![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Du menar väl att eu-standarden säger dag/månad/år, så skrivs väl datum i de flesta länder i europa förutom Sverige då. Mvh Janérik |
#2
|
||||
|
||||
![]()
HOPPSAN, så bra att du påpekar det. Jag TÄNKTE iofs inte fel, men SKREV inte det jag tänkte.. Annars blir det ju inte heller någon logik i det jag menade om Görans oljeburk.. 02-10 skulle alltså kunna vara februari 2010.
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag ska fatta mod och öppna dunken... Sen ska jag undersöka och avlägga rapport... Skulle ni aldrig höra av mig igen så vet ni att det är direkt hälsovådligt med en mer än 5 år gammal olivolja.
![]() Göran |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() //Stina |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Kockar rekommenderar att man konsumerar öppnad olivolja inom två till tre månader för att den ska vara fräsch. Öppnad Olivolja som är äldre än 6 mån bör slängas.
Den skall helst förvaras mörkt och svalt. Den kan förvaras i kylen, men får då oftast "slöjor" som ser oaptitliga ut. Dessa försvinner dock så fort oljan blir varm igen och har ingen betydelse för smaken eller kvaliteten. Lukta och smaka att din olja inte tagit smak av plåten. Ta ett par droppar mellan tummen och pekfingret och känn att den inte känns "grynig" som att det skulle finnas sandkorn i den. Är den OK häll över den i en glasflaska och förvara den så bra som möjligt. Låt den inte vara kvar i plåtburken. Då finns det risk att den tar smak när du öppnat den. Peter |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Rapport avseende kontroll av överårig olivolja.
Produkt: Olivolja av fabrikatet Knossos märkt 02-09 Ursprung: Grekland Oljans färg har ej förändrats märkbart. Oljan luktar något härsket, dock ej illa utan mer som bordsmargarin som gått något över tiden. Ett smaktest av oljan har utförts och det konstaterades att smaken är något oljigare än den referensolja som användes. Eventuellt kan en svag bismak skönjas. Slutsats: Vår rekommendation Oljan går säkert att använda med de egenskaper som den i nuläget har, men då det är fråga om ett livsmedel bör nyttjande av denna olja undvikas för att ej orsaka personskada. Med vänlig hälsning Göran |
#7
|
|||
|
|||
![]() Citat:
birgitta |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Hejsan
Jag har med intresse foljt alla inlagg om olivolja. Jag producerar sjalv olivolja pa Kythira. Jag har ca 2000 trad och far en del olja vart ar. Jag exporterar oljan till Sverige. Nar det galler hallbarheten sa ar det viktigt att utga fran att det ar en "ren" olivolja och inte olja som manipulerats och blandats ut med de restprodukter som bildas vid sjalva pressningen. Hallbarheten ligger runt tva ar forutsatt att oljan forvaras svalt (ej kylskap) och morkt. Darefter forandrar oljan karaktar saval till lukt som till smak. Det ar viktigt att forvara den morkt eftersom oljan innehaller antioxidanter som skyddar mot de fria radikalerna som kan ge upphov till cancer. Dessa antioxidanter forstors av ljus. Tank pa det da ni koper olja i genomskinliga glasflaskor som exponeras dag efter dag i affarenas dagsljus. Fraga garna, jag svarar sa gtt det gar. Halsningar fran Goran Svanborg, Kythira |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Hej Göran!
Det finns ju också numera Bag in Box med olivolja. Vad säger du som yrkesman om denna typ av förpackning? Det är ju helt klart så att oljan inte exponeras för ljus i affären men sedan är det ju också så att den inte exponeras för syre då man har öppnat den. Kommentera gärna. Mvh Janérik |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Hej Jan'erik
Jag har inte sett denna forpackning som du talar om. I stort tror jag val att det ar helt ok, aven om jag sjalv foredrar flaska. Syre kommer ju in aven i flaskor och det ar inte mycket att gora at. Anvander du oljan flitigt sa kommer du aldrig att kanna av nagra forandringar inan oljan ar slut. Forutsatt att det ar en bra olja. Halsningar fran ett varmt Kythira Goran Citat:
|
![]() |
|
|