hela dagen, sedan ville vi hjälpa till resten av veckan för att bli klar med de 35 träden och få vara med om pressningen, som sedan visade sig bli centrifugering vilket var väldigt effektivt.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2019-12-13, 12:55
anneli56s avatar
anneli56 anneli56 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2006
Ort: vounaria/Peloponnesos
Inlägg: 1 150
Standard Sv: Olivtider nu på hösten

Citat:
Ursprungligen postat av Spizeman Visa inlägg
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja


Det var ju bra!
Vi fick 480kg Extra Jungfru Olivolja av 3360kg gröna Koroneiki oliver!
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 00:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT