![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Fava lagas inte på kikärter utan det är en annan maträtt. Jag är säker på att det är vanliga gula ärter som delats. Jag köper alltid mina påsar i Grekland där de finns i varje grekisk mataffär. Fava är en väldigt vanlig grekisk smårätt och husmödrar kokar den oftast med lite salt, lagerblad och ibland lök. Sen finhackar de lök och ringlar över olivolja. serveras så och kanske med en klyfta citron.
Kikärter med pressad citron är en annan traditionell rätt där kikärter serveras kokta till ex kyckling eller kanin. Traditionen att göra Hummus av kikärterna kommer från mellanöstern och det har jag bara sett i Grekland vid något enstaka tillfälle. Eva Senast redigerad av Eva L den 2008-02-04 klockan 09:28. |
#2
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Slo opp på Google, her står hele forklaringen, helt vanlige gule eller grønne erter som deles! Hilsen Sven |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Är det verkligen inte favaböna som används?
Varför heter det annars fava? |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ann-Kristin ![]() Baljväxter, torkade Favaböna/ Fababöna Vicia faba, Bondböna-gruppen |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Ja just det. Jag har aldrig använt favabönor till något och brukar inte äta fava i Grekland, men nog skulle jag ju ha gissat att det är de som används i fava, och inte kikärter, "vanliga" bondbönor eller gula eller gröna ärtor.
Eller är det kanske så att man "tar vad man har" och kallar det fava? |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.
![]() Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor): ![]() Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver. ![]() Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår. |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Är det hela bönor du köper? Eller ärtor? Eller krossade? |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Jag köper den du köper som husmödrarna normalt gör fava av i Grekland. Har köpt den du har till vänster i bild samt två andra märken. Finns flera sorter men bönorna ser likadanna ut och recepten är desamma. Först gången följde jag receptet och kryddade bara med lagerblad, salt och pepper sen har jag blivit frikostigare med kryddorna och då tycker jag att det smakar som den bästa favan i Grekland. Jag brukar ta lite olika gröna kryddor fast i ganska liten mängd samt ibland även gurkmeja och grönsaksfond eller buljong samt örtsalt. Några vitpepparkorn får också koka med i vattnet och ett lagerblad.
Eva |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Vad jag ser på bild så är det helt klart vanliga gula ärtor i de båda påsarna. Kikärtor ser inte ut så. Och definitivt inte bondbönor.
Mina gissningar är så här... Ursprungligen lagades Fava på torra bondbönor. Sedan gick de över till kikärtor som är billigare. Och nu.. gula ärtor som är ännu billigare. Och kanske så mycket enklare att använda. De mosar sig mycket bättre också. Allt detta är bara lösa spekulationer från min sida. Är inte särskilt hemma i ämnet Fava. Men det låter rätt logiskt tycker jag. |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Den logiken om favans utveckling köper jag inte. Var har du fått det ifrån?
Eva |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Att det inte är favabönor i de påsarna är helt uppenbart. Jag tycker också att det ser ut som gula ärtor, fast det är svårt att avgöra.
Då är frågan: Vad heter favaböna på grekiska och betyder fava ursprungligen något annat än ärtmos? |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Ett extremt enkelt recept där ingrediensen utan tvekan är gula ärtor
![]() 500 g färdig vegetarisk ärtsoppa 3/4 dl god olivolja saft av 1/2–1 citron 2–3 vitlöksklyftor 1/2–1 tsk malen spiskummin salt och nymalen svartpeppar Mixa och servera med hackad rödlök |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Kuriosa...sjukdomen Favism, världens vanligaste enzymdefekt innebär att man också är allergisk mot bondbönor
![]() Malin |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Nilam.. nu har jag testat att göra Fava på ditt enkla recept. Det blev hur gott som helst. Så enkelt att jag kommer att göra det flera ggr..
![]() //Monica |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Malin |
#19
|
|||
|
|||
![]() Citat:
I dag hadde vi besøk av Zina, en gresk dame som hjelper oss i huset og hagen. Zina er fra landsbygden, oppvokst i Limnes som er en liten landsby 5 km fra Agios Nikolaos. Hun er også kokk, både på hoteller og til brylluper etc. Zina bekrefter at favabønnen som har det latinske navnet i gammel tid ble brukt, og fremdeles brukes i ”konservative kretser på landet” selv om den har mindre smak og krever meget mer arbeid enn de to andre. Man blander den ofte med potetmos. Kikkertene har også vært brukt til fava, men oppskriften har forandret karakter slik at den retten du forbinder med kikkerter i dag ikke lenger er identisk med fava. Både kikerter og favbønder, (bondebønner på svensk, gresk: Χωριάτικα φασολάκια forkortet κουκιά) krever meget mer arbeid. De posene vi kjøper som ”fava” ER vanlige gule erter! I prinsippet er din ”historiske” forklaring så nær en kan komme til virkeligheten. De fleste grekere i moderne tid er gått over til å bruke de krossade ertene fordi de har mer og bedre smak foruten at det er meget lettere og fortere å lage fava på denne måten. Hilsen fra Sven på Kreta Senast redigerad av sven.kriti den 2008-02-05 klockan 11:25. |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Låter mer rimligt så men enligt en äldre kvinna jag pratat med har fava under hennes livstid normalt lagats av gula ärtor. Förekommer säkert en del lokala variationer som med mycket annan mat. Jag åt fava för första gången 1979 och då lagades den av gula ärtor som är betydligt godare än bondbönor.
Eva |
![]() |
|
|