![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
SUB "anger benämningen på en produkt vars produktion, bearbetning och beredning måste äga rum inom ett bestämt geografiskt område och präglas av en erkänd och befäst sakkunskap". Kalamataoliven är skyddad enligt SUB och får endast heta så om den kommer från en producentsammanslutning som heter "Union of Agricultural Cooperatives of The Prefecture of Messinia". Ytterligare nio grekiska olivmärken är 'subbade'. Hela listan på grekiska kvalitetsskyddade livemedel finns här: http://europa.eu.int/comm/agriculture/qual/sv/el_sv.htm Svecia och skånsk spettkaka är de enda svenska produkterna som är kvalitetsskyddade. Har de verkligen glömt falukorven och surströmmingen????? En finsk produkt finns på listan; lapin puikula (är det sånt ni gör brännvin på Ivi? ![]() Danmark har lyckats få med tre produkter: danablu, esrom och lammefjordsgulerod. På min privata icke-eu-lista finns gudbrandsdalsost ![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]() Citat:
För er som vill veta ![]() H johan |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Hei og takk for alle svarene, da ble nysgjerrigheten stilt
![]() Mvh Eureka ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Just fenomenet kalamataoliver är lite speciellt i ursprungssammanhang. Olivoljor, t.ex. som heter KALAMATA måste komma från regionen kalamata. Kalamataoliver, har jag för mig, får sitt namn efter träd- eller jordbrukstyp, inte region.
Dock måste Kalamataoliver komma från Grekland. Jag är inte HELT säker på det här, men min chef mumlade nåt om det häromveckan ![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Hej!
Det kan nog stämma för jag fick med mig ett olivträd hem från Xania,Kreta och min kusins man, Michailis, som är bonne å greja det hele, sa att det var ett Kalamata-olivträd..... ![]() som förresten sedan ca 10 år växer och frodas i ett norrfönster... Mvh, Mikke (KfK) |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#7
|
||||
|
||||
![]()
Kalamata oliver får aldrig saknas här hemma
![]() ![]() Riitta |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Hej Ritta!
Där håller jag med dig fullständigt! Jag sitter gärna i fåtöljen och tittar på TV och mumsar oliver... Det brukar bli en präktig hög kärnor på tallriken på bordet, och naturligtvis är det Kalamata-oliver. Skulle det vara slut på den sorten i butiken så kan jag acceptera andra sorters oliver, så länge de är producerade i Grekland. Göran "Galen i Makri Gialos" |
![]() |
|
|