Megalo Chorio och Mikro Chorio på Agathonissi

Om Agathonissi »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Megalo Chorio ligger några hundra meter ovanför Agios Georgios. Backen upp är inte att leka med, jag lovar. I byn bor nästan hela öns befolkning (165 personer), med andra ord en metropol i jämförelse med lillasyster Mikro Chorio. Därav namnet Megalo som betyder "stor" på grekiska, och följaktligen betyder Mikro "liten" eller "lilla", men det visste du säkert redan. :-)

Mikro Chorio ligger mittemot Megalo Chorio och har cirka 10 invånare, byn är så liten att om man blinkar så missar man den. Här finns inga facilteter över huvudtaget.

Strax utanför byn ligger en liten kyrka som heter Agios Panteleimonos. Den 26 juli varje år firas kyrkans helgon med en stor fest som inkluderar mat och dryck, levande musik och naturligtvis dans. Ofta är det The band from Agathonissi som står för musiken.

Läs mer om The band from Agathonissi på sidan om Platys Gialos på Lipsi. Har du inte lyckan att vara på Agathonissi den 26 juli kan du trösta dig med att utsikten från kyrkan är densamma året om. Vyn över Megalo Chorio och den vackra bukten nedanför är magisk. Köp med lite ost och vin, det är en idealisk plats att ha picknick på.

Agios Panteleimonos. Agathonissi.

Kyrkan Agios Panteleimonos ligger uppe till höger i bild.


Mikro Chorio.

Den pyttelilla byn Mikro Chorio.


Megalo Chorio ligger på berget ovanför hamnen.

Megalo Chorio ligger på berget ovanför hamnen. Bilden är tagen från Mikro Chorio.

Megalo Chorio är Agathonissis "huvudstad", här finns post, bankomat, doktor, skola, två minimarkets (med minimalt utbud), ett kafé och en taverna. Någon tandläkare finns inte på Agathonissi, däremot kommer det en tandläkare från Patmos en gång i månaden. Han arbetar gratis och har sin mottagning i huset som ligger vid bryggan i bortre ändan av stranden i hamnen.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera