![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Det pågår en diskussion i vår FB-grupp om skillnaden mellan meze och pikelia. Det fick mig att tänka på en gång när vi var i Manganitis på Ikaria.
Längst in i viken ligger en taverna. Tavernen såg inte öppen ut. Vi frågade en äldre herre som såg ut som att han jobbade på tavernan vad som fanns på menyn, Pikelia blev svaret. Inget annat. Så vi beställde en Pikelia för två. Den gamle mannen ringde ett telefonsamtal, vi hörde honom säga: mia pikelia, dio atoma (en pikelia för två personer). Under tiden vi satt på tavernan hörde vi honom ringa samma samtal många gånger, alla som åt på tavernan åt Pikelia. Att det bara fanns en maträtt (som består av många smårätter) gjorde inget, vi blev både mätta och belåtna. ![]() Pikelia på tavernan i Manganitis. Har du ätit Pikelia? |
#2
|
||||
|
||||
![]()
O, ja, en favorit. Meze är väl snarast tilltugg till ouzo.
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Med Pikilia är det faktiskt så att jag åt det på en grekisk restaurang här i Finland i somras. Var med min man och dotter och de såg båda två lite avundsjukt på min tallrik.
![]() / Anne ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
För många år sedan hade jag läst om pikilia som varande en större mezé. Vid marknadsgatans kafenio beställde jag pikilia för att få veta mer. Pikilia var mezé i kubik. Vi var flera som kunde hjälpas åt att äta upp utan att lyckas! Man ska vara rejält hungrig, om man ska beställa pikilia! Jag tror dock att begreppet och storleken varierar inom landet.
/ Jannis |
![]() |
|
|