Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

En vecka i Petalidi på Peloponnesos

Två timmar i bil till Svågertorp Malmö därefter 13 min tåg till Kastrup, 2 timmars väntan och sedan iväg mot Grekland. 3 timmar senare landar vi som första Skandinaviska turister på Kalamatas lilla flygplats. Vi blir mottagna med vin, oliver, ost och bröd och någon av alla tevekanaler är där och filmar. Vilken trevlig överraskning. Efter 30 min väntan pga krångel med hyrbil för någon annan gäst så går bussen ner mot Koroni.

Vi stiger av vid andra stoppet vid hotell Grekis i Petalidi. Checkar in i vår tvårumslägenhet. Jättemysigt med balkong både mot havet och mot gatan. Tonåringarna Tobias och flickvännen Johanna lägger beslag på bäddsoffan i "köksdelen" Anders och jag får hålla tillgodo med dubbelsängen i sovrummet. Smart drag av ungdomarna då dubbelsängen var som vanligt dvs stenhård som att ligga på golvet. Efter första natten drar vi in en extra säng i vårt rum och Anders sover fortsättningsvis i den. Själv har jag dubbelsängen för mej själv resten av veckan. Det funkade faktiskt bra.

Klockan var nu ganska mycket och dagen var slut. Dock hann vi med en måltid i hotellets restaurang innan vi gick och la oss.

Fred 18/5

Marknad i Petalidi varje fredag, måste in och kolla så klart. Gick längs vägen som var slingrig och inte så rolig. Hittade nerfart mot havet och kom in på en strandpromenad. Marknaden var inne i Petalidi. Kul att titta men inget som vi var intresserade av. Gick upp i byn och ett regn- och åskväder drog in. Det blev ösregn och vi sökte skydd vid en servering. Då slog åskan ner i kyrktornet 50 meter bakom oss. Där fanns åskledare men smällen var enorm. Fick vänta 30-40 min innan regnet lugnade ner sig och vi kunde gå tillbaka till hotellet.

Lörd 19/5

Sol på förmiddagen, ner på stranden och kolla läget. Hyfsad badtemp det gick att ligga i en stund. Efter 1,5 tim mulnade det på och regnet drog in än en gång. Förutom ett engelskt par som skulle åka hem sönd 20/5 så var vi de enda gästerna under hela veckan. Detta gjorde att vi fick en speciell kontakt med Dimitris, Chrissa och Georgios på hotellet. På lördagkvällen blev vi bjudna på middag tillsammans med dom på hotellet. Dimitris mamma var där och fixade till maten. Läckerheter från havet bjöds det på. Något hummerliknande som jag aldrig sett innan, stora räkor och olika sorters fisk. Zucchiniblommor ihoprörda till en smet och sås till fisken och naturligt vis sallad och oliver. Vad annars i Kalamata.

Sön 20/5

Sol och bad 2 timmar på förmiddagen, därefter lunch i Petalidi och vad tror ni hände, jo regn och åska än en gång. Andra sidan bukten bjöd på en blixtrande föreställning. Åskan mullrade över bergen och det kändes skönt att vara en bit ifrån. Sedan tog ovädret vägen över bukten mot oss och än en gång fick vi söka skydd för ösregnet.

Mån 21/5

Inget nytt utan sol och bad på förmiddagen god mat och hyrbilen anlände kl 18. Vi körde en sväng och stannad och åt i Chrani hos en tant som inte var så bra på engelska men vi fick våra pita souvlaki, det var jättegott men Johanna som beställt en pita fick in två st på tallriken och det är ju ganska mäktig mat, men med en hungrig tonårsgrabb i sällskapet så löste det sig.

Tis 22/5

Sol och bad på förmiddagen för vi tänkte att det mulnar väl på som vanligt och då tar vi bilen och kör mot det blåa på himlen. Så vid 13-tiden bar det iväg, Anders som körde och jag som läste kartan. La märke till att skyltarna var för det mesta med grekiska bokstäver så jag fick jämföra och se på kartan om jag hittade samma namn.

 

 

Lunch och en promenad i Koroni och därefter mot Finikounda. Hittade en väg över bergen men det var nog inte den bästa vägen. Men utsikter var det inget fel på. Bad och stopp i Finikounda, kallare vatten på denna sidan. Sedan vidare och stopp i Pylos för att kolla utsikten mot lagunen. Körde mot Gialova och ner till lagunen. Skulle bada vid stranden mot Pylossidan men det var svinkallt i vattnet så det blev en stunds vadande bara. Nu styrdes bilen mot Petalidi fast ett annat håll. Pylos-Kalamatavägen och på kartan fanns en genväg och naturligtvis testade vi den. Den blev mindre och mindre och ett tag trodde vi att vi var vilse men det hela slutade med att vi kom fram rätt ändå. Och tänk, en hel dag utan regn!!


Ons 23/5

Som vanligt på förmiddagen och när molnen hopade sig satt vi oss i bilen (Chevrolet Matiz) och körde mot Kalamata. Ganska stor stad och Anders tycker inte om att köra bil när han inte känner sig hemma. Hamnade lite fel och var mitt inne vid domstolen i Kalamata när jag fick syn på en skylt med Seafront på. Måste vara havet och mycket riktigt vi hamnade rätt och körde ut Kalamata och över bergen ner till Kardamili. Den vägen går upp i bergen men var helt ok att köra.

Mat i Kardamili och så kom regnet. Vi körde inte längre utan vände tillbaka och var uppe i molnen och körde. Regnet tilltog och vi körde sakta på slingervägen. Efter ett stopp på Lidl vidare genom Kalamata och då var vägen stängt för vägarbete. Men vi höll oss bakom en annan bil som körde väldigt bestämt och mycket riktigt efter en stund var vi på rätt håll igen. När vi närmade oss Petalidi såg vi att det hade regnat väldigt mycket för det var sjöar på vägen. Gick en bit från hotellet och åt middag och så var semestern snart slut.

Tors 24/5

"Så klart att ni stannar i lägenheten ända fram till bussen kommer." Skönt att slippa packa och vara ute till 12. Hann sola och bada, hyfsat varmt i vattnet även denna dag, innan himlen öppnade sig. Snacka om skyfall. Dimitris fick upp på hotelltaket med en slang och dränera för det blev pool däruppe. Slappade under eftermiddagen och rafsade ihop smutstvätten och som vanligt fick jag sätta mej på väskan för att få igen den. Däremot hade jag bara en kjol och två blusar som var oanvända.

Efter mer än 30 resor börjar jag få snits på packandet. Bussen kom lite tidigare än vad om angetts så det blev ett hastigt farväl med kramar och pussar. Planet kom iväg nästan i rätt tid och vi landade åter på Kastrup 23.15. Hann med tåget och var i Malmö 00.15

Hemma igen och då kommer känslan, har vi verkligen varit iväg?????
Lena, Anders, Tobias och Johanna

 

Peloponessos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera