Donoussa i Grekland

Donoussa in English. Donoussa suomeksi.

Om Donoussa »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Donoussa i Grekland.Donoussa tillhör ögruppen Kykladerna och ligger mellan Naxos och Amorgos. Donoussa tillhör i sin tur - tillsammans med Koufonissi, Iraklia och Schinoussa - en inofficiell ögrupp som kallas Småkykladerna.

Till ytan är Donoussa cirka 13 km2. Öns högsta berg Pappas mäter 383 m över havet. Här bor cirka 140 personer året om, de flesta arbetar med fiske och turism.

Donoussa är den lugnaste och mest rofyllda ön i Kykladerna. Turismen ligger ännu i sin vagga, även om ön på senare år har ökat något i popularitet tack vare de förbättrade båtförbindelserna. Många kan inte engelska, det är ändå lätt att få kontakt med lokalbefolkningen; som på många andra småöar är öborna nyfikna och gästfria.

Allt fler eftersöker det genuina Grekland, och om det är någonstans man hittar det så är det på Donoussa. Har du tröttnat på dagens stressade och konsumtionsinriktade samhälle kan Donoussa vara svaret på dina drömmar. Ordet stress finns inte i Donoussas lexikon, inte heller finns det någonting att handla, så lämna klockan och den tjocka plånboken hemma.

För somliga betyder lugnet och genuiniteten på Donoussa tristess, för andra är det ett paradis.

Kedros beach. Donoussa.

Kedros beach är en av de bästa stränderna.


Vill du läsa om Donoussa på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Småkykladerna. Den innehåller 19 A4-sidor, 51 bilder, två enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »


Kalotaritissa är en av de mindre byarna på Donoussa.

Kalotaritissa är en av två små byar på Donoussa.Du kan läsa mer om Donoussa via länkarna överst på denna sida. En mycket kort summering av den informationen finns här:

Enklaste sättet att ta sig till Donoussa är att flyga till Santorini och därifrån vidare med båt till Naxos, som är den stora knutpunkten för nästan all båttrafik till och från öarna i Småkykladerna. Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar sträckan Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi, Donoussa och Amorgos fyra till sex dagar i veckan under sommarmånaderna.
Läs mer om att resa hit här »

Det finns bara en by på Donoussa och det är hamnbyn Stavros. Därutöver finns det två mindre samhällen: Kalotaritissa och Mersini, båda är så små att de knappast kan kallas byar. Se bilder från Stavros överst och underst på sidan.
Läs mer om byarna här »

Donoussa har inte begåvats med så många stränder, men de som finns håller hög kvalitet, och de är barnvänliga. De flesta väljer den fina hamnstranden eller promenerar till den närbelägna Kedros beach. Efter Kedros ligger Livadia beach dit det går badbåt under högsäsong. I Kalotaritissa finns flera stränder.
Läs mer om stränderna här »

Bortsett från vardagliga händelser, som när Express Skopelitis eller en färja kommer, finns det inte så många sevärdheter. Jag tycker att öns lugna tempo och harmoni är Donoussas största sevärdheter.
Läs mer om de obefintliga sevärdheterna här »

Utbudet på rum är stort för att vara en så liten ö, och standarden har höjts eftersom det har byggts nya pensionat under senare åren. Under låg- och mellansäsong är det inga problem att hitta rum, reser du däremot under högsäsong måste du boka i förväg.
Läs mer om hotell på Donoussa här »E-guide om Småkykladerna.

Stavros på Donoussa.

Hamnbyn Stavros på Donoussa.

Läs mer om Donoussa via länkarna överst på denna sida.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera