![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Citat:
Xorta är suveränt gott och när jag är i Grekland äter jag det så ofta jag bara kan När det i allmänhet pratas om xorta talas det om ibland flera växter, bl a maskros, men sedan finns där en till som sambon talar om och den ska ha röda blommor. Har du någon aning om vad denna växt (växterna) heter? Jag fick tipsen en gång att som alternativ använda mangold men nej tack säger jag för det smakade inte alls ens i närheten. Har även provat kirskål som det finns väldigt gott om i trädgården och det är riktigt gott även i paj.Bland salladssorterna har jag hittat ett mycket bra alternativ till xorta och det är mâchesallad/vintersallad som smakar i princip identiskt med xortan och via länken http://www.fruktogront.se/modules/pr...php?pageId=343 visas också en bild på hur den salladssorten ser ut. //Zanét
|
|
#2
|
||||
|
||||
|
vad är det som kallas vlita??
|
|
#3
|
||||
|
||||
|
Via googlesök fann jag att vlita ska vara vildspenat.
//Zanét
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Vlita heter Amaranth på svenska (och engelska), så mycket vet jag, och påminner om spenat i smaken. Den kan ätas som varm sallad med Keftedes och Skordalia (vitlökssåsen eller vad man kallar den), eller användas i sk spenatpajer. Fröerna som kommer ur ?blomkapslarna? är de som används mest här i sverige, de har lågt GI-värde och används till bl a gröt. Vlita växer visst som ogräs i grekiska trädgårdar ![]() ![]() Så snabb du var då Zanét! |
|
#5
|
||||
|
||||
Ibland lyckas jag också få fart på di små grå //Zanét
|
|
#6
|
|||
|
|||
|
Citat:
Som du säger Zanet, det är ett sammanslaget namn på flera vildväxter, en del beska och en del mindre beska. De med röda blommor är väl om jag gissar de som har plockats lite senare så att blommor har hunnit slå ut. Vet ej vad de heter, kallar som sagt allt för xorta. När jag är på marknaden brukar jag ta lite olika sorter varje gång. Gubben gillar de beskare, och jag de mindre beska. Monica |
|
#7
|
||||
|
||||
|
Jag har ätit båda sorterna men föredrar de som är beska, förmodligen för att den sorten var den första jag provade. De ser ut som våra maskrosblad så det är nog en släkting. Jag tycker det är jätteintressant att läsa vad ni skriver och samlar på mig allt "matnyttigt". Sammanfattat; Ät dig smal och rik i Grekland
![]() Jag ska snarast beställa boken Herbs, Greens, Fruit - The key to the Meditteraean diet av Myrsini Lambraki eller Edible Plants of Crete av Davis Lyne-Gordon. Innan jag förgiftar mig själv eller någon annan... |
|
#8
|
||||
|
||||
|
Citat:
//Zanét
|
|
#9
|
||||
|
||||
|
Och som sköterskan sa på den årliga hälsokontrollen "Du har oförskämt bra värden"! Är övertygad om att det var xortan som gjorde det! Tyvärr kan man inte leva på gamla meriter hur länge som helst, det är var tre år sedan!Gunilla
|
![]() |
|
|