Kalimera Grekland Thassos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Thassos i Grekland

Thassos är den nordligaste ön i Egeiska havet. Det är en mycket grön ö med höga berg i mitten och fina sandstränder utefter kusterna. Det högsta berget, Mount Hypsarion, är 1142 m högt och ligger nästa mitt på ön. Bergssidorna är täckta av skog.

Befolkningen är cirka 14 000. Thassos är ganska rund och det går en fin asfalterad väg cirka 95 km lång runt ön. Den västra sidan är plattare och vägen rakare, medan den östra är mera dramatisk med kurvor och höga stup. De huvudsakliga inkomstkällorna på Thassos, är förutom turism, olivodling och marmorbrytning. En mycket stor del av turisterna på Thassos kommer från Grekland, men även Tyskland och England, och numera svarar även Skandinavien för många turister.

 

Thassos och Skopelos är två av Greklands grönaste öar.

Skopelos är en lika grön och skön ö som Thassos. Bilden är från Stafilos.

 

RESA TILL THASSOS

Charter från Sverige med Airtours och Ving. Välj mellan följande turistorter om du reser charter: Limenas, Skala Panagia, Golden Beach, Potos, Skala Potamias, Skala Prinou, Skala Rachoni och Thassos stad. Reser du på egen hand är det bäst att flyga till Kavala på fastlandet, och vidare med båt till Thassos.

Båttidtabell för Thassos »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT PÅ THASSOS

Bussar trafikerar vägen runt ön och alla orter. Att åka runt ön är inga problem med hyrbil eftersom hela vägen runt ön är bred och asfalterad. Att åka runt hela ön med moppe kan kanske vara väl långt, men att utforska de närmaste omgivningarna eller för att ta sig till en strand är det ett utmärkt alternativ. Moped- och biluthyrning finns i bland annat Limenas, Limenaria och Potos.
BYAR PÅ THASSOS

Thassos stad är mest känd som Limenas eller Limis och är huvudort på ön. Limenas har cirka 2 000 invånare och sorterar under provinsen Kavala. Färjorna från Keramoti anländer till Limenas och hamnen dominerar den centrala delen av stan. Utefter hela hamnområdet ligger hotell, tavernor, resebyråer, bil- och mopeduthyrare. Gatan parallellt med hamnen är en gågata fylld med souvenirshopar och ännu fler serveringar.

Om man går bort mot den gamla fiskehamnen kommer man till den äldre delen av stan. I denna del av stan hittar man de bästa restaurangerna och här är det en mera rustik atmosfär. Bakom den lilla parken ovanför fiskehamnen ligger den gamla arkeologiska delen av stan med ruiner efter den antika bebyggelsen. Här finns också ett arkeologiskt museum. Uppe på kullen ligger en antik friluftsteater.

 

Hamnpromenaden i Naxos stad är lika fin som den i Thassos stad och Limenas.

Hamnpromenaden i Naxos stad är också mycket trevlig.

 

Panagia är en traditionell och trevlig by med typisk grekisk charm som ligger ganska högt upp mot bergen. Här finns trevliga tavernor och diverse souveniraffärer.

Limenaria är en annan trevlig liten by omgiven av fina stränder. Utefter havet ligger en massa hotell och tavernor. Staden byggdes ursprungligen runt 1900 för att härbärgera arbetare som jobbade i den gruva där ett tyskt företag brötmineraler. Uppe på en kulle synligt över hela byn ligger Palataki eller The Little Palace, som var företaget Speidels kontor. Nu är staden ett turistcentrum för södra Thassos.

Potos är en mindre kopia av Limenaria, och är mest betydelsefull som en av de största turistorterna på ön. Det finns gott om hotell, tavernor och barer. Stranden är bra, men det är även nära till många av öns bättre stränder som Psili Ammos och Pefkari.

 

Genuina byar på öarna Thassos och Tinos i Grekland.

Tinos i Kykladerna finns det också många genuina byar.


Maries och Theologos är två byar i inlandet av Thassos som i turistbroschyrer ofta omnämns som pittoreska, men ingen av dom kan i vårt tycke mäta sig med Kallarishis eller Mikos Prinos i detta avseende.

På västkusten som är flackare än östkusten finns det ett flertal småbyar som innehåller ordet Skala som betyder "plats vid havet". Vägar leder sen till inlandet där det finns en by med samma namn, men utan "Skala".

I Skala Rachonis och Rachonis finns några nya hotell och en camping. Inlandsbyn Rachoni är ganska genuin och en väg leder vidare till klostret Moni Agiou Georgiou. Skala Prinos är en stor hamn dit färjorna från Kavala anländer. Bussar går från färjeläget till de flesta orter på ön.

 

Skala Eressou. Lesbos. Greece. Grekland.

Lesbos har också många "Skala-byar", som här i Skala Eressou.

 

I Prinos (eller Kalives som byn också kallas) är det marknad varje måndagsförmiddag med massor av varor, allt från kläder till grönsaker och där högljudda försäljare skriker ut sina erbjudanden. Det går inte att missa marknaden om man åker den stora vägen som går mellan Limenas och Limenaria eftersom det är marknad på båda sidor av vägen.

Skala Kallirachis är hamnen till Kallirachis och är en typisk fiskeby utan turister. Kallirachi ligger 2,5 km från kusten och är en av de större byarna i bergen i Thassos inland och dessutom en av de mest pittoreska. Skala Marion är en trevlig fiskeby som är ganska fri från turister. Det finns stränder på båda sidor om byn som även dessa är ganska fria från turister, liksom även inlandsbyn Maries är, vilken dock inte har så mycket övrigt att erbjuda.

STRÄNDER PÅ THASSOS

Det finns gott om fina stränder på Thassos. Stränderna ligger utspridda över hela ön så man har aldrig långt till en strand var man än befinner sig. Vid Limenas (Thassos stad) finns bortanför fiskehamnen en badstrand som är iordningställd med ditforslad sand. Inte den bästa stranden på ön men fullt brukbar om man inte vill åka så långt.

Makriammos ligger ett par km från Limenas. Man måste åka igenom en stugby/camping för att komma ner till stranden vilket kan verka förvirrande eftersom man kan tro att man kommit fel. Sandstranden är ganska bra och det finns även några serveringar. Badbåtar går från fiskehamnen i Limenas till Makriammos och åter.

 

Golden beach finns på öarna Paros och Thassos.

Golden beach finns även på Paros i Kykladerna.

 

Mellan Chrysi Ammoudia och Chryssi Akti ligger Golden Beach som är en 3 km lång sandstrand och kanske den bästa stranden på Thassos. Till Chrysi Ammoudia är de nästan 1 mil från Limenaria. Man kan åka till Panagia och ta av mot havet. Kommer man från andra hållet kan man ta av vid Potomia. Jättefin sand, långgrunt och barnvänligt. Här finns uthyrning av solstolar och det finns flera tavernor vid varje ända av stranden.

Ytterligare ca 6 km söderut ligger Paradise Beach. En stor trätavla visar vägen ner till vänster. En smal, brant och jordig väg leder ner till stranden som inte är speciellt lång, men ligger mycket vackert i en paradisisk vik. Favoritstrand för tyska nakenbadare.


Ännu längre ner på östkusten ligger Alyki. Ett av dom vackraste ställena på hela Thassos. Alyki är en lite halvö med antika ruiner. Alyki ligger alldeles vid huvudvägen och själva badstranden formar en lagun med klart och lugnt vatten. Längst ner på sydkusten ligger Psili Ammos som också har en fin sandstrand.

Vid både Potos och Limenaria finns långa sandstränder. Närmast byarna är stränderna fina, men längre bort är bottnen stenig och det finns mycket sjöborrar. Strax utanför Skala Prinos ligger Neo Prinos som har en fin strand och där det finns gott om hotell och tavernor. Här finns det även en camping.

SEVÄRDHETER PÅ THASSOS

I Limenas är de antika ruinerna och den likaledes antika friluftsteatern de största sevärdheterna. Intill ruinerna finns dessutom ett arkeologiskt museum.

Klostret St Archelangelo är ett nunnekloster, dedikerat Ärkeängeln Michael, som påstår att det härbärgerar en av spikarna från Jesus korsfästelse. Tisdagen efter påsk förs denna spik i en procession från Theologos till klostret. Klostret ligger ganska dramatiskt på en klippa men alldeles utefter stora vägen. Ypsarion är det högsta berget på Thassos. Med 4-hjulig jeep kan man på skraltig väg ta sig upp till toppen med utsikt över hela ön via Theologos, Kastro, eller Maries.

 

Kloster på öarna Amorgos och Thassos i Grekland.

Amorgos finns övärldens märkligaste kloster.

 

HOTELL PÅ THASSOS

Det finns ett stort utbud av hotell och mindre familjepensionat runt hela Thassos. Största utbudet finns i Limenas, Limenaria och Potos, men även på massor av andra platser.

Eftersom Thassos ligger lite udda i övärlden finnes här inte många öluffare utan de flesta kommer hit med charter eller med bil. Det innebär att rumsuthyrarna lyser med sin frånvaro, men det är bara att gå runt och fråga.

Boka hotell på Thassos här »

 

Thassos och Alonisssos är två gröna och vackra öar i Grekland.

Alonissos är också en grön och vacker ö. Som här i Votsi.

 

Stort tack till Sten-Åke Carlsson som har skrivit texten om Thassos! Jag har inte varit på Thassos, därför är alla bilder från andra öar.


LÄS MER OM THASSOS

Om Thassos Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera