![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Hej !!!
Hatt ser samlat på mig en del keramik som jag använder ofta, vackra serverinsfat o salladsskålar m.m. Mitt sista inköp från Naxos är en Kanna med tillhörande salladskål o 6st små koppar som skulle passa förträfligt att servera Retsina ur ![]() Blev lite tveksam när min syster började prata om att glasyren kan reagera på syran i tex vin och bli typ giftig ![]() Är det någon som vet nått om detta ??? Tacksam för era åsikter. Ha det gott !! |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Använd du dina kermiska alster i lugn och ro. Inom EU finnes via ett generaldirektorat mycket hårda regler för produkter i keramik.
Allt som saluföres inom Unionen är kvalitetssäkrat och garanterat fritt från diverse tungmetaller och annat. Hustru Birgitta har sedan decennier tillbaka inhandlat keramiska alster av alla de sorter vi hemmavid använder i dagligt bruk. Och vi har icke sett några tendenser till skador eller annat på koppar, fat och skålar. Arne |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Om du googlar på "bly i grekisk keramik" så finns det en del intressant att läsa!
Gunilla |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Hej
Fick beskedet på Kreta en gång när jag inhandlade keramik att man ska vara försiktig med oglaserade produkter eftersom ämnena i färgen kunde reagera med vätskan i tex muggar. Nu var detta många år sedan och antar att man idag använder helt andra färger än vad man gjorde förr så det torde , som Arne säger, vara OK ![]() Det är samma sak med kristallkaraffer - man ska inte ha dryck kvar ståendes i karaffen, det blir tydligen en reaktion ( fick jag lärt mig på ett glasbruk ) //Maggan |
#5
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Tack för era svar
![]() Men stackars familjen som blev blyförgiftade och deras gods var en blå kanna inköpt på Santorini 2005. Jag kan nog lungt äta en grekisk sallad och skåla med Retsina någon av dessa ljumna sommarkvällar ![]() Snart är jag på Kreta igen, kan passa på att höra mig för. Ha det gott alla !!! ![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Tur mina blåa muggar fått stå i skåpet som grekprydnad annars hade kanske jag sett ut så här
![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Jag använder ingen grekisk keramik till att förvara mat i. Har aldrig gjort det för på 80 och 90-talet pratades det mycket om risken för blyförgiftning. Det användes i glasysren och speciellt varnades det för de mörka blå färgerna. Min grekiska keramik är bara för ögonfröjd även om det som görs idag antagligen är blyfritt. Talade med en grekisk keramiker på Sifnos och han uppgav att all deras keramik var blyfri.
Eva |
![]() |
|
|