![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Nu har vi plockat ytterligare en dag, det är lite kämpigt att raka ner oliverna, sedan rensa o packa i säckar. Vi är ju helt ovana.
Imorgon kommer familjens bror o då blir vi en till. Vi ska försöka få ihop 700 kg o sedan pressa, vi åker hem på torsdag så tiden är knapp. Hoppas.... hoppas vi kan få smaka vår egen olja. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Visst är det härligt med olivplockningen
![]() Är det Koroneiki oliver ni plockar? Det blir ju en del olja på 700kg oliver! |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Vi fick ihop lite över 1000 kg, av blandade sorters oliver, som resulterade i 165 L olja.
Så gott med färsk olja ! |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Hur mycket olivolja fick ni?
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
1050 kg oliver blev 165 liter olivolja
|
#6
|
||||
|
||||
![]()
Ojoj! Bra jobbat!
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt? Ja jag förstår ju att det är ett levnadssätt, att man får ut mer än pengar av själva sysselsättningen och allt runt omkring. / Kajja ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Kajja;423585]
Skulle vara intressant att höra om det är mödan värt, rent ekonomiskt? Nej, det är lika oekonomiskt som att plocka svamp eller bär i skogen hemma, eller att odla sin egen potatis. Men man gör det med glädje ändå. Oliver är kultur, inte ekonomi för greker. |
#8
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Spizeman;423590]
Citat:
![]() ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Spizeman;423590]
Citat:
![]() / Anne ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ännu mindre om man är en ekologisk olivbonde. Det är ett hårt arbete. Man ska minst 2000-3000 träd för att göra en inkomst ![]() Det är brist på olivolja i år både i Grekland och Italien och ändå så får bönderna väldigt lite per kg när de säljer till presseriet. De flesta bönder gör ju det ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Jag tänkte mer på hur mycket olivolja ni fick med er hem till Sverige.
![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Vi tog med oss 5 liter hem till Sverige, och lämnade kvar lika mycket till vårt grekiska kök. Vi hade som vanligt även med Ozou o zipporo ,vin, honung etc etc. Tror att det är Max 5 L per väska som gäller.
|
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Eftersom det är "finolja" så använder vi den mest för sallader o dyl. och som present, 10 L räcker drygt ett år. Mest är det känslan att plockat och producerat egen olja som är grejen.
|
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Här finns två blogginlägg från vår olivplockning på Naxos. Plocka oliver och klappa killing på Naxos. Plocka oliver på Naxos. Del 2. |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Vi gillade hela grejen. Vi var först bjudna att komma och titta på och prova, men vi blev kvar hela dagen, sedan ville vi hjälpa till resten av veckan för att bli klar med de 35 träden och få vara med om pressningen, som sedan visade sig bli centrifugering vilket var väldigt effektivt.
|
#17
|
||||
|
||||
![]() ![]() Det var ju bra! Vi fick 480kg Extra Jungfru Olivolja av 3360kg gröna Koroneiki oliver! |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|