![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Favva= Gott
1 kg Fava salt,Peppar 2-3 lökar Olja och Vinäger Rensa och tvätta favan, låt koka 10 min,låt ligga kvar i grytan 30 min. Häll av vattnet och på med nytt varmt vatten så det täcks. Låt koka ca 40-45 min, smaksätt med salt och peppar.När det kokat klart mixa i en blender och lägg upp på en tallrik tillsammans med 1 sked finhackad lök, samt olivolja och vinäger. Camilla |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Tusen tack, Camilla! Nu ska det bli FAVA till kvällsmaten idag.
Jag har ett paket "Fáva komméni" och det betyder nog "krossade kikärtor" skulle jag tro. Receptet har jag från baksidan på paketet - tack ännu en gång för översättningen!
|
|
#3
|
|||
|
|||
|
Citat:
![]()
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Jag brukar lägga ner hackad lök och lite örtsalt i sista kokvattnet att koka med favalinserna. Ibland även lite smulad grönsaksbuljong tärning tycker att favan då får en fylligare smak. Sen finhackar jag öven röd och gul lök att strö över.
Eva |
|
#5
|
||||
|
||||
|
Ja, du hade bra koll på vad det handlade om, Lissi
, men det är tur att vi har Kalimera och att det finns "riktiga språkexperter" här så att jag fick hela texten också . Favan kokar i köket... - det ska bli gott, och lök hör ju till (jag har till och med några riktiga grekiska lökar liggande från mitt senaste besök, kanske inte så stor skillnad på smaken, men... nostalgin... ).
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Jag läste just om fava.. och undrade lite vad det var. Har läst om det tidigare men glömt. Bondbönor var det ju.. alltså gammal hederlig bondbönssopppa. Har gjort det på färska bondbönor nån gång och då med lite morötter i också, kokt i grönsaksbuljong. Sedan har jag rett av den med lite mjölk och vetemjöl. Sist har jag klippt ner lite persilja.
Se där.. svensk och grekisk mat mötas. Trevligt tycker jag..
|
![]() |
|
|