![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Nu blir det en förändring! Vi far ut till Stugan på Skäret först på söndag. Hustrun har förmält att hon avser äta surströmming nu på fredag här hemma i huset. Ve och fasa.. Nåväl, detta får man taga utan appell.
Surströmmingen tillkomm under senmedeltiden. Orsaken var att salt på den tiden var dyrt. Kustbefolkningen i övre Norrland hade i princip obegränsad tillgånt till strömming, men hade svårt att lagra densamma. Man kom då på att med en mindre saltmängd kunna lagra strömmingen i trätunnor. En jäsningsprocess inleddes och fisken förstördes ej. Förvisso luktade det as ur tunnorna när fisken jäst färdigt, men ätbart var det ändock. Nödmat med andra ord! Arne "Surströmming är Djävulens föda" |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Synd att du inte kan njuta av läckerheterna. Av mångårig erfarenhet (trots att jag är skåning) så har jag funnit att efter en kort stund kring bordet i goda vänners lag, så känner man alls inte av doften. Och smaken, som stark ansjovis ungefär, är då i mitt tycke mycket njutbar. Men jag inser ju att om inte Birgitta som är på plats kan övertala dig, så lär ju inte jag heller kunna göra det. Förvisso är det dock så, att om din avslutning ovan är riktig, då är vi många som riskerar att få horn i pannan framöver. Denna förtjusande rätt introducerades för mig för många år sedan av norrländska vänner. Som destillerat tillbehör trakterades då mycket goda droppar av lokalt norrländskt fabrikat, inhandlat i norrländsk systembolagsbutik. Det bar namnet "Krutrök". Jag har senare vid några tillfällen efterfrågat detsamma på systembolaget, men den tycks inte längre finnas i sortimentet. Synd! Kanske går det lika bra med ouzo? ![]() ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
När det gäller Mannerström kan jag berätta. I Dalarna då vi var där kostade en burk närmare 150 kronor, vilket vi tyckte var dyrt. Här i Mälardalen var de mer prisvärda - 109 kronor. Och det är dom värda!
![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Här kostar de 125 kronor per burk. Ska ätas med andakt!
![]() ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
På middagsbordet igår stod:
En burk Oskars surströmming, årets inläggning. Jag sparade ROVÖGERNS till ett annat tillfälle. Röd lök från Nea Choras närområde. Mandelpären från en by utanför Umeå. Tunnbröd från Vindeln. Samt tråkig rostbiff och potatissallad. Som vanligt tycker man att årets surströmming är något lam i smaken i förhållande till fjolårets inläggning. Och inte luktade det så mycket. Arne kunde stå ut. Men han måste ha vant sig. För några år sedan åt jag surströmming var fjortonde dag. ÅRET RUNT! Hälsar Birgitta, som hade en kulinarisk höjdpunkt igår. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Tänk ......... vit duk på bordet, ......... kandelaber med tända ljus, ........ hårt tunnbröd, smör, hackad lök, sval och god pilsner och nubbe, ...... och så öppnas burken med Rovögerns och ställs mitt på bordet!!!! Vilken fest du har framför dig Birgitta! Och du Arne! Grattis till ett viktigt steg på vägen. Du stod ut med doften (vilken f ö är en grov överdrift)! Nästa gång låter du kanske Birgitta bjuda dig på en "snäll" surströmmingsmacka av innevarande års inläggning och vips så är du fast. ![]() Men .......... ikväll blir det kräftor för oss (igen). Man måste ju variera sig! ![]() ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Men nej!!! Surströmming är nödmat och passa icke i möblerade rum! Doften är vedervärdig liksom smaken...
Jag kunde under gårdagen hava fördragsamhet med doften enär jag hade svår snuva och ej doften kunde förnimma!!! Arne |
![]() |
|
|