Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vad du kan göra med en grekisk vattenflaska
Den grekiska vattenflaskan är ett litet under av användbarhet. Här får du tips på hur du kan använda en tom vattenflaska. Självklart kan du använda samma tips om du använder en PET-flaska som du har köpt i Sverige. :-D

Huvudkudde på stranden

Perfekt att vila nacken på. Om du fyller den med lite kallt vatten får du dessutom ett inbyggt litet A/C-aggregat.

Ljusstake

Skär av flaskan på mitten och fyll den till hälften med sand. Sätt sedan ner ljus, eller värmeljus, så har du vips en ljusstake som lyser vackert på balkongen. Eller skär av flaskan långt ner. Fyll den sedan med vackra stenar och sätt ett värmeljus i mitten.

Kylklamp

Ta med dig en liten "minikylväska" ner till Grekland. Lägg en liten vattenflaska fylld med vatten i frysfacket och använd flaskan som kylklamp. Bra när du vandrar eller är på en strand som saknar taverna. När det är dags för lunch plockar du fram kalla tomater, fetost, oliver, lök och kanske en flaska retsina och så är den dagen räddad.

Drinkblandare

Om man vill ha en Dry Martini eller någon annan drink ska skakas.

Äggkopp

Korkarna är perfekta som äggkoppar. Även om det finns kök på rummet är det ovanligt att det finns äggkoppar. Då kommer korkarna väl till pass.

 

Korkarna är perfekta som äggkoppar.

Korkarna är perfekta som äggkoppar. Bilden är från LivadiSerifos.


Piggvarnare

Alla känner väl till den lilla förrädiska piggen som ibland håller fast dörren till balkongen. Hur många gånger har man inte slagit i en tå eller två på denna mördarpigg. Sätt en vattenflaskskork över piggen så är problemet ur världen.

Hink och spade

Dela flaskan ungefär på mitten, den undre delen blir hink, den övre delen med kork blir spade. Sen är det bara att börja bygga sandslott. När man byter ö så slänger man sitt "hink-och-spade-set" och gör ett nytt på nästa ö.

Blomförpackning

Klipp itu flaskan och lägg i skott och växter du plockat under resan i den undre delen. Den övre delen trär du på den undre och vips har du en perfekt och säker transportlåda. Lägg i lite blött toalettpapper så håller växterna tills du kommer hem.

Snäckförpackning

Du gör precis som ovan, för att skydda snäckorna lägger du i torrt toalettpapper.

Det godaste vattnet i Grekland produceras i Zaros på Kreta.

Det i mitt tycke godaste vattnet i Grekland produceras i ZarosKreta.


Vätskeförpackning

Om du ska ta hem lokalproducerad olivolja, vin, likör eller raki som säljs i dåligt förslutna flaskor kan säkra transporten genom att lägga flaskorna i tomma vattenflaskor.

Askfat

Skär av flaskan långt ner, fyll den med sand eller saltvatten och släng fimparna där. Töm sedan fimparna i en papperskorg.

Tävlingsredskap

Ta bort korken och pressa ihop flaskan så mycket det går, sätt sedan tillbaka korken igen. Den som skapar den minsta flaskan vinner.

Dusch

Gör hål i flaskan och fyll den med saltvatten och använd den som dusch på stranden.

Flug- och getingfångare

Krängt övre halvan av flaskan in och ut, så att öppningen befinner sig inuti den undre halvan av flaskan, cirka fem centimeter från botten. Därefter fyller du botten med några centiliter sockervatten och hänger upp den i ett träd. Flugor och eventuella getingar känner lukten av smaskigt socker och kryper in, och du får vara i fred.

 

Vatten på Tilos.

Flaskan kan även användas vindflöjel. Bilden från Plaka Tilos.

 

Luftmadrass

Samla på dig en tio - tolv tomma flaskor. Lägg dem på en lång rad och bind ihop dem med ett snöre. Vips så har du byggt en helt funktionsduglig luftmadrass. Anpassa antalet flaskor efter vikten på den person som ska använda den.

Semesterförlängare

Några dagar innan du ska åka hem sätter du några vattenflaskskorkar i öronen, i ögonen och i munnen. Flaskan klistrar du fast på huvudet så det liknar en dummerjönsmössa. Sedan flaxar du med armarna samtidigt som du står på ett ben och basunerar ut lustiga och obegripliga läten. På ett litet plakat bredvid dig kan du skriva att du utför ett Kazakstanskt folkmusiknummer.

Framför dig har du en liten hatt där folk kan lägga pengar. Har du tur kommer några doktorer med vita rockar och syr in dig en dag eller två, och du missar resan hem. Om någon mot förmodan hunnit lägga några pengar i din hatt har du råd att stanna några dagar till.

Kan man dricka vattnet i Grekland? »

Fler tips inför din resa till Grekland »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera