Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa på grekiska fastlandet och Sifnos

22/5
Flyget avgick i tid från Kastrup. Vi anlände till Athen vid 11.30-tiden, tog oss in till Syntagma med buss och sedan Metron till Larissastationen. Tåget skulle avgå mot Volos en timme senare, så vi satte oss vid en taverna och intog den första Amsteln. Det började småregna, men det gjorde inte så mycket, det var ju behagligt i luften.

Vi köpte biljetter till Volos och satte oss på tåget. Det var ganska mycket folk på tåget, men vi hade fått platsbiljetter. Vi kom till Larissa, bytte tåg till Volos som avgick 5 minuter senare. Ankom till Volos vid 21-tiden, hittade boende, gick ut och åt och sedan blev det sängen. Vi var ganska trötta.

23/5
Efter att ätit frukost, handlat lite, tog vi oss till Volos turistinformation. Ett otroligt fint bygge som blev klart till OS 2004. Personalen där var väldigt hjälpsam och informativ. Vi bestämde oss för att ta bussen till Agios Ioannis på östra delen av Pelion. En jättefin busstur. Då vi steg av bussen passerade vi Supermarketen, och blev erbjudna rum direkt Vi bestämde oss för att stanna där, trevligt rum i en fin trädgård.

24/5
En promenad tog oss mot stranden som ligger i utkanten av byn, en väldigt vidsträckt strand. Solen sken och det var varmt. Ann gick hem och hämtade badkläder, stannade en stund på stranden och tog årets första dopp.

25/5
Denna dag regnade det hela dagen, vi tog på oss regnkläder och gick runt i närheten av byn. Vi åt lunch på tavernan intill vårt boende, där intogs deras kända korvgryta. Mycket kryddigt och gott.

26/6
Det kom regnskurar och det blåste rejält. Vi hade tänkt hyra moppe, men bestämde oss för att vandra till Papa Nero. Det var väldigt brant uppför berget, men väldigt vackert.

 

Papa Nero i Pelion.

På vandring mot Papa Nero i Pelion.

 

 

27/6
Vi lämnade Ag Ioannis tidigt på morgonen med buss. Kom till Volos och där tittade solen fram mellan molnen lite då och då. Vi fortsatte till Kalambaka med tåg, kom fram på sena eftermiddagen. Hittade efter mycket letande rum, ett mycket fint rum, alldeles intill klipporna

28/5
Vi hade tagit kontakt med Lena (Lenitsa på Kalimera), som är bofast i Trikala dagen innan för att få lite tips om Meteora. Då vi kontaktade henne igen sa hon: - Jag är i Kalambaka om 30 min. Vi blev upphämtade och sedan guidade Lena oss hela dagen runt i Meteora, till de olika klostren där, i sin bil. Lena hade även med sin yngsta son, Robin, som hade sådant tålamod med oss.

Lena är en helt otrolig person! Vi fick hur mycket information som helst av henne. Både om området kring Trikala, Kalambaka och Meteora, och även om det grekiska livet. Lena är en riktig ambassadör för detta område, så kunnig och för att inte glömma jättetrevlig.

Tack snälla Lena för att du ställde upp för oss, det var guld värt!

 

Ett av Meteoras kloster.

 

29/5
Vi reste vidare med buss till Metsovo. Metsovo visade sig inte från sin bästa sida, då vi anlände. Det regnade som spön i backen, och åskan drog förbi. Det var relativt kallt också. Vi fick tag på ett rum som var helt underbart, i alpstil, med en vidunderlig utsikt ner i dalen och även till intilliggande berg. Metsovo är en skidort vintertid, vi fick reda på att det varit väldigt mycket snö där den gångna vintern.

Då vi kom på sena eftermiddagen var hela torget fullt av turistbussar, som gav sig iväg en efter en. På kvällen gick vi och åt på ett ställe där det serverades, grillad korv och kött på papper med bröd därtill. Det var en specialitet från Metsovo. Mycket gott vill vi lova!

30/5
Vi vandrade runt Metsovo, bl a till ett kloster som inte bebos av munkar, men väl av tillsyningsmän. Då vi kom in på klostergården, blev vi visade runt i en gammal kyrka. Sedan bjöds vi på grekkaffe i själva klostret. Vi fick se hur de levt i denna byggnad, mycket intressant. Vi fortsatte sedan till en vattenmölla för att sedan vända tillbaka till byn. Det var en rätt så ansträngande vandring, men vi fick se mycket.

 

Torget i Metsovo.

 

 

31/5
Resan fortsatte till Ioannina med buss. Då vi kom dit blev vi överraskade, det var en mycket större stad än vad vi föreställt oss. På busstationen träffade vi ett tyskt par som samma dag skulle ta sig till norra delen av Vikosravinen, till Megalo Papigko. Vi gjorde samma sak. Då vi kom fram, tyckte vi inte alls att det var som vi tänkt oss, så vi vände tillbaka med vändande buss till Ioannina. Detta eftersom inga bussar skulle gå tillbaka förrän efter några dagar.

En rekommendation är att åka bussen upp, sova över en natt, sedan vandra i ravinen till den södra delen till byn Monodendri och därifrån återvända till Ioannina. Man kan lämna bagaget i Ioannina, då man är iväg, bara ta med en liten ryggsäck för de viktigaste grejerna. Då vi kom tillbaka åkte vi ut till ön Nisi och sov där. En trevlig ö men invaderat av mygg.

 

Ön Nisi med Ioannina i bakgrunden.

Ön Nisi med Ioannina i bakgrunden.


1/6
Vi tog båten in till Ioannina, gick sedan till busstationen, och hade sådan tur att bussen skulle avgå till Igoumenitsa bara fem minuter senare. Vi bytte buss där för att anlända till Parga vid 15-tiden. Vi hade kontaktat Tommy (Epiros på Kalimera) och fått lite tips på boende i Parga. Vi valde Dokos Rooms. Ett mycket prisvärt och fint boende. På kvällen träffade vi Tommy för första gången för en liten pratstund.

2/6
Vi tog oss till Valtosstranden och badade för andra gången på denna resa. Lagom varmt i vattnet. På eftermiddagen träffade vi Eva L från Umeå och Tommy. Eva hade kommit från Sverige denna dag. På kvällen intog vi middag tillsammans, mycket gott!

3/6
Vi tog en promenad till den närliggande byn Anthoussa utmed landsvägen, tillbakavägen gick vi en stig som var vacker. Den kommer fram vid Valtosstranden, där vi tog oss ett dopp, innan vi traskade till rummet. På kvällen kom Tommy och Eva till Dokos Rooms för lite förfriskningar som intogs på vår balkong innan vi gick ut och åt middag tillsammans.

4/6
Vi fyra gick till Lichnosstranden, badade lite, intog lunch innan vi återvände till Parga med badbåten.

5/6
Denna dag hyrde vi moppe, körde till Acheron, där vi gick utmed ravinen en liten bit. Sedan fortsatte vi till Zalongo och beskådade monumentet där, strax intill ligger Kassopi, ett område med utgrävningar, där gjorde vi ett stopp också. Därifrån åkte vi norrut och besökte Ammoudia en lite turistort utmed havet, där Acheronfloden rinner ut i havet.

 

Zalongo. Grekland.

Zalongo.

 

6/6
Denna dag tillbringades vid "stadsstranden", en liten stund. Efter middagen som intogs hos Dokos, vi vill lova de har god mat. Gick vi till Terra bar och träffade Tommy och Eva.

7/6
Vi gick och köpte biljetter till bussen, som vi skulle åka med dagen efter. Träffade Eva, besökte hennes boende. Därifrån gick vi tre ner till hamnen och åt gyros, Tommy anslöt där. Efter en stund gick vi till en ouzeria, som Tommy kände till, en väldigt mysig sådan någonstans i gränderna.

På kvällen träffades vi igen och hade Kalimerafest, tillsammans med fyra norska kvinnor. Det var verkligen trevligt. Mycket god mat blev vi serverade, därtill lite dansuppvisning av sönerna i huset. Vi tog farväl av sällskapet vid 23.30-tiden för vi skulle upp tidigt nästa morgon.

 

Kalimerafeste i Parga.

Kalimerafesten i Parga.


8/6
Vi åkte denna dag till Delphi, bytte buss i Preveza, Antirio, Nafpaktos och slutligen i Ithea. Denna resa tog ca 10 timmar, det var helt OK, vi fick se väldigt skiftande landskap på resan.

9/6
Vi ägnade en stor del av dagen åt att gå omkring vid utgrävningarna. Ett litet tips om man vill besöka både utgrävningarna och museet, köp då en kombinationsbiljett, det blir rätt så mycket billigare. Börja gärna med utgrävningarna och avsluta i det svala museet.

 

Körsvennen på Delphimuseet.

Körsvennen på Delphimuseet.

 

10/6
Denna dag blev det en ny resdag. Bussen tog oss till Athen, Metron ner till Pireus och till sist båten till Sifnos, där vi landande vi d 22-tiden på kvällen. Ett kärt välkomnande blev det naturligtvis av Dorothea och George, de som äger Pension Dorothea. Sedan blev det en väldigt sen middag på Camaron, i vårt tycke en helt fantastisk bra restaurang om man vill äta riktigt god mat bl a suveränt goda pasta- och pizzarätter. Otroligt trevlig personal gör att det är väldigt trevligt att gå dit.

11/6
Vi tog en vända ner till stranden, det var väldigt varmt i luften, och vattnet hade en lagom varm temperatur. På stranden träffade vi på en av våra gamla vänner från Öland, Inger, som vi träffade 1999, just på Sifnos. På kvällen hade vi det trevligt tillsammans med våra öländska vänner Inger och Thorbjörn med familj

12/6
Tommy bänkade sig som vanligt på Taverna Symos då det visades Formel 1 på TV. Även sonen i huset, Simon satt framför TV:n så mycket han kunde under denna sändning. På kvällen träffade vi Inger och Thorbjörn igen.

13/6
En stund på stranden avverkades. På kvällen anlände Tommy med sin son Joakim Vi hade ätit middag på Camaron, då de kom, så vi intog grekkaffe och Metaxa i deras sällskap

14/6
Lite badande blev det även denna dag. Kvällen tillbringade vi på Camaron, Tommy och Joakim anslöt senare.

15/6
Vi tog bussen till Chrysopigi, gick sedan vidare till Faros. Badade en stund och sedan åt vi lunch där. Då vi kom tillbaka med bussen till Apollonia, tyckte Ann det var lång väntan till bussens avfärd till Kamares, så vi beslutade oss för att gå ner till Kamares. Då vi precis kommit till Kamares kom bussen från Apollonia, ingen tidsvinst men lite motion fick vi.

 

Faros på Sifnos.

Faros på Sifnos.


17/7
Ytterligare en dag passerar då man "bara är". Kvällen tillbringade vi tillsammans med Tommy och Joakim, på Camaron, även Thorbjörn anslöt senare på kvällen. Här avslutades kvällen med grekkaffe och Metaxa därtill mycket bra bluesmusik

18/6
Lite sol och bad på stranden blev det. Nu var det förhållandevis mycket folk på stranden. Man hörde svenska pratas på flera ställen. Skolorna hade ju slutat förra veckan, det märktes en stor skillnad gentemot veckan innan.

19/6
Vid middagstid gick vi ner till hamnen för att ta farväl av våra öländska vänner. En båt hade lagt till strax innan vi kom ner. Vem möter vi om inte familjen Thåström - Klow, som vi träffade förra året. Ett sådant sammanträffande! Tommy satt som vanligt på Symos för att titta på Formel1, det blev inte så långvarigt, pga något med däcken på en del bilar.

20/6
Denna dag skulle bli vår sista på Sifnos för denna gång. Vi tog färjan till Athen i sällskap med Tommy och Joakim. Båten hade väldigt mycket passagerare, det var nämligen den grekiska pingstdagen, så många som hade firat pingsten ute på öarna var på väg tillbaka till fastlandet på samma färja som oss.

Tommy A hade sedan långt tidigare bokat rum, vi fick inget på det stället, men Tommy var så himla hygglig och visade oss ett annat intill, där det fanns plats för oss. Vi gick runt lite i Athen och vem springer vi på om inte Thorbjörn! Det visade sig att han med familj bodde på samma ställe som oss.

På kvällen gick vi tillsammans med Tommy och Joakim ut och "gjorde" Athen tillsammans. Då vi skulle äta middag träffar vi återigen Inger och Thorbjörn med familj på en taverna, detta i stora staden Athen, märkligt!

21/6
På förmiddagen efter att vi hade ätit frukost, gick vi och strosade i Athen i väntan på att bege oss till Syntagma för att ta bussen ut till flygplatsen.

 

Syntagmatorget i Athen.

Syntagmatorget i Athen.

 

Vi hade en mycket trevlig resa denna vår, fastlandet bör man absolut besöka tycker vi. Väldigt mycket att se och uppleva.

Ett mycket stort tack vill vi rikta till Tommy för att han ställde upp med så mycket tips i området kring Parga, han är en riktig Pargaexpert vill vi lova. Vi fick väldigt mycket information av honom även gällande Athen. Man kan väl säga att han var vår reseledare i både Parga och Athen

Hälsar Ann och Tommy Henekull
Från Karlshamn

 

Meteora på Kalimera » | Parga på Kalimera » | Sifnos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera