Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2005-10-26, 20:40
MormorC MormorC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 56
Standard Kleftiko

Jag söker efter ett recept på Kleftiko som är min gubbes favoriträtt. Det står inget om Kleftiko i kokboken "Grekisk Kokkonst".
Vi kan ju inte åka til Grekland nu mitt i vintern så vi får fixa greklandskänsla på andra sätt.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2005-10-26, 20:43
karinafps avatar
karinafp karinafp är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Handen
Inlägg: 3 188
Standard Sv: Kleftiko

Citat:
Ursprungligen postat av MormorC
Jag söker efter ett recept på Kleftiko som är min gubbes favoriträtt. Det står inget om Kleftiko i kokboken "Grekisk Kokkonst".
Vi kan ju inte åka til Grekland nu mitt i vintern så vi får fixa greklandskänsla på andra sätt.
Det här kanske kan vara något?

http://www.ninisworld.com/oddsends/r..._kleftiko.html

Karin
Svara med citat
  #3  
Gammal 2005-10-26, 20:44
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Kleftiko

Et forslag til oppskrift, som jeg synes er god...

500 - 600 g lammekjøtt (uten ben)
4 fedd hvitløk i skiver
4 små løk i skiver
4 små/middels poteter i skiver
4 små gulrøtter delt i fire biter
100-200 gram fetaost
4 ss nypresset sitronsaft
4 ss smeltet smør
Eventuelt 8 ss rødvin
1 ts oregano
1 ts mynte
nykvernet pepper og salt

Del kjøttet i fire stykker. Ta et passende stykke aluminiumsfolie slik at det blir plass til alle ingrediensene inni. Smør litt smør på folien. Legg et stykke kjøtt på folien sammen med poteter, gulrøtter, løk og hvitløk. Fetaost i terninger. Hell over sitronsaft. Krydre med pepper, salt, oregano og mynte. Lag tre pakker til. Tilsett gjerne 2 ss rødvin i hver pakke. Brett godt slik at det blir tett. Løft hjørnene litt opp så saften ikke renner ut. Legg pakkene i en ildfast form. Kok dem i ovn på 175 grader i 1 1/2 - 2 timer.

Alternativt kan pakken fylles med tomat, paprika, squash, aubergine eller andre grønnsaker du liker. Prøv deg fram.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2005-10-26, 21:18
Themiss avatar
Themis Themis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 174
Standard Sv: Kleftiko

Det där lät fantastiskt gott.
Tror jag får prova det ngn gång...
Svara med citat
  #5  
Gammal 2005-10-26, 21:25
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Kleftiko

Det er godt!
Svara med citat
  #6  
Gammal 2005-10-26, 21:59
Annkis avatar
Annki Annki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 193
Standard Sv: Kleftiko

Citat:
Ursprungligen postat av xristina
Det er godt!
Ja, det lät väldigt gott. Det måste jag också prova, kanske får det bli vår söndagsmiddag till helgen. Mums!
Tack för receptet Xristina!
Hälsningar Ann-Kristin.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2005-10-26, 22:01
guppel guppel är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Sumpan
Inlägg: 128
Standard Sv: Kleftiko

Citat:
Ursprungligen postat av Themis
Det där lät fantastiskt gott.
Tror jag får prova det ngn gång...
SLURP Jag som just hade tittat över listan inför morgondagens veckohandlande - här blir det till att ändra kurs !
Tänkte vara lite höstig å ta rätt på älgsteken,
men för tusan GREKtarmen ska ju ha sitt !
Så det blir nog KLEFTIKO, efter detta slipprigt frestande recept

// Matvraket
Svara med citat
  #8  
Gammal 2005-10-26, 22:06
guppel guppel är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Sumpan
Inlägg: 128
Standard Sv: Kleftiko

Citat:
Ursprungligen postat av MormorC
Jag söker efter ett recept på Kleftiko ....
Man vill ju inte va' kinki'
MEN borde inte denna tråd flyttas till något MATIGARE ställe på sajten,
så man hittar schyssta KLEFTIKO-referenser när man få KLEFTIKO-feber
nästa gång, typ efter 46117 nya inlägg i ämnet ??????
MERA MAT till folket //Gupp
Svara med citat
  #9  
Gammal 2005-10-26, 22:07
guppel guppel är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Sumpan
Inlägg: 128
Standard Sv: Kleftiko

OJ förlåt, det är ju i rätt kategori ju !
TRÖTT I HUVUDET-GUPP
Svara med citat
  #10  
Gammal 2005-10-27, 08:59
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Kleftiko

Citat:
Ursprungligen postat av xristina
Det er godt!
Låter väldigt lockande. Låter du fårosten vara med under hela gräddningen eller lägger du in den senare?

Eva
Svara med citat
  #11  
Gammal 2005-10-27, 09:06
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Kleftiko

Jeg har forsøkt begge delene, men foretrekker å legge dem i fra starten - for det er varmt, og noen ganger sølete, å få den i under kokingen... Men jeg legger også gjerne en skive på toppen når den er klar!
Svara med citat
  #12  
Gammal 2005-10-27, 09:24
ciakoohlers avatar
ciakoohler ciakoohler är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bjuv
Inlägg: 1 006
Standard Sv: Kleftiko

Måste jag bara pröva i helgen jag också.Cia
Svara med citat
  #13  
Gammal 2005-10-28, 19:33
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Kleftiko

Xristina - testade ditt recept ikväll, och det var underbart gott, med mycket Feta och fäsrka örter. Tack för det goda receptet!

Gita
Svara med citat
  #14  
Gammal 2005-10-28, 19:45
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Kleftiko

Citat:
Ursprungligen postat av Gita
Xristina - testade ditt recept ikväll, och det var underbart gott, med mycket Feta och fäsrka örter. Tack för det goda receptet!

Gita
Så bra! Her kan man jo trekke fra og legge til ting man liker selv. Glad du likte det!
Svara med citat
  #15  
Gammal 2005-10-28, 19:53
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Kleftiko

Absolut, har du fler goda tips, så varsågod! Det mottages gärna .

Gita

PS. Jag var skeptisk mot myntan, men tog det i alla fall, och det blev väldigt gott!
Svara med citat
  #16  
Gammal 2005-11-05, 19:44
Annkis avatar
Annki Annki är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 193
Standard Sv: Kleftiko

Nu har jag provat ditt recept Xristina, oj vad gott det var!
Vi avnjöt i kväll en middag bestående av Kleftiko kryddad med mynta från trädgården. Till det drack vi en flaska vitt vin som vi i somras förärades av värdparet på taverna Gorgona i Agia Anna, Naxos - deras alldeles egna som man där varje kväll blir bjuden på. Efterrätten bestod av grekisk youghurt toppad med hackade valnötter i kretensisk timjanhonung med syltade grekiska fikon. Kaffe med kitronlikör från Naxos. I bakgrunden sjöng Parios Theodorakis.
Visst är det härligt att få drömma sig tillbaks till Grekland ibland med hjälp av mat och musik!
Tack än en gång för receptet Xristina, det kommer vi att njuta av fler gånger.

Hälsningar Ann-Krisin.

Senast redigerad av Annki den 2005-11-05 klockan 19:47.
Svara med citat
  #17  
Gammal 2005-11-05, 20:23
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Kleftiko

For en som egentlig ikke er så glad i lam, er det hyggelig at jeg kunne bidra med en oppskrift som flere liker. Jeg fant den på internett for en del år siden, og mange har hatt glede av den!
Svara med citat
  #18  
Gammal 2005-11-08, 08:38
Carina Carina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Iggesund
Inlägg: 569
Standard Tack Xristina

Tack för receptet till lamm Kleftiko, jag lagade det i helgen och det blev jättegott.
Doften och smaken förde oss tillbaka till Grekland.
Precis lika gott som den kleftiko som vi åt på Toxotis i Thassos stad eller den som vi åt på Captains Table i Argostoli på Kefalonia.
Tack än en gång!

Carina
Svara med citat
  #19  
Gammal 2005-11-08, 10:25
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Tack Xristina

Så flott, Carina! Glad dere syntes den var god.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 23:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT