![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Det är betydligt roligare att Greklands egna druvsorter får komma till Sverige än att de internationellt dominerande Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah gör det. Dessa tre storheter finns representerade i flera grekiska viner år efter år.
Jag är nörd på druvrena viner rent allmänt, gärna 100% av en druvsort men ner till 90/10 eller 80/20 accepteras men då får /10 eller /20 i min mening inte vara kraftigare än den dominerande druvan (kallas avancerat hantverk). Och jag har inte forskat i ämnet men Xynomavro-druvan jag nämner lär inte dyka upp i brådrasket. Jag tror den är för svår att tygla för att skicka på export samt att den möjligen är för dyr att få i sådana mängder att den kan komma ner i veckans Aghiorgitiko-nyhets pris 79:- Jag kan även förstå att ett Aghiorgitiko-vin faller många på läppen med sin lättillgänglighet, enkelheten att gilla den i sitt sammanhang - god mat, trevlig miljö, social samvaro, samtliga sinnen spelar in. Xynomavro är betydligt mer sträv, kräver kombination av mat som passar och behöver fler år att utvecklas, kanske 8-10 år för att nå hela vägen fram. /Hasse ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Där ser man. Jag som trodde du var en inbiten ölnörd, men nu ser jag att du har fler strängar på din lyra. Imponerande kunskaper om vin!
![]() /Netwolf |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ibland är det nästan på grund av (eller tack vare) vilken dagsform jag är i, om jag är ölnörd eller vin/druvnörd. Kan inte avgöra vad som roar mig mest, öl eller vin men det gemensamma är att jag besitter en nyfikenhet och en drift i att hitta det optimala, det näst intill perfekta vinet (eller ölet) och jag har några gånger lyckats. Det handlar dock uteslutande om viner som inte längre finns kvar i Sverige, tyvärr. Har faktiskt haft vinprovningar på min arbetsplats, en god portion entusiasm, bra påläst, brinnande intressse etc. och mötena med deltagarna (kollegorna) har då blivit oerhört givande. Kan nämna att jag ofta har problem på Systembolaget, mer och mer ser jag att druvrena viner får stå tillbaka mot blandade i en mängd varianter. Vill ännu efter drygt 10 års testande kolla hur t.ex en Merlot smakar mot förr, en Sangiovese från Toscana, eller varför inte någon ny druvsort som just har lanserats från ett känt vinhus etc. Upptäcktsfärder som dessa är vansinnigt givande ! /Hasse |
![]() |
|
|