Kalimera Grekland Mykonos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pelikanerna på Mykonos

Ända sedan mitten av femtiotalet har det funnits "tama" pelikaner på Mykonos. Det finns många historier och myter om pelikanerna, vissa är sanna, andra är trevliga skrönor.

 

Pelikanerna på Mykonos i Grekland.

Pelikanerna har gjort sig fina inför kvällens bravader.

 

Idag finns tre eller möjligen fyra pelikaner på ön, pelikan nummer fyra är jag lite osäker på, han kan ha lämnat ön. En av pelikanerna heter Petros, det är han som har varit längst på ön och den som är tamast. Petros har "alltid" funnits, ungefär som Skalle-Per i Ronja Rövardotter alltid hade gjort, ända tills den dag han faktiskt gick och dog. När Petros den 1:a dog ersattes han snart av en ny Petros, för så är det nämligen: när en Petros dör ersätts han av en ny Petros.

 

Pelikanen Petros på väg att stjäla fisk på fiskmarknaden i Mykonos stad.

Petros, eller någon av de andra pelikanerna, på väg att stjäla fisk på fiskmarknaden.
Dagens Petros har varit på Mykonos i många år och han är kolossalt populär bland både turister och öbor. Fiskegubbarna i hamnen i Mykonos stad ser dock inte särskilt lyckliga ut när han försöker stjäla deras nyfångade fisk. Något han för det mesta lyckas med.

 

Pelikanen Petros på en taverna i Mykonos stad.

Petros väntar tålmodigt på mat utanför en taverna i Mykonos stad. Gästerna ser ganska chockade ut. :-)

 

Bortsett från att stjäla fisk på fiskmarknaden strosar Petros och hans kompisar ofta runt i byn. De gör vad de kan för att snatta mat från borden. Men få verkar bry sig, de flesta tycker bara det är charmigt när en pelikan kommer förbi. Ända tills den där dyra fisken ligger i en helt annan strupe än vad det var tänkt från början.

Även på Tinos finns det en pelikan som smyger omkring och försöker stjäla mat. Den pelikanen heter Markos, och finns att läsa om här »


LÄS MER OM MYKONOS

Om Mykonos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera