Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-01-10, 19:07
emma emma är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2007
Inlägg: 436
Standard Sv: saganaki

Tack för alla svar! visste inte att det fanns en ost de kallar "saganakiost" Nu får vi väl börja testa div. olika sorter o se vilken vi fastar för!

/Emma
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-04-08, 18:53
larss avatar
lars lars är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 881
Standard Sv: saganaki

Det här lärde jag mig på Kreta av en riktig matmamma.
Här använder man inte saganakiost utan vanlig fetaost.

1 ägg, lätt vispat
1 / 3 kopp sesamfrön, lätt rostade (kan nog uteslutas)
250 gr fetaost, skuren i 2-2.5 cm breda stavar
50 ml olivolja (en god sådan)
8 stora soltorkade tomater i olja, skär i tjocka strimlor
2 msk färsk citronsaft
1 tsk söt röd chili ("boukovo") eller paprika
1 msk färsk oregano eller mejram

Värm ugnen till 200 grader. I en skål, vispa ägg lätt med sesamfrön och en nypa salt.
Doppa feta stavarna i blandningen, alla sidor väl täckta.
I en medelstor ugnsform, täck botten med olivolja.
Lägg soltorkade tomater jämnt och placera fetastavarna ovanpå i rad. Baka i 10-12 minuter på mittenfalsen tills fetan är lätt gyllenbrun.
Under tiden, i en separat skål, blanda citronsaft, chili peppar och färska örter, smaka av med nymald svartpeppar.
Precis innan servering häll blandbibgen över osten.

Räcker till 4 aptitretare.

lars
Kriti stin kardia mou
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-04-08, 21:14
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: saganaki

LARS! I MORGON! JAA! Har allt hemma utom boukovo.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-04-09, 10:07
myssas avatar
myssa myssa är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Kalix
Inlägg: 599
Standard Sv: saganaki

Ååååå så mumsigt.
Myssa...
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-04-09, 18:14
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 208
Standard Sv: saganaki

Det där lät helt fantastiskt gott! Tack Lars!
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-04-10, 10:05
Zappas avatar
Zappa Zappa är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Helsingborg
Inlägg: 512
Standard Sv: saganaki

Ja, jag blev också jättesugen, och det passade sig inte bättre än att vi skulle ha greklandstokiga vänner på middag igår, så jag lagade också.
Fantastiskt gott!

Tack Lars!


Sven
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-04-10, 12:26
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: saganaki

Receptet verkar väldigt lockande så det ska jag spara. Förövrigt gör jag saganaki både på gréve, västerbottensost och vanlig get eller får feta.

Eva
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-04-10, 13:34
olaas avatar
olaa olaa är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 122
Standard Re: saganaki

Har nu också provat, "skjorta stog rakt ut", vilket på göteborska
betyder MVG.
Tack Lars.

/Ola
Svara med citat
  #9  
Gammal 2011-04-10, 16:47
Camis avatar
Cami Cami är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2010
Ort: Luleå
Inlägg: 24
Standard Sv: saganaki

Nu har vi också testat. På feta, lite räkor och så torkade ja gkörsbärstomathalvor i ugnen ett par timmar istället för soltorkade.. La också på några skivor vanlig ost och minimerade olivoljan... Men oooooooooooo så gott. Gubben kommer inte att orka lammfärsbiffarna som var tänkt till varmsrätt...Tack tack.... som Kreta
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT