Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-11-21, 20:49
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: OST

Citat:
Ursprungligen postat av Admirala Visa inlägg
Ja, gå til ostehandleren, få smaksprøver!
En graviera, for eksempel, smaker ulikt avhengig av hvilket ysteri den kommer fra, så har man smakt en har man slett ikke smakt alle.
Helt klart är det så en greve här hemma smakar också väldigt olika beroende på var den tillverkats och hur länge den lagrats. Ett annat ost tips är att prova mjuk feta om ni stöter på den i Grekland. Jag har bara ätit den på Folegandros och det var en fantastisk smakupplevelse.

Eva
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-11-22, 07:29
jan c jan c är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 796
Standard Sv: OST

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Helt klart är det så en greve här hemma smakar också väldigt olika beroende på var den tillverkats och hur länge den lagrats. Ett annat ost tips är att prova mjuk feta om ni stöter på den i Grekland. Jag har bara ätit den på Folegandros och det var en fantastisk smakupplevelse.

Eva
Mjuk Feta ost finns här på Kreta heter Misitra, och rekommenderas är lite mindre salt, och är därför bra för oss ,som inte skall äta så mycket salt.dvs nästan alla Svenskar .Tack för alla tips .
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-11-22, 08:56
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: OST

Ja färskost är ju alltid lite mindre salt än lagrad ost. Jag undrar om det ens är rätt att kalla den feta som jag gjorde. Tyckte att den jag åt på Folegandros inte var som vanlig färskost på get eller fårmjök utan mer som en mjuk feta. Hur det förhåller sig kanske någon annan har koll på.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-11-22, 13:09
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: OST

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Helt klart är det så en greve här hemma smakar också väldigt olika beroende på var den tillverkats och hur länge den lagrats. Ett annat ost tips är att prova mjuk feta om ni stöter på den i Grekland. Jag har bara ätit den på Folegandros och det var en fantastisk smakupplevelse.

Eva
Feta finnes i flere varianter, bl.a. feta malakó (myk feta), og den er kjempegod. Vil tro de fleste greske ostehandlere har den.
Mizitra, som jan c nevner, er en annen ost, som også finnes i myk og hard variant. Den harde er vidunderlig revet oppå retter med tomatbasert saus.

I Norge smaker alle de vanlige ostetypene likt, de er laget av Tine alle som en. (Og ikke har de mye smak heller ) Heldige dere i Sverige som har variasjon!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-11-22, 13:17
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: OST

Tack Admirala för att du redde ut begreppen. Ja vi är lyckligt lottade i Sverige med alla våra ostar. Finns också många små gårdsmejerier runt om i landet med produktion av härliga ostar. Vildgeten från Jämtland är en av mina favoriter. Sen har vi ju här i Västerbotten den som brukar kallas för kejsaren av alla ostar där efterfrågan från andra länder är betydligt större än tillgången.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2012-11-22, 13:23
jan c jan c är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 796
Standard Sv: OST

Här kan ni läsa mer om Mizithra.http://en.wikipedia.org/wiki/Mizithra
Svara med citat
  #7  
Gammal 2012-11-22, 16:22
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: OST

Ja tack Eva...
Den lilla byn i Västerbotten har det jag kallar för OST, det finns inga replikor. Den är våldsamt dyr, men det är inget hinder, finns inget annat att ha på mackan eller i gratängen.

Jag måste faktisk få framhäva Coop Forum i Piteå som efter diverse kundpåtryckningar idag har det mesta av Feta-ostar, dock ej den mjuka. Jag gillar den i havssalt från Lesvos bäst då den är mest ren i smaken! Kunde dem sedan bara ordna tomater som smakar lite annorlunda än det vi har idag. På och under sommartid har vi Pitholmstomater som är ganska ok. Men det skräp som finns att tillgå idag är skräp! Smakar bara vatten och med lite motstånd. Till och med skalade tomater på burk smakar bättre!

Jag måste få tillägga en sak! Vi hade under 2005 och 2008 apelsiner från Kreta, men ni som har varit där vet ju hur dem ser ut så det fick inget genomslag hos publiken här... Smakmässigt är de otroligt goda, men ser inte ut som dem perfekta spanska som är tillgängliga. Jag undrar bara om folk köper apelsiner för att titta på eller äta?

//Ulf (grönsker från marknaden i Kreta är 100 gånger godare)

Senast redigerad av UlfWiman den 2012-11-22 klockan 16:27.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2012-11-22, 16:32
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: OST

De bästa tomaterna här i Umeå just nu är pärltomater. De som säljs nu är svenska. Dyra men smakar riktigt mycket tomat. Ibland är de sk vilda ekologiska från Italien väldigt goda. Vet inte om de finns hos dig Ulf.
Jag tror att allt fler har börjat förstå att frukt och grönsaker inte behöver se perfekta ut. Det hemodlade är ju också lite vint och skevt ibland.

Fetan i havssalt från Lesvos är också min favorit bland det som finns i diskarna här.

Eva
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 07:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT