Meteora i Grekland

Meteora i Grekland.Det är en sak att se bilder från Meteora, visserligen spektakulära sådana, men att se klosterkomplexet på plats är något helt annat. Detta är inte sant, är det första man tänker när man ser de besynnerliga klipporna. Är det på riktigt eller är det en synvilla? Har jag transformerats till en annan planet? Har jag hamnat mitt i en filminspelning? Närkontakt av tredje graden del två? Tankarna svindlar, intellektet säger en sak, Meteora finns, men på något vis är platsen så overklig att det är svårt att tro på dess existens. Jag har rest i många länder och sett en hel del mer eller mindre konstiga platser, men ingenting kommer i närheten av Meteora.

Det är en extraordinär plats som saknar motstycke, helt unik i sitt slag, och naturligtvis finns Meteora med på FN:s världsarvlista.

Området består av ett flertal stora gråsvarta, sockertoppsformade sandstensklippor som ser ut som startklara månraketer. Hur de märkliga klippformationerna har formats har det spekulerats om länge, men fortfarande är klipporna i Meteora en geologisk gåta. En ännu större gåta är hur man lyckades med bedriften att bygga kloster på klipptopparna, inte bara ett utan 22 stycken. Klipporna är mjuka, överallt syns stora sprickor, några klippor är fulla av hål, de ser ut som schweizerostar.

En klippa ser till och med ut som Darth Vader från filmen Stjärnornas krig, eller kanske mer som Jabba de Hut från samma film. Men ingen klippa ser ut som Roger Moore, han hade huvudrollen i Bondfilmen Ur Dödlig Synvinkel (For Your Eyes Only) som delvis spelades in här.

Filmens slutscener spelades in kring klostret Agias Triadas och det sägs att munkarna protesterade vilt och gjorde allt för att störa inspelningen, bland annat ska de ha hängt upp tvätt och satt upp protestskyltar.

Darth Vader. Meteora.

En av klipporna ser ut som Darth Vader från Stjärnornas krig.


När man stått frågande inför klipporna tillräckligt länge för att ändå inte begripa kommer fler frågor: Varför byggdes klostren just här? Och hur i hela friden gick det till? Den första frågan är hyfsat enkel att besvara: området låg ensligt till, här rådde då som nu en andaktsfull fridfullhet, ytterst få kände till platsen och de höga klipporna låg närmare gud. Med andra ord en ultimat plats för sådana som önskade dra sig tillbaka för att leva ett asketiskt liv i ensamhet med bön och meditation. En eremits liv alltså.

Och det var just eremiter som först befolkade Meteora. De bodde i små grottor i bergen, några av grottorna finns fortfarande kvar, bland annat vid klipporna nära Kastraki. Det finns belägg för att de första eremiterna kom till Meteora på 1100-talet.

Någon gång på 1300-talet kom munken Athanasios förbi, han kom från munkriket Mount Athos på grekiska halvön Halkidiki. Athanasios lät uppföra det första klostret i området, han gav det namnet Meteora (i luften) för han trodde att klippan var en förbindelselänk mellan himmel och jord. Sedermera kom hela området att kallas Meteora. Klostret byggdes på högsta klippan där Megalo Meteora ligger idag. Klippan ligger 613 meter över havet och 413 meter ovanför marknivån i byn Kalambaka.

Vilket genast för oss till nästa fråga: Hur byggdes klostren? Det är ändå 600 år sedan första klostret byggdes. Då fanns inga lyftkranar, inga flygplan eller helikoptrar. En bergsklättrare av idag skulle säkert inte ha några problem med att ta sig upp, 413 meter längs en lodrät klippsida är säkert en baggis för dem. Men då? För 600 år sedan?

Det finns många teorier, en teori är att de sakta men (o)säkert tog sig upp en liten bit i taget, byggde lite här och lite där, för att till sist nå översta toppen. Sen då? De är inga friggebodar vi talar om här, det är stora pampiga kloster med plats för triljoner munkar. Många tror att de högg ut avsatser i klippan varifrån de hissade upp byggnadsmaterial i omgångar. Det låter ganska troligt. En annan, mycket roligare teori, gör gällande att man använde sig av pappersdrakar som användes att flyga upp repen.

Varlaamklostret och Megalo Meteora

Utsikt mot Varlaamklostret från Megalo Meteora.


Kastraki. Meteora.

Utsikt över Kastraki från Megalo Meteora.


Hur det nu än gick till så utförde de en fantastisk prestation, om de levt idag skulle de säkert ha belönats med både fallskärmar och bonusprogram. Senare installerades olika slags hissanordningar för att vinscha upp byggnadsmaterial, varor och även munkarna själva. Hissarna användes ända fram till 1920-talet då vägar drogs fram, broar anlades och trappor mejslades ut ur klipporna.

Samtliga sex kloster som är verksamma idag nås via broar och trappor. Ganska många trappor, minst sagt. Många av hissanordningarna används än idag för att transportera varor till och från klostren. Tidigare var de delvis självförsörjande, de hade egna odlingar, de höll med djur, bakade sitt egna bröd och gjorde eget vin. I Megalo Meteora finns den största vintunna jag någonsin sett. I samma kloster finns också en makaber samling dödskallar, av naturliga skäl fanns det ingen plats att begrava hela kroppar, i stället högg man av huvudet och bevarade det på hyllor inne i klostret.

Av de 22 kloster som en gång var verksamma i Meteora är det bara sex som är i drift idag. Siffran över antal kloster varierar något, somliga menar att det funnits så många som 27 stycken, andra menar att vissa av dem var små som kapell och ska därför inte räknas. Från 1600-talet och framåt övergavs allt fler kloster.

Under andra världskriget bombade tyskarna Kalambaka sönder och samman, som genom ett under medförde det inga större skador på klostren, men viss förstörelse förekom. Du kan besöka samtliga kloster på egen hand, men jag rekommenderar starkt en guidad tur, man slipper stå med tappad haka och tusentals frågor i bagaget.

Meteora. James Bond. For Your Eyes Only.

Agias Triadas där filmen "Ur Dödlig Synvinkel" spelades in.
Alla kloster tar inträde. När det gäller klostrens öppettider är det bästa att du kollar med resebyråerna i Parga om du åker hit på egen hand. De senaste uppgifterna jag har är att Agios Nikolaos, Agias Triadas och Rousanou har öppet dagligen, medan Megalo Meteora har stängt tisdagar, Varlaam på fredagar och Agios Stefanos har stängt måndagar.

RESA HIT
Vi åkte hit med Synthesis Travel i Parga
, (det finns andra arrangörer som säkert är lika bra), jag kan bara säga (igen) att deras utflykt var obetalbar och värd minst det dubbla. Vi besökte munkklostret Megalo Meteora (Great Meteora) och nunneklostret Agios Stefanos, de fyra återstående är munkkloster: Agios Nikolaos, Varlaam, Rousanou och Agias Triadas. De sistnämnda kan besökas om man reser till Meteora på egen hand. I samtliga kloster finns museum och souvenirbutiker där man kan handla vykort, böcker och kopior av ikoner.

HOTELL & PENSIONAT
Om du reser på egen hand finns det stor tillgång på hotell och pensionat i både Kalambaka och Kastraki. Kalambaka är en större stad med cirka 1 2000 invånare, medan det i Kastraki bor cirka 1 200 personer. Oavsett var du bor har du nära till Meteora och fantastiska vyer över det sagolika landskapet. Här är tips på tre bra boende nära Meteora.

Hotel Doupiani House »

Pyrgos Adrachti »

Zozas Rooms »

Boka andra hotell, studios och rum nära Meteora här »

Boende i Meteora.

Om du bor i Kalambaka har du så här nära till Meteora.


Megalo Meteora Monastery.

Megalo Meteora. Som du ser är det en väldigt lång och brant trappa upp till klostret.

Det råder en strikt dresskod för att bli insläppt, män måste bära långbyxor och ha armar och axlar täckta, medan det för kvinnor inte duger med långbyxor, kvinnor måste bära kjol eller klänning som går ner till marken samt täcka armar och axlar.


MER OM PARGA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Parga »
Ammoudia »
Lichnos »
Olivträdskogen »
Sivota »
Styx »

Bilder »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Parga »
Paxi - närmsta ö »

E-guide om Parga »
E-guide om Kefalonia »
E-guide om Lefkas »
E-guide om Zakynthos »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera