Amorgos i Grekland

Amorgos in English. Amorgos suomeksi.
Katapola på Amorgos.

Ö-grupp: Kykladerna | Folkmängd: 1 940 | Yta: 121 km2 | Flygplats: Nej | Charter 2015: Nej | E-guide: Ja »
Amorgos ligger strax öster om Naxos. Det är en ö som har många beundrare, de riktiga entusiasterna åker hit både en och två gånger om året. Har man en gång besökt Amorgos längtar man alltid tillbaka är en sanning som de flesta kan skriva under på. Amorgos är även en av mina personliga favoriter av de 65 grekiska öar jag har varit på. Det är inte bara jag som gillar Amorgos, många av Kalimeras läsare har Amorgos som favoritö.

Vad som gör Amorgos unikt är svårt att förklara för den som aldrig varit där. Inte ens vi Amorgosfanatiker kan enas om vad det är som gör att vi älskar denna ö. Här finns en stämning som åtminstone inte jag upplevt någon annanstans i Grekland. Det är något med bergen och havet som påverkar ens sinne. Exakt hur det går till vet jag inte, men det jag vet är att så fort jag kliver av båten känner jag en inre frid. Visst, det låter flummigt, jag vet. Mitt råd är att åka hit, kanske kommer du också få ynnesten att uppleva samma sak. Två saker till: gillar du att vandra har du kommit helt rätt, få öar erbjuder så fina vandringar, gillar du blått vatten kommer du att älska Amorgos, det finns en anledning till att filmen Det stora blå delvis spelades in på Amorgos!

Jag gillar Amorgos extremt mycket, och jag vill att så många som möjligt ska resa hit. Så gör det. :-) Jag har bloggat från några av våra resor till Amorgos. Läs dem så förstår du varför du ska resa hit:
Två veckor på Amorgos i september »
Två veckor på Amorgos i april »

Läs vad andra tycker om Amorgos här »

Amorgos - det stora blå.

Amorgos - det stora blå. (Agia Anna.)


Vill du veta mer om Amorgos? Då kan du beställa vår stora E-guide om Amorgos. Informationen som finns på denna sida är endast ett kort utdrag från E-guiden. E-guiden innehåller 15 A4-sidor, 47 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »

RESA HIT
Smidigast är att flyga till Santorini och fortsätta med snabbåt direkt till Amorgos. Till Santorini flyger du med Apollo. Om det inte går någon direktbåt från Santorini åker du färja till Naxos, och vidare med båt därifrån. Express Skopelitis går mellan Naxos och Amorgos nästan varje dag under säsongen. Du kan även flyga till Aten och åka färja till Amorgos från Atens hamnstad Pireus.

Boka din resa till Grekland här »

Chora på Amorgos.

Huvudgatan i Chora.


RESA RUNT
Buss trafikerar sträckan Katapola, Chora och Egiali. Från Chora går det buss till klostret Chozoviotissa, samt till klippbadet Agia Anna. Moped och bil finns att hyra i Chora, Egiali och Katapola.

BYAR
Jag kan utan att fabulera påstå att alla byar på Amorgos är intressanta, och det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om ön. Två av byarna ligger vid kusten: Katapola och Egiali (eller Aegiali), resterande byar ligger i bergen. Nedan kan du läsa lite kort om Katapola, Chora och Egiali. Mer om dessa byar, och om byarna Potamos, Langada, Tholaria, Vroutsi, Arkesini och Kalotaritissas kan du läsa om i vår E-guide om Amorgos »

Solnedgång i Katapola.

Solnedgång i Katapola.


Katapola (se även bild överst på sidan) är enligt min mening Amorgos trivsammaste by. Byn är smal, hamnen och hamnpromenaden dominerar, det finns ytterst få gator och gränder, nästan hela byn ligger längs vattnet, trafiken är minimal och det finns nästan ingenstans att köra. Längs bukten ligger tavernor, kaféer och små barer på rad. Den bästa stranden i närheten av Katapola är Maltezi beach dit du kan gå till fots eller åka badbåt. Vägen dit går via "byn" Xilokeratidi, som är en del av Katapola. Strax efter Maltezi - över berget - finns ett härligt klippbad som heter Plakes. Det finns även en hyfsad strand under Eleni Rooms, och en annan längst in i Katapolabukten.

Amorgos bilfria huvudstad Chora ligger cirka 5 kilometer ovanför Katapola. Chora är vacker som ett vykort och passar väl ihop med drömmen om den perfekta grekiska byn: smala slingrande gränder kantade av vitkalkade hus med blåmålade dörrar och fönsterluckor. I gränderna finns tavernor där man lätt fastnar med en bok och en kall öl. Torget är den absolut finaste delen av byn.


Egiali är den största byn på norra Amorgos och tillika öns andra hamn. De vitkalkade husen, många är pensionat, klättrar längs berget upp mot byn Potamos. Den långa sandstranden är ypperlig för barnfamiljer, ljusgul fin sand och delvis långgrund botten. Ganska nära Egiali ligger stränderna Levrossos, Psili Amos och Hohlakas. I Egiali finns, precis som i Katapola, en mängd restauranger, kaféer och affärer. Solnedgången är mycket vacker i Egiali, vackrare än i Katapola.

I bergen ovanför Egiali ligger de genuina byarna Langada, Tholaria och Potamos. Ovanför Lanagda ligger det övergivna klostret Agios Theologos. Vandringen upp dit är vacker som en dröm. Fortsätter man efter Agios Theologos så kommer man så småningom till det mytomspunna kapellet Stavros.

BAD & STRÄNDER
Amorgos är inget strandparadis, och det är något av en paradox, populära öar har oftast jättefina stränder att locka med. Men så är det inte med Amorgos där klippbad är den huvudsakliga dragningskraften. Visst finns det fina stränder, som stränderna i Egiali, Maltezi beach i Katapola och Agios Pavlos nära Egiali, men de flesta som reser till Amorgos verkar föredra klippbad.

Stranden i Egiali. Egiali.

Egiali.


Mouros.

Mouros.


Agia Anna och Mouros är de populäraste badplatserna. Agia Anna ligger under Chora och består av små strandremsor med klappersten, stora stenar och en utskjutande klippa. Det som lockar är klipporna och det mytomspunna blå havet. Att ta en simtur utanför klippbadet och vända blicken upp mot det vita klostret kan göra vem som helst religiös. Nudism är vanligt. Mouros ligger på sydöstra Amorgos inte långt från byn Vroutsi. Utsikten över stranden är oerhört vacker, nästan i samma klass som vyn över Agia Anna. Stranden - som är ganska liten - består av finkornigt grus och klappersten, och klippor omgivet av kristallklart turkosfärgat vatten. Taverna finns vid parkeringen ovanför stranden.

SEVÄRDHETER
Personligen tycker jag att Amorgos i sig är en stor sevärdhet. Det räcker långt med den vackra naturen, de sceniska och dramatiska bergen, de pittoreska byarna, de sagolika vandringslederna och den allrådande stillheten. Därutöver kan Amorgos skryta med en av grekiska övärldens märkligaste sevärdheter: klostret Panagia Chozoviotissa. Andra sevärdheter, som Profitis Elias, Ancient Arkesini, Minoa, skeppsvraket Olympia och klostret Agios Theologos beskrivs i E-guiden om Amorgos.

Klostret Panagia Chozoviotissa ligger strax nedanför Chora på vägen till Agia Anna. Från håll ser det ut som en jättelik sockerbit som på något underligt vis har naglats fast i berget. Inte nog med att klostret är absurt placerat, det är också väldigt smalt, på sina ställen är det bara fyra meter mellan ytterväggarna. En tur till klostret är ett måste när man är på Amorgos, inte enbart för själva klostret, utsikten över det stora blå är makalös och bör ses även den.

Klosret Panagia Chozoviotissa.. Amorgos

Panagia Chozoviotissa.


BOENDE
Innan du reser till Amorgos bör du bestämma dig för var på ön du ska bo. Det råder delade meningar om vilken by som är bäst att bo i. En del föredrar Katapola, medan andra tycker att det är bäst att bo i Egiali (där de bästa stränderna finns). Om du har svårt att bestämma dig kan du bo några nätter i Katapola och några i Egiali. Pensionat finns i alla byar på ön, så om vill du bo i bergen i stället för vid kusten kan du göra det. Här nedan finns ett flertal pensionat runt om på Amorgos.

Guide om Amorgos

Egiali

Egiali

Egiali

Egiali

Katapola

Lakki Village.
Levrossos Beach
The Big Blue

Apollon Studios »

Lakki Village »

Levrossos Beach »

Miké Hotel »

Big Blue »


Katapola

Katapola

Katapola

Katapola

Tholaria

Pension Sofia »

Porto Katapola »

Saint Nikolas »

Eleni Rooms »

Evi´s Studios »


MER OM AMORGOS

E-GUIDER

BOKA RESA & HOTELL

ÖVRIGT

Bilder »
Resebrev »
Blogg »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Amorgos »
Fira påsk på Amorgos »
Film från Profitis Elias »
Film från Mouros »
Film från Katapola »
Rum med utsikt »
Vandring till Stavros »
Amorgos.se »

E-guide om Amorgos »
E-guide om Naxos »
E-guide om Småkykladerna »
E-guide om Santorini »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Apollo »
Booking.com »

Gilla oss på Facebook »
Båttidtabell Amorgos »
Beställ nedräknare »
Vädret i Grekland »
Koufonissi - närmsta ö »
Greklands populäraste ö »
Startsida »

Forum »

Boka hotell »

E-guider »

Facebook »

Picturesfromgreece »

Kalispera »

English »

© 1997-2015 Janne Eklund/Kalimera