![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
![]() ![]() Hur ost och Hulda hänger ihop får nog Mikke svara på själv men här är hon i hamnen i Chania. Det finns många goda ostar, flera har redan nämnts. Själv brukar jag gå in till en av osthandlarna i Agoran här i Chania och få hjälp. De hjälper gärna till och blir själva lite upphetsade om man frågar efter annat än exempelvis graviera, som är av de bästa ostarna i mitt tycke och finns i många styrkor och lagringar. Glöm inte att prova ostar ute i byarna, de är i många fall hemlagade och smakar fantastiskt gott. Osterier finns det det gott om och man hittar dom lite varstans på ön. lars Kriti stin kardia mou |
|
#2
|
|||
|
|||
|
Ja, gå til ostehandleren, få smaksprøver!
En graviera, for eksempel, smaker ulikt avhengig av hvilket ysteri den kommer fra, så har man smakt en har man slett ikke smakt alle. |
|
#3
|
|||
|
|||
|
Vi har lyckan att ha A/B vasilopoulos på nära håll, där hittar vi både svensk grevéost fr Arla och en rökt metsovoni som också är god på smörgåsen.
Yvonne |
|
#4
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eva |
|
#5
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Ja färskost är ju alltid lite mindre salt än lagrad ost. Jag undrar om det ens är rätt att kalla den feta som jag gjorde. Tyckte att den jag åt på Folegandros inte var som vanlig färskost på get eller fårmjök utan mer som en mjuk feta.
Hur det förhåller sig kanske någon annan har koll på.Eva |
|
#7
|
|||
|
|||
|
Citat:
Mizitra, som jan c nevner, er en annen ost, som også finnes i myk og hard variant. Den harde er vidunderlig revet oppå retter med tomatbasert saus. I Norge smaker alle de vanlige ostetypene likt, de er laget av Tine alle som en. (Og ikke har de mye smak heller ) Heldige dere i Sverige som har variasjon!
|
|
#8
|
||||
|
||||
|
Tack Admirala för att du redde ut begreppen. Ja vi är lyckligt lottade i Sverige med alla våra ostar. Finns också många små gårdsmejerier runt om i landet med produktion av härliga ostar. Vildgeten från Jämtland är en av mina favoriter. Sen har vi ju här i Västerbotten den som brukar kallas för kejsaren av alla ostar där efterfrågan från andra länder är betydligt större än tillgången.
Eva |
|
#9
|
|||
|
|||
|
Här kan ni läsa mer om Mizithra.http://en.wikipedia.org/wiki/Mizithra
|
|
#10
|
||||
|
||||
|
Ja tack Eva...
Den lilla byn i Västerbotten har det jag kallar för OST, det finns inga replikor. Den är våldsamt dyr, men det är inget hinder, finns inget annat att ha på mackan eller i gratängen. Jag måste faktisk få framhäva Coop Forum i Piteå som efter diverse kundpåtryckningar idag har det mesta av Feta-ostar, dock ej den mjuka. Jag gillar den i havssalt från Lesvos bäst då den är mest ren i smaken! Kunde dem sedan bara ordna tomater som smakar lite annorlunda än det vi har idag. På och under sommartid har vi Pitholmstomater som är ganska ok. Men det skräp som finns att tillgå idag är skräp! Smakar bara vatten och med lite motstånd. Till och med skalade tomater på burk smakar bättre! Jag måste få tillägga en sak! Vi hade under 2005 och 2008 apelsiner från Kreta, men ni som har varit där vet ju hur dem ser ut så det fick inget genomslag hos publiken här... Smakmässigt är de otroligt goda, men ser inte ut som dem perfekta spanska som är tillgängliga. Jag undrar bara om folk köper apelsiner för att titta på eller äta? //Ulf (grönsker från marknaden i Kreta är 100 gånger godare) Senast redigerad av UlfWiman den 2012-11-22 klockan 16:27. |
|
#11
|
||||
|
||||
|
De bästa tomaterna här i Umeå just nu är pärltomater. De som säljs nu är svenska. Dyra men smakar riktigt mycket tomat. Ibland är de sk vilda ekologiska från Italien väldigt goda. Vet inte om de finns hos dig Ulf.
Jag tror att allt fler har börjat förstå att frukt och grönsaker inte behöver se perfekta ut. Det hemodlade är ju också lite vint och skevt ibland. Fetan i havssalt från Lesvos är också min favorit bland det som finns i diskarna här. Eva |
|
#12
|
|||
|
|||
|
Tack Lars, för att du va bussig å la in bilderna på Hulda!! Hon har ju inget direkt samband med ost, men jag slirade av ost-spåret och hamnade i hamn istället...
Vad anbelangar ost i allmänhet, så brukar jag ta med Kvibilles lagrade (14 mån) Prästost till Grekland, och några av mina grekiska vänner är helt betagna i den....inte utan anledning.. ;-D Det känns kul att ha med några bitar ner till dom....och jag har smakat några grekiska ostar som påminner om den, men va dom heter har jag glömt.... Mikke Citat:
|
![]() |
|
|