![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Det hade jag också. De tillagar det säkert så att det blir gott.
Här i Sverige erbjuder lyxrestaurangerna griskind, det är trendigt. Så SÅ himla konstigt är det egentligen inte. Olika styckningsdelar - och olika djur - används i olika länder, bara. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Fredag 23 Januari. Dags att fara åter till Chania / Nea Chora.
Den hårda vinden tjöt runt studion hela natten. Nu på morgonen verkar dock stormen ha bedarrat , men det är soldis ute över havet. Dock är det tämligen varmt ute med 16,8 grader nu klockan åtta. Under gårdagens förmiddag var Birgitta på besök hemma hos Echaterina i hennes fina lägenhet belägen nära norra stranden och invid krigsmonumentet. De två hundarna hade ett eget rum inrett med varsin hundkoja. Lägenheten var belägen på nedre botten och hade en stor utealtan. Arne var under tiden nere vid Market på norra stranden att handla förnödenheter. Ja, så behövde ”Fattiga lådan” påfyllning med olivolja, spaghetti, samt några burkar krossade tomater. Upp till KKP att invänta Birgittas återkomst. När vi vandrade hemåt var vinden om möjligt ännu hårdare än tidigare. Dock inget regn. Vi gick till W.E vid halv fem att spisa middag. Echaterina hade varit uppe i bergen att egenhändigt plocka Horta som hon kokat enkom för Birgittas räkning. Birgitta fick sin förbeställda tomatsoppa kompletterad med en stor skål Horta. Arne mumsade på sin köttfärsbiff toppad med knaperstekt bacon. Notan hamnade på 13 € inklusive kruset vitt. Därest någon undrar vad Horta är så blir svaret att det rör sig om maskerad spenat… Nu återstår att packa våra ränslar inför dagens avresa till Chania med bussen 15.30. Flora har lovat ge oss skjuts med bil till bussfiket vid tretiden. Vi får som alltid behålla studion ända fram till klockan tre, så det är gott om tid att packa.. Fortfarande pågår olivskörden med oförminskad intensitet. Minilastbilar syns på byn. Flaken är överlastade med säckar fyllda med oliver. Vi har ännu ej lyckats lokalisera "Hemlösa Djurskjulet" nere vid nya hamnen. Enligt en uppgift vi fick skulle skjulet vara utrymt sedan stormen förra veckan. Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Fredag 23 Januari” Arne och Birgitta |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Claes gillar inte heller horta. Han säger att det är ogräs! Men allt annat utom rödbetor äter han! Jag lämnar i gengäld att kött åt honom att beställa
![]() Ja så lämnar ni Paleochora för denna gången. Måste kännas tomt! Ni har väl haft ovanligt "dåligt" väder denna gång? Men om ett par månader sitter ni där igen! ![]() Lissi - som redan bokat nästa Teneriffaresa till Nyår ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Hej Alla
![]() Citat:
Det är inte maskerad spenat utan ännu värre, en maskrossläkting... //PA ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Med 150 % säkerhet blir det Nektarias Cheese saganaki i afton (för mig)
Birgitta. |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Horta är inte en utan sammanfattningsnamnet på grönt från naturen!
Det betyder att de kan smaka olika beroende på art, årstid och tillagning. Att därför undvika att smaka, betyder att man missar en mängd smaksensationer. Jag tycker att svenska maskrosor är hemskt att äta, men det är säkert nyttigt. Birgitta, kan du inte gömma lite grönt i Arnes pipa, så han vänjer sig? / Jannis |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Jag håller med om att horta smakar väldigt olika från gång till gång och från ö till ö och innan jag sätter till pressad citronsaft äter jag alltid lite först utan!
![]() ![]() ![]() Det bästa av allt är ju att jag får äta allt själv om jag orkar! Lissi |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Men så råkade jag på vlita någon annanstans och då var den plötsligt hur god som helst. Så efter det provar jag vad som än serveras i chortaväg och låter dagsformen avgöra. ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Angående horta så har det blivit populärt också här i Finland att plocka vilda växter och äta dem. Man anordnar kurser osv. Själv har jag också inhandlat en hortabok och skall se om det blir något plockat nu på våren. Tänkte börja med mjölkört, det lär var som sparris!
![]() Ingen hortatrend i Sverige? Trevlig resa till Chania och Nea Chorra, Arne och Birgitta! / Anne ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Trevlig resa till Chania! ![]() (Jag gillar horta!) |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Hej Janne
![]() Jag som alltid gillat dig.... ![]() //PA ![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Hej Alla
![]() Ylva A har rätt, det kan vara vilken sorts vildväxande grönt som helst som de stoppar i det som de kallar Horta. I min engelska grekiska kokbok står det Mountain greens, för Chorta tou vounoú. Det receptet verkar vara ännu värre än det med maskros, där skall de ha i cikoria eller annat vildväxande grönt. Men Arne och jag undviker Horta helt oberoende av årstid eller plats, står det Horta på menyn så hoppar vi över den raden. För mig blir den raden alldeles suddig. ![]() De gånger som jag provat Horta genom åren har det absolut inte fallit mig i smaken. Men jag kan göra ett nytt försök i år, överlever jag inte, vet ni varför! ![]() //PA ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
HORTA er det eneste min Arne i k k e vil spise av gresk mat,
For meg et det heller ingen favoritt, men jeg spiser det ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Fredag 23 Januari. Second opinion
Ja, det är dags att vi sammanfattar vår femveckors vistelse här på Haris Hotel. Vintertid ger vi långliggare 350 € per månad, och då ingår el samt en städning per vecka. AC kostar extra fem € per dygn, men densamma benyttjar vi oss icke av enär vi har vår lilla värmefläkt här i förrådet hos Haris. Haris har nio kompletta studios, samt därtill nio dito i det nybyggda Yiorgos studios just ovanför Haris. Yiorgos har därtill en pool som även får användas av de boende på Haris. Poolen är emellertid rätt så liten, men det finnes solstolar för den pressarbenägne. Yiorgos studios betinga lite dyrare pris, sådär fem € natten mer är Haris Studios. Till centrum är det gångavstånd. Det tager så där fem till sju minuter att promenera dit. Flera åretruntöppna Tavernor finnes för den hungrige. I för – respektive eftersäsong kostar en studio på Haris 35 €. För den ensamkommande stannar priset på 25 dito. Byns taxi har jour och kunna påkallas vid behov. En resa till Chania Airport betiinga åkdonslega på 90 €. Samma pris om man inför ankomst till Airport vill förbeställa en resa till Paleochora. Rekommenderas varmt för att stödja byns taxirörelse. De tre bilarna har icke för fett med körningar i för respektive eftersäsong. Bussresan Chania- Paleochora kostar nu 7,6 € pp enkel resa, men det går bara två eller tre dubbelturer per dag beroende på säsong. Laundry finnes i byn, men Hotellstäderskan Gina brukar fixa tvätten här på Hotellet för en femma eller så. Vintervädret då? Ja, nu är vi inga solpressare, detta oavsett årstid, men heltvisst kan vädret fluktuera. Allt emellan sommar och sol till rusk och storm. Denna vinterresa har vi haft trenne veckor med svenskt sommarväder, en del dagar med vind, en vecka med uselt väder och en vecka blandväder. Nu idag den 23 Januari har vi vid lunchtid dryga 22 grader och sol. Turisterna spatsera runt i shorts och sandaler. Haris Hotel har egen hemsida, och Flora som är från Skottland talar perfekt engelska med skotsk accent. Lite extrabilder ligga så strax inne i galleriet under ”Second opinion 23 Jan” Arne och Birgitta |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Hej Kari
![]() Citat:
![]() ![]() //PA ![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 24 Januari. Nea Chora.
En vacker och solig morgon ehuru en smula kyligt. Termometern på balkongen visar nu klockan åtta på fattiga tolv grader. Gårdagens resa över bergen från Paleochora till Maleme gick i vackert väder. Vi var inalles elva passagerare i bussen. Vi tycker verkligen om denna tur. Från Maleme blev det gamla kustvägen in till Chania via vinterns turistspökstäder. 7,6 € pp kostar enkelresan. Mycket nöje för en billig peng. En taxi tog oss från bussterminalen och ut till Arocaria Hotel för sex Euro. Vi fick samma rum som vi hade i December, nr 2 på två trappor. Middagen avåt vi hos Nektaria på Taverna To Magasaki. Arne valde tavernans goda Cheese Saganaki medan Birgitta fick en stifadoliknande kötträtt. Notan inklusive kruset hamnade på 15 Euro. Vi bringade varma hälsningar från Kalimeravänner hemmavid enligt avgivet löfte. Nektaria återgäldade hälsningarna och såg fram emot besök under året. I pausen mellan tvenne regnskurar gick vi snabbt åter till vårt Hotel. Det är bara dryga 100 meter emellan. Hotellet har som gammal fin tradition att alltid bjuda nyanlända gäster på en flaska fruktlikör. Ett uppskattat inslag. Nu vid sjutiden denna morgon blev det ett strömavbrott som varade i dryga femton minuter. Vi hade turligt nog redan hunnit fixa morgonkaffet. Idag på förmiddagen ska vi ta promenaden ner till Chania centrum att besöka den gamla vackra saluhallen. Ett besök på Marias Roof Garden lär det därtill bli. Så får vi se om det är några valmöten i centrum. Vi har hittills icke sett en endaste valaffisch. Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Lördag 24 Januari” Arne och Birgitta |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Söndag 25 Januari. Nea Chora.
En regnig morgon med vindstilla och 13 grader nu klockan sju. Blygrå moln skymmer sikten mot de eljest vackra höga bergen. Byns fiskebåtar komma puttrande in i den lilla hamnen just nedanför Arocaria Hotel. Fiskmåsar och kattor samlas alltid närhelst en fiskebåt till hamnen anländer. Gårdagens inplanerade förmiddagstur ner till centrum och den gamla vackra saluhallen fick skrinläggas på grund av förmiddagsregnet. Vi gick i stället ner till Nektaria och To Magasaki Taverna att intaga varsin Ouzo med Mezes. Nu fick vi meze, men det var mest de små friterade fiskarna som vi icke kunna drista oss till att äta enär de förefalla oss oaptitliga. Inne på tavernan var den nästintill fullsatt med äldre grekherrar vilka voro inbegripna i hetsiga politiska diskussioner i anledning av söndagens extraval till Parlamentet. Vid lunchtid sken solen ånyo skönt över byn och vi kunde skåda ett tiotal badare ute vid strandviken. Innan vår siestavila passade vi på att slutinventera våra förråd. Arnes piptobak räcker gott hela vägen hem liksom Birgittas snusdosor. Vi har kvar en halvtub Kalles kaviar. En bit Juledamer ligga därtill i kylen tillsammans med en påse torkat renkött att mumsa på under hemfärden. Vi ska ju resa via Chania – Athen – Copenhagen – Arlanda och hem till Umeå i morgon. Avresa Chania 10.30 och ankomst Umeå 20.30. Nu hyser vi vissa tvivel på att våra incheckade ränslar ska komma med hem direkt. Vi har vid flera tillfällen drabbats av att det incheckade bagaget har fastnat i Copenhagen, och anlänt hem via taxi dagen efter i bästa fall. Efter vår sköna siestavila gick vi ner till Taverna Manoz just bara ett femtiotal meter nedanför vårt Hotel. Tavernan var i det närmaste fullsatt av grekfamiljer, men det lyckades dock kyparen att ordna fram ett bord till oss. Vi har ätit här många gånger och maten brukar vara såväl vällagad som prisvärd. Manoz greksallad är vida känd. Arne valde en kycklingfilé med välfriterad potatis därtill. Birgitta fick sin Sphagetti Bolognese. Med notan kom varsin gobit samt en tjugocentiliters flaska med flygfotogen. Notan hamnade på 16 Euro. Vi gick hem vid sjutiden att lyssna på radiosporten samt natta oss. Lite bilder från gårdagen ligga inne i galleriet under ”Söndag 25 Januari” Arne och Birgitta |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Nu fick jag lust att bums resa till Nea Chora och äta!
![]() / Anne ![]() |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|