Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Det grekiska språket

Jag fattar ingenting, det är rena rama grekiskan! Frasen används i dagligt tal när man inte begriper någonting. Lite orättvist är det, för grekiska är inte konstigare än exempelvis svenska. Om man inte kan grekiska så kan man inte, men det är ju samma fenomen med spanska om man inte kan spanska.

Så en grek skulle lika väl kunna säga: Jag fattar ingenting, det är rena rama svenskan! Frasen har naturligtvis tillkommit på grund av det något kluriga grekiska alfabetet. Vi tycker att bokstäverna ser så knasiga ut att det inte ens är lönt att försöka sig på att tyda dem. Men det är faktiskt lättare än man tror. Med lite fantasi går det ibland att läsa några ord. Att man sen inte förstår vad orden betyder är ju en helt annan sak. :-)

 

Jag fattar ingenting, det är rena rama grekiskan.

Välkommen till Sikinos på grekiska och felstavad engelska.

 

Faktum är att en del bokstäver både ser ut och låter som våra. Många av de STORA bokstäverna ser precis likadana som i det svenska alfabetet. När texten skrivs med små bokstäver blir det genast lite knepigare. Följande sju STORA bokstäver ser ut, och låter ungefär som, våra bokstäver: A - E - K- M- N - O - T. Det finns elva olika bokstavskombinationer och bokstaven "i" går att skriva på fem olika sätt. Vem sa att grekerna saknar fantasi! Kort sagt så är det ett mångfacetterat alfabete.

 

Meny på grekiska i Finikounda på Peloponnesos.

Meny på grekiska i Finikounda på Peloponnesos.

 

Att lära sig grekiska är svårt, men det går. Som nybörjare är det vanligast att man går någon form av kvällskurs i nygrekiska. De flesta större studieförbund anordnar kurser höst och vår. Problemet är att kurserna inte alltid fullföljs, de är inte ovanligt att eleverna tycker att det är för svårt, eller att läraren inte håller måttet. Det gäller alltså att ha tur med läraren. Hör efter med studieförbunden på din hemort.

Du kan även läsa grekiska i Grekland. Läs om en sådan kurs i Nafplio på Peloponnesos här.
Ett annat sätt att lära sig grekiska är att köpa kurslitteratur och sitta hemma på kammaren och lära sig. Inte helt enkelt eftersom man går miste om uttalet. Vissa föredrar "lyssna-och-lär-metoden", vilket innebär att man köper en kurs och lyssnar sig fram. Nackdelen är att man inte lär sig att skriva. Men det kanske inte alltid är så nödvändigt, man kommer väldigt långt med att "bara" tala grekiska. Det finns även många kurser i Grekiska språket på internet, flera av dem är kostnadsfria.

 

Kalimera betyder godmorgon på grekiska.

Kalimera är ett av de vanligaste orden i Grekland. Därför heter denna hemsida Kalimera.

 

Det roligaste sättet att lära sig grekiska är självklart på plats, försök lära dig några nya ord varje dag, efter några resor kanske du kan föra korta konversationer. Man kommer långt med att bara kunna några få fraser, även om många greker talar bra engelska. Kan du säga god morgon - Kalimera - så kommer du att mötas av många leende greker.

 

Vanliga grekiska glosor »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera