Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-02-04, 09:16
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på FAVA

Fava lagas inte på kikärter utan det är en annan maträtt. Jag är säker på att det är vanliga gula ärter som delats. Jag köper alltid mina påsar i Grekland där de finns i varje grekisk mataffär. Fava är en väldigt vanlig grekisk smårätt och husmödrar kokar den oftast med lite salt, lagerblad och ibland lök. Sen finhackar de lök och ringlar över olivolja. serveras så och kanske med en klyfta citron.

Kikärter med pressad citron är en annan traditionell rätt där kikärter serveras kokta till ex kyckling eller kanin. Traditionen att göra Hummus av kikärterna kommer från mellanöstern och det har jag bara sett i Grekland vid något enstaka tillfälle.

Eva

Senast redigerad av Eva L den 2008-02-04 klockan 09:28.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-02-04, 09:59
sven.kriti sven.kriti är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: dec 2007
Ort: GR72100 Agios Nikolaos
Inlägg: 250
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Fava lagas inte på kikärter utan det är en annan maträtt. Jag är säker på att det är vanliga gula ärter som delats. Jag köper alltid mina påsar i Grekland där de finns i varje grekisk mataffär. Eva
Takk Eva du har helt rett! http://www.nline.gr/index.php?p=167 Min misforstand skyldes en norsk kokebok som jeg leste for mange år siden!
Slo opp på Google, her står hele forklaringen, helt vanlige gule eller grønne erter som deles!
Hilsen Sven
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-02-04, 12:13
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Recept på FAVA

Är det verkligen inte favaböna som används?
Varför heter det annars fava?
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-02-04, 14:13
Annkis avatar
Annki Annki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 198
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg
Är det verkligen inte favaböna som används?
Varför heter det annars fava?
Vet själv inte exakt vad som används, men är det den här bönan du syftar på Elisabeth?

Ann-Kristin


Baljväxter, torkade

Favaböna/ Fababöna

Vicia faba, Bondböna-gruppen
Favabönan eller Fababönan är en gammal sorts bondböna. Den är grönbrun, platt, stor och lite kantig. Den är köttig och används kokt i sallader, soppor och marinerade.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-02-04, 15:25
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Recept på FAVA

Ja just det. Jag har aldrig använt favabönor till något och brukar inte äta fava i Grekland, men nog skulle jag ju ha gissat att det är de som används i fava, och inte kikärter, "vanliga" bondbönor eller gula eller gröna ärtor.

Eller är det kanske så att man "tar vad man har" och kallar det fava?
Svara med citat
  #6  
Gammal 2008-02-04, 15:46
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av Elisabet Visa inlägg

Eller är det kanske så att man "tar vad man har" och kallar det fava?
Tror jag inte. Smaken brukar bara variera utifrån vilka kryddor som använts. Jag har två kg i mina kökslådor så nästa gång jag har gäster med digitalkamera ska vi fota ingrediesen och skicka till dig. Smaken har inte den köttiga konsistens som favabönan har. Om jag lyckas arrangera en grekisk fest i vår ska jag laga en rejäl skål med fava för det hör ett grekiskt festbord till.

Eva
Svara med citat
  #7  
Gammal 2008-02-04, 16:10
Mariannes avatar
Marianne Marianne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Danmark
Inlägg: 2 498
Standard Sv: Recept på FAVA

Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.

Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor):



Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver.
Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2008-02-04, 16:16
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av Marianne Visa inlägg
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.

Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår.
De mosar till den ibland ungefär som vi gör med en potatisstamp när vi lagar potatismos eller rotmos.

Eva
Svara med citat
  #9  
Gammal 2008-02-04, 16:54
sven.kriti sven.kriti är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: dec 2007
Ort: GR72100 Agios Nikolaos
Inlägg: 250
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av Marianne Visa inlägg
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.

Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor):

Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver.
Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår.
Nå har jeg vært på supermarkedet og kjøpt eksakt denne posen! Supermarkedet var fult av det, bare jeg hadde ikke sett det! Resepten er identisk med din! Det smaker bedre og er lettere å lage enn med kikkerter! Tror som du sier, at det er helt vanlige erter! Favabønnene , bondebønnene som vel har gitt navnet til retten brukes ikke lenger i følge med en restauratør her i byen. Bare denne typen anvendes om du bestiller fava på gresk restaurant idag! Den samme restauratøren sa at det var en del forvirring i ulike kokebøker! Dette var en nyttig diskusjon! Fava blir aldri det samme for meg! Sven
Svara med citat
  #10  
Gammal 2008-02-04, 17:24
Mariannes avatar
Marianne Marianne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Danmark
Inlägg: 2 498
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av sven.kriti Visa inlägg
Bare denne typen anvendes om du bestiller fava på gresk restaurant idag!
En av mina grekiska bekanta berättade också att han alltid köper påsen till höger när han gör fava. Det var "hans märke" sa han när han såg vad jag hade köpt. Undrar om inte det är just så grekiska husmödrar gör fava idag - vad säger ni som bor där nere?

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Jag har två kg i mina kökslådor...
Är det hela bönor du köper? Eller ärtor? Eller krossade?
Svara med citat
  #11  
Gammal 2008-02-04, 22:05
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på FAVA

Jag köper den du köper som husmödrarna normalt gör fava av i Grekland. Har köpt den du har till vänster i bild samt två andra märken. Finns flera sorter men bönorna ser likadanna ut och recepten är desamma. Först gången följde jag receptet och kryddade bara med lagerblad, salt och pepper sen har jag blivit frikostigare med kryddorna och då tycker jag att det smakar som den bästa favan i Grekland. Jag brukar ta lite olika gröna kryddor fast i ganska liten mängd samt ibland även gurkmeja och grönsaksfond eller buljong samt örtsalt. Några vitpepparkorn får också koka med i vattnet och ett lagerblad.

Eva
Svara med citat
  #12  
Gammal 2008-02-04, 22:14
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Recept på FAVA

Vad jag ser på bild så är det helt klart vanliga gula ärtor i de båda påsarna. Kikärtor ser inte ut så. Och definitivt inte bondbönor.
Mina gissningar är så här... Ursprungligen lagades Fava på torra bondbönor. Sedan gick de över till kikärtor som är billigare. Och nu.. gula ärtor som är ännu billigare. Och kanske så mycket enklare att använda. De mosar sig mycket bättre också.
Allt detta är bara lösa spekulationer från min sida. Är inte särskilt hemma i ämnet Fava. Men det låter rätt logiskt tycker jag.
Svara med citat
  #13  
Gammal 2008-02-04, 22:45
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på FAVA

Den logiken om favans utveckling köper jag inte. Var har du fått det ifrån?

Eva
Svara med citat
  #14  
Gammal 2008-02-04, 23:05
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Recept på FAVA

Att det inte är favabönor i de påsarna är helt uppenbart. Jag tycker också att det ser ut som gula ärtor, fast det är svårt att avgöra.

Då är frågan: Vad heter favaböna på grekiska och betyder fava ursprungligen något annat än ärtmos?
Svara med citat
  #15  
Gammal 2008-02-04, 23:12
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Recept på FAVA

Ett extremt enkelt recept där ingrediensen utan tvekan är gula ärtor
500 g färdig vegetarisk ärtsoppa
3/4 dl god olivolja
saft av 1/2–1 citron
2–3 vitlöksklyftor
1/2–1 tsk malen spiskummin
salt och nymalen svartpeppar


Mixa och servera med hackad rödlök
Svara med citat
  #16  
Gammal 2008-02-04, 23:26
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Recept på FAVA

Kuriosa...sjukdomen Favism, världens vanligaste enzymdefekt innebär att man också är allergisk mot bondbönor
Malin
Svara med citat
  #17  
Gammal 2008-02-10, 21:55
MonkanSs avatar
MonkanS MonkanS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 650
Standard Sv: Recept på FAVA

Nilam.. nu har jag testat att göra Fava på ditt enkla recept. Det blev hur gott som helst. Så enkelt att jag kommer att göra det flera ggr..

//Monica
Svara med citat
  #18  
Gammal 2008-02-10, 22:00
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av MonkanS Visa inlägg
Nilam.. nu har jag testat att göra Fava på ditt enkla recept. Det blev hur gott som helst. Så enkelt att jag kommer att göra det flera ggr..

//Monica
Visst är det gott Enklare kan det ju knappast bli

Malin
Svara med citat
  #19  
Gammal 2008-02-05, 11:23
sven.kriti sven.kriti är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: dec 2007
Ort: GR72100 Agios Nikolaos
Inlägg: 250
Standard Sv: Recept på FAVA

Citat:
Ursprungligen postat av MonkanS Visa inlägg
Vad jag ser på bild så är det helt klart vanliga gula ärtor i de båda påsarna. Kikärtor ser inte ut så. Och definitivt inte bondbönor.
Mina gissningar är så här... Ursprungligen lagades Fava på torra bondbönor. Sedan gick de över till kikärtor som är billigare. Och nu.. gula ärtor som är ännu billigare. Och kanske så mycket enklare att använda. De mosar sig mycket bättre också.
Allt detta är bara lösa spekulationer från min sida. Är inte särskilt hemma i ämnet Fava. Men det låter rätt logiskt tycker jag.
Dette er meget nær sannheten!
I dag hadde vi besøk av Zina, en gresk dame som hjelper oss i huset og hagen. Zina er fra landsbygden, oppvokst i Limnes som er en liten landsby 5 km fra Agios Nikolaos. Hun er også kokk, både på hoteller og til brylluper etc. Zina bekrefter at favabønnen som har det latinske navnet i gammel tid ble brukt, og fremdeles brukes i ”konservative kretser på landet” selv om den har mindre smak og krever meget mer arbeid enn de to andre. Man blander den ofte med potetmos. Kikkertene har også vært brukt til fava, men oppskriften har forandret karakter slik at den retten du forbinder med kikkerter i dag ikke lenger er identisk med fava. Både kikerter og favbønder, (bondebønner på svensk, gresk: Χωριάτικα φασολάκια forkortet κουκιά) krever meget mer arbeid. De posene vi kjøper som ”fava” ER vanlige gule erter! I prinsippet er din ”historiske” forklaring så nær en kan komme til virkeligheten. De fleste grekere i moderne tid er gått over til å bruke de krossade ertene fordi de har mer og bedre smak foruten at det er meget lettere og fortere å lage fava på denne måten.
Hilsen fra Sven på Kreta

Senast redigerad av sven.kriti den 2008-02-05 klockan 11:25.
Svara med citat
  #20  
Gammal 2008-02-05, 14:10
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Recept på FAVA

Låter mer rimligt så men enligt en äldre kvinna jag pratat med har fava under hennes livstid normalt lagats av gula ärtor. Förekommer säkert en del lokala variationer som med mycket annan mat. Jag åt fava för första gången 1979 och då lagades den av gula ärtor som är betydligt godare än bondbönor.

Eva
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 23:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT