Kalimera Grekland Paros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lefkes på Paros

Jag blev förälskad vid första ögonkastet när jag första gången satte min fot i Lefkes. Jag hade aldrig sett något liknande, och kanske var det här min livslånga kärlek till mitt Grekland började.

Det är många år sedan nu och jag har sett fler grekiska byar än jag kan räkna till, men jag håller än idag Lefkes som en av de finaste byarna. En viss utveckling har naturligtvis skett under de 30 år som gått sedan jag kom hit första gången, men charmen finns fortfarande kvar och legolandskänslan är densamma.

 

Torget i Lefkes på Paros.

Lefkes.

 

Lefkes är amfiteatraliskt byggt i en dalgång nästan mitt på ön cirka 10 km från Parikia. När piraterna härjade som värst i Kykladerna tog Parosborna sin tillflykt hit, då var Lefkes öns huvudstad. Idag bor här cirka 550 personer. Var är alla 550 bybor är frågar man sig när man strosar runt i gränderna, för byn är otroligt fridfull och tyst, de få man möter är i regel andra turister.

 

Lefkes. Paros.

En av många vackra gränder i Lefkes.

 

Lefkes är en liten oas och man undrar sannerligen om man är kvar på turistiska Paros. Åk hit och återhämta dig när du tröttnat på inkastare och kitschiga souveniraffärer i Parikia eller Naoussa. Du möter en nästintill orörd by med labyrintiska gränder, vitkalkade hus med blå dörrar och fönsterluckor, hängande bougainvilleor och smala trappor med pelargoner i olivdunkskrukor. Det är som själva sinnebilden av en grekisk by. Av vissa hus återstår bara ruiner, andra är vackert slitna, exempelvis de pastellfärgade rikemanshusen.
På torget finns en servering under skuggande träd där man kan sitta i timmar och meditera över en bok och en frappé (iskaffe). Inte en bil eller moped så långt örat kan höra, en jamande katt under bordet är måhända det enda som hörs. En bra lunchtaverna med härlig utsikt över byn och bort mot Naxos ligger precis i början av byn, ungefär där bilvägen slutar. Där ligger också byns enda museum och flera hantverksaffärer samt keramiker.

 

Tavernor i Lefkes på Paros.

Det mysiga torget i Lefkes.

 

Lefkes stora sevärdhet, och byns stolthet, är katedralen Agia Triada. Katedralen byggdes 1830 på ruinerna av tre mindre kyrkor, vars ikoner finns att beskåda i katedralen. Katedralen är byggd i marmor från Paros och är vacker som ett smycke.

 

Agia Triada i Lefkes. Paros.

Katedralen Agia Triada i Lefkes.

 

HOTELL I LEFKES

Varje gång jag är i Lefkes frågar jag mig hur byn är på kvällen, och hur det är att stanna över natten och vakna till tupparnas galande. Tyvärr har det fortfarande inte blivit av. Men jag kan bara tänka mig hur mysigt det är att stanna över natten, eller varför inte flera nätter. Om jag skulle bo i Lefkes hade jag valt Lefkes Villages, som ser mycket fint ut.

Boka Lefkes Village »

Till Lefkes tar du dig med eget fordon eller med buss från Parikia eller Naoussa.


LÄS MER OM PAROS

Om Paros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera